Atunci când te transformi într-o vedetă o parte din fani au falsa impresie că ei trebuie să știe totul despre tine. Și pentru că ești considerată o persoană publică nu mai ai dreptul la o viață personală. Nimic mai greșit. Orice om, fie el și vedetă, are dreptul la viață privată.

Ca performer, artist and so on, tu te angajezi să le prezinți oamenilor și să împărtășești cu ei proiectele profesionale pe care le dezvolți. Nu există vreo obligație morală sau de orice altă natură care să îți impună ție ca persoană să dezvălui amănunte din viața personală dacă nu te simți confortabil să o faci. Trebuie să recunoașteți. O mare parte dintre oameni sunt mai băgăcioși decât Scooby Doo și echipa misterelor și vor să afle până și cel mai mic detaliu din viața starurilor.

Rețineți. Nu discutăm aici despre „vedetele” din reality show-uri. Aceasta este cu totul o altă discuție pe care am putea să o avem într-un alt articol.

Am tot încercat să îmi răspund la întrebarea: De unde provine fascinația fanilor pentru viața personală a vedetelor? Și de ce nu se pot mulțumi cu ceea ce ei decid să facă public? Oare de ce paparazzi au un job atât de bine plătit? Pentru că fanii caută picanterii din viața persoanelor publice. This is why.

M-e greu să ignor ponderea și „greutatea” știrilor de genul „Uite cu cine s-a cuplat vedeta X. Îți vine să crezi?” Nu, nu îmi să cred cât de multă lume citește și chiar se interesează pe acest subiect. Why would someone do that?

Call me old fashion, dar dacă prin absurd, într-un univers paralel aș vrea să știu cu cine s-a cuplat o vedetă pe care o urmăresc, vreau să aflu de la sursă, nu „pe surse”. Nu văd logica în a fi interesat de o știre care sună așa „Au fost surprinși tinându-se de mână în parc. Au încercat să nege relația, dar noi știm că sunt împreună.”.

Ce se petrece în mintea fanilor care „devorează” aceste știri ca pâinea caldă? Follow-up questions. Cu ce te ajută pe tine că știi aceste informații? Este în vreun fel viața ta mai bună? Din nou, dacă informațiile din presa de scandal ar fi relevante, ar fi făcute publice chiar de persoana în cauză, nu de un paparazzo. Dacă X și Z au fost la un date și nu au dat sfoară în țară, este pentru că ghici ce, nu este relevantă pentru tine această informație. De fapt, lăsați-mă să mă corectez, nu ar trebui să fie.  

Sunt de acord că Social Media a adus destul de multe lucruri bune în viața oamenilor, însă balanța în acest moment înclină înspre lucrurile mai puțin bune pe care le-a adus. Tehnologia permite vedetelor să fie „mai aproape” de fani cu ajutorul postărilor și live-urilor. Am dreptate?

Ei bine, toate acestea fac cumva fanii să creadă că „te știu” sau că „ești de-al lor” și își permit să critice fără repercusiuni, să ceară orice, ca de exemplu „Nu ne faci și nouă turul casei tale?” dar și să pună întrebări cel puțin incomode de genul „E adevărat că ești cu X-uleasca? Hai, recunoaște”. Cum să vă explic? Marii actori și artiștii adevărați nu postează pe Instagram, nu își expun fiecare minuțel din viața lor pe internet, iar dacă postează o fac despre un proiect profesional sau umanitar. Da, aceste lucruri contează, nu contează cu cine a ieșit el/ea la un cico.

Nu ați observat că adevăratele celebrități postează rar, au interviuri cu cei mai de top jurnaliști și nu discută banalități? Iar când sunt întrebați de viața personală, întotdeauna evită întrebările cu grație sau oferă doar o informație generală.

Îmi dau seama, cu tristețe de altfel, că fanii au prea multă putere în această eră a tehnologiei și a Social Mediei. Părerea mea? Un fan adevărat înțelege că există o linie care nu trebuie depășită și că orice om are nevoie de viață privată pentru sănătatea psihicului său. Unde este respectul, dați-mi voie să vă întreb, pentru acea persoană pe care o urmăriți în momentul în care voi doar încercați să aflați detalii „picante” din viața sa?

Și nu, dacă ești vedetă nu înseamnă că ai semnat un „contract” prin care odată cu celebritatea îți iei rămas bun de la viața privată. Este mai dificil să menții privată acea parte a vieții? Doar pentru că există oameni cărora încă le pasă de știri fără substanță.

Există o altă categorie de fani, cei care urmăresc cu o notă de invidie. Cel mai urât și contraproductiv sentiment al oamenilor atunci când vine vorba despre succesul unei persoane care nu sunt ei. Este în natura umană să simțim invidie în anumite momente ale vieții. Totuși, acest sentiment nu este folosit într-un scop care să te ridice și să te facă să vrei mai mult de la tine din punct de vedere profesional sau personal. Nu. Te înveninează și te face doar să te îndepărtezi și să uiți care sunt lucrurile care contează cu adevărat. Îți pierzi focusul și te pierzi pe tine în gânduri inutile și absurde.

Există puțini oameni care nu și-ar dori să fie în centrul atenției, undeva pe covorul roșu. Am dreptate? Și să vezi poate videouri, poze cu vedete care fac ceva ce nu ar trebui, te face cumva să te simți mai bine. De ce?

Pentru că inconștient îți spui „Hei, nu e atât de perfect pe cât pare”. Poate ați observat cum știrile de scandal au cel mai mult succes și ajung cum spunem în ziua de azi virale. Cel puțin la suprafață they have it all and they live their best life. Este un statut la care multă lume aspiră pentru a-și depăși condiția, iar pentru că nu îl pot atinge ce le rămâne să facă este să se consoleze cu nimicurile din presa de scandal care li se livrează despre vedete și ceea ce fac în viața personală.

Ce ne spun totuși experții despre acest tip de comportament? Raluca Anton, psiholog clinician și psihoterapeut relațional, membră a echipei „Pagina de Psihologie”. ne răspunde la două întrebări legate de acest subiect.

Crezi că vedetele au dreptul la viață privată? Și care sunt repercusiunile asupra psihicului persoanei căreia i se încalcă acest drept?

Sigur că oricine are dreptul la viață privată. Cred că mult din felul în care se întâmplă acest lucru ține de regulile pe care fiecare dintre aceste persoane publice le au cu privire la propria viață și la felul în care își stabilesc, respectă și impun limitele personale. Cred că avem exemple de persoane publice care au reușit, de-a lungul timpului să își asume nu doar meseria, ci și faptul că meseria lor vine cu o dorință a celor care îi urmăresc de a afla mai multe despre viața lor personală. Au reușit să își stabilească și să transmită și celorlalți toate aceste lucruri.

De unde poate proveni obsesia și dorința fanilor de a cunoaște în detaliu viața personală a vedetelor?

Este un fenomen mult studiat și stă la baza succesului telenovelelor, de exemplu. Dorința de a ști ce li se întâmplă celorlalți are, în primul rând o conotație negativă:  să știu că și altora le poate fi rău, deci e ok să îmi fie și mie rău și atunci există presa care se focalizează pe acest mecanism. Dar există și alternativă, aceea care se adresează publicului care își dorește să ajungă să fie ca X, să aibă casă, mașină etc – în principal, un public care este în căutarea propriei identități. Iar aici este presa de lifestyle la care aderă multe persoane publice, mai ales o dată cu accesibilitatea platformelor online.

There you have it.

Nu vreau să închei acest articol înainte de a vă întreba și pe voi ce v-ar face să vă interesați despre viata personală a unei vedete? Ce impact au pentru voi știrile tabloid?

Looking forward to reading your answers.

Write A Comment

error: Content is protected!