Reality show-urile au însemnat pentru mine dintotdeauna groapa de gunoi a showbizz-ului. Nu vreau să pară că discut aici doar despre România. Nu, aici vreau să încadrez tot „divertismentul” de acest fel indiferent de țară sau continent.

Fun fact. În primul an de Facultate, la Coloane în Piața Romană m-a abordat o domnișoară foarte simpatică de altfel care îmi propunea ceva ce suna interesant. Nu am înțeles exact ce anume, nu era foarte clară în privința asta, iar în retrospectivă de fapt acesta era și scopul ei. Nu mă întrebați prin ce mijloace, dar a reușit să mă convingă să mă duc în biroul din clădirea în care lucra pentru a discuta și să îmi dea mai multe detalii. În birou am întâlnit o altă domnișoară, care am înțeles că este in charge și am început să discutăm.

Aveam o mie și una de întrebări, însă nu am apucat să le pun pentru că începuse din start să îmi spună „Uite, va apărea un nou reality show pe un post de televiziune și noi credem că ești perfectă pentru un rol în emisiune.”. Nu știam dacă să fiu flatată sau să mi se urce sângele la cap vorba aia pentru că am pierdut 30 de minute din viață pe care nu le voi mai recupera niciodată.

Uitați cam așa apar „vedetele” din televiziune și mai cu seamă din reality show-uri în România. Nu vreau să mă înțelegeți greșit. Nu am nimic cu niciun reality show, însă ce mă revoltă este de fapt ipocrizia. Când spui reality te gândești la ceva true și pe bune. Nicidecum ceva regizat, care urmează un script and so on. Conceptul de reality show este doar asta. Un concept și nimic mai mult. Doar lasă impresia de autenticitate și transparență.

În orice reality show sunt scene de ceartă, dispute care ajung într-un punct în care trebuie oprite pentru că „asta nu trebuie filmat” sau pentru că devine prea dur și agresiv. It’s the oldest trick in the book. Don’t fall for that …stuff. Producătorii știu prea bine că aceste scene sunt de fapt în scenariu, iar scopul lor este să îți arate ție că în esență ce fac ei acolo este cât se poate de real.

Care sunt totuși acele lucruri pe care reality show-urile nu vor ca tu să le afli, sau mai bine zis vor ca tu să le ignori?

Totul este fake.

Așa cum am menționat, nimic din ceea ce se transmite într-un reality show nu este true. De nicio culoare. Există writers care au acest job, să facă un scenariu și să creeze personaje pe care publicul din fața ecranelor să îi iubească, sau să îi urască. Totul depinde de tipul tău de personalitate și ce vrei să apară pe ecrane. Mie spre exemplu, în povestea de mai sus mi s-a spus ca pot să fiu eu însămi dacă vreau, sau pot să creez un personaj pentru show. Just fyi, asta m-a speriat și mai mult pentru că mi se părea ceva pur si simplu ireal.

Se face raiting prin scandaluri regizate

Nu știu cine are nevoie să audă/citească asta, însă „scandalurile” care apar într-un reality show sunt special gândite pentru a te face pe tine ca spectator să rămâi conectat, să nu schimbi canalul chiar și atunci când este reclamă doar să nu pierzi vreo secundă din show. Efecte dramatice, priviri ucigătoare pe care numai în telenovele le mai vezi, țipete și insulte, mai bine spus un cocktail de emoții pe care nici tu nu le înțelegi, însă…

Ți se pictează o viață aspirațională care cuprinde fiecare element pe care ți l-ai putea dori.

De ce? Pentru că luxul și celebritatea întotdeauna vor fi vânate de oamenii de rând. Iar ei vor să vadă cum trăiesc celebritățile. La urma urmei este un reality show, so it must be true. Well…think again.

Există o investiție care se face pentru ca oamenii respectivi să se „bucure” pe moment de „celebritate”, iar ție să îți lase falsa impresie că așa își duc viața „starurile” și că „ce viață bună au”. Scopul de fapt este să te facă să rămâi în fața televizorului, chiar dacă ești outraged de ceea ce vezi. Se bazează pe acest sentiment pentru că indiferent de ceea ce vrea creierul tău, când el îți spune „Nu te uita la așa ceva” tu mereu să rămâi lipit cu ochii în televizor.

Oricine poate să facă parte dintr-un reality show difuzat pe un canal de televiziune cu moravuri îndoielnice.

Yours truly este exemplul viu că asta se poate întâmpla. Nu mă înțelegeți greșit, probabil nu toate funcționează așa, însă tind să cred că persoanele care sunt alese nu trec print-o selecție tare riguroasă.

Pe modelul „Nu ai niciun talent, însă aspiri la celebritate, faimă și o viață de lux? Reality show-ul este șansa ta.”. De fapt, aș spune unica șansă, dar poate unii dintre voi o să spună că sunt eu pesimistă.

Nu am menționat până în prezent, însă ca să răspund la întrebarea pe care toată lumea deja o are, da, am vizionat câteva episoade din reality show-uri just to see what’s what. Aveam nevoie de o bază pentru a vorbi despre ele, nu-i așa?

În orice caz, v-aș întreba și pe voi dacă ați vizionat vreun reality show și care este acela?

Write A Comment

error: Content is protected!