Cu toții ne-am dat seama că fiecare relație din viața noastră este schimbătoare, iar după un anumit punct se încheie dintr-un motiv sau altul. Ei bine, singura relație pentru care merită să luptăm și pe care trebuie să o dezvoltăm cu orice preț este cea cu sportul, viața sănătoasă și echilibrată. Nu e niciun mister sau secret că oamenii sunt predispuși la excese și că by default sunt tentați să adopte un still de viață haotic, nesănătos din simplul motiv că așa este mai comod.

Anul trecut am învățat o lecție the hard way: că trebuie să apreciem fiecare lucru pe care îl avem și să îl prețuim. A fost o perioadă destul de lungă în care sălile de sport au fost închise, lucru care a condus la multă frustrare (pe bună dreptate), dar și la accentuarea mai multor probleme de sănătate (atât fizice cât și emoționale) în rândul oamenilor. De ce? Pentru că nu mai aveau grijă de ei, sălile de sport erau închise și eram încurajați să rămânem în casă.

Dacă înainte motivația unui om de a face sport și de a avea o alimentație sănătoasă era destul de mică, în timpul pandemiei a ajuns la limita între obezitate și diabet, ca să nu mai amintim de alcool care ajunsese un coping mechanism la ordinea zilei. Pe modelul „Lucrez de acasă deci pot să beau un pahar de vin că nu află nimeni” „Bag o pizza că și așa dacă nu mă duc la sală ce contează” „Aș face sport acasă, dar mi-e prea lene și oricum nu e același lucru” and so on, cu alte cuvinte scuze care au devenit clasice și le știm cu toții. Nu încercați să negați asta. We’ve all been there.

Încet, dar sigur, lucrurile încep să revină la normal, așa că I had a sit-down with Alex Damian, un antrenor personal pe care îl găsiți la Lotus Sport, despre toată această perioadă stranie pe care o trăim și cum ne-a impactat modul în care ne antrenăm. Pe Alex îl știu deja de câțiva ani, am urmărit cum lucrează și mereu mi-a inspirat încredere atunci când îmi oferea sfaturi sau îmi arăta ce greșesc la un anume exercițiu. Știți cum e, femeie independentă who needs no man până ai nevoie de cineva cu reală experiență într-un anumit domeniu.

Fair warning,  tho’. Alex e genul de antrenor personal căruia nu îi este rușine să te pună să „tragi de fiare” vorba românului. Dacă ajungi să faci antrenamentele cu el, you gotta be willing to put in the work. Îmi amintesc clasele de TRX de la Lotus Sport pe care le ținea Alex de unde fără să exagerez, ieșeam un alt om.

Cu fiecare antrenament, Alex îți dădea senzația aia extraordinară că „nu mai poți” sau că „ești terminat”, dar cu cel mai mare zâmbet pe față pentru că ai făcut un antrenament complet.

În interviul de mai jos aflați ce sfaturi are Alex pentru noi toți legat de antrenamente, cheat day and so much more.

Ca antrenor, care a fost rutina/antrenamentul pe care l-ai urmat pentru a te menține în formă în perioada restricțiilor?

Pot să zic că a fost cea mai dificilă perioadă din punct de vedere sportiv. Să treci de la antrenamentele din sala de Fitness la o rutină ce nu-ți oferea progresie la fiecare antrenament a fost puțin demotivant. Dar cu toate astea ca și antrenor, având cunoștințele necesare am știut să-mi construiesc rutina cu accesoriile pe care le dețineam. TRX/Benzi Elastice/Gantere chiar și exerciții cu greutatea corpului.

Cât de mult crezi că a lipsit sportul oamenilor în această perioadă?

Pentru persoanele ce făceau sport în mod constant, atât sportivii de performanță cât și cei ce aveau un stil de viață sănătos prin diverse forme sportive cu siguranță lipsa sportului și-a pus amprenta. Sportul nu înseamnă doar să transpiri. Este un Must Have, o stare de spirit.  

Cât de importantă crezi că a fost alimentația pentru oameni în această perioadă de restricții?

Printre restricții s-a numărat și statul în casă, iar la un moment dat oricât de mult îți dorești să faci mișcare în casă, toate antrenamentele se vor afla în regresie. Asta înseamnă că tu te menajezi prin efortul fizic. Chiar îmi povesteau mai mulți clienți cum se apucau de antrenament și la un moment dat începea filmul preferat, emisiunea etc. Ce vreau să subliniez este faptul că atunci când nu poți să oferi totul la un antrenament, alimentația este cheia. Să fii atent/ă cu ce mănânci, să-ți calculezi nutrienții necesari și să oferi hrană de calitate corpului.  

Ce tip de exerciții se pot improviza acasă în situații extreme în care nu poți ajunge la sală?

TRX- Este un antrenament în care se folosesc corzi suspendate, îl poți folosi în natură cu ajutorul unui copac, chiar și în casă având un sistem de prindere la ușă. Există o varietate de exerciții pentru toate grupele musculare.

BodyWeight – exerciții cu greutatea corpului. La fel putem să ne folosim de un scaun, pat și putem face exerciții pentru trenul superior cât și cel inferior. Aici mai intervin și tehnicile/ tipurile de antrenament pe care vrei să le adopți în funcție de obiectiv. Exerciții pentru Hipertrofie musculară, antrenamente HIIT, într- un alt interviu o să vă explic exact ce rol au fiecare.

Ce ai observat vis-à-vis de comportamentul oamenilor când nu puteau să vină la sală din cauza restricțiilor? Erau resemnați, sau voiau alternative pentru a face sport acasă?

Multe de zis pe acest subiect. Resemnați au fost doar cei care nu s-au implicat 100% în tot ce înseamnă fenomenul „sport” dacă vorbim strict de sală. Iar pentru cei care merg la concursuri este clar că pregătirea lor din păcate a fost afectată. În rest alternative se găsesc atunci când nu există scuze.  

Ce ne poți spune despre diversitatea antrenamentului? Cât de important este ca noi să introducem mereu alte exerciții în rutina de la sală?

Este foarte important să oferim stimuli noi corpului la fiecare antrenament, să existe o progresie oricât de mică ar fi ea. Putem adăuga volum antrenamentelor, mărim greutățile, scădem pauza dintre serii sau folosim altă tehnică de abordare. Important este să-i oferi corpului ceva nou, cum ar zice toți prin sală „să-l șochezi”, dar în sensul bun al cuvântului.

Care este caracteristica comună a clienților care se antrenează pentru prima dată cu un antrenor personal? Care este reacția lor după primul antrenament?

„Atât de simplu, dar în același timp atât de complex” asta e valabil pentru fiecare client. La început se face o periodizare, se învață baza pentru că atunci când exercițiile sunt făcute corect din punct de vedere mecanic automat ele devin eficiente și se vede diferența față de cum știa el/ea din ora de sport la facultate sau de pe YouTube.

Există sau ar trebui să existe o diferență în alimentație pentru cineva care vrea să slăbească și cineva care vrea să fie fit? Ce ar trebui să consume sau să nu consume fiecare?

Din nou avem un subiect despre care am scrie trei ore și nu am termina. Da există o diferență. Cum ar fi: un client care vrea să slăbească trebuie să adopte o alimentație Hipocalorică, să consume mai puține calorii din alimentație față de cele arse prin antrenament/activitatea de zi cu zi, practic să-și creeze un deficit caloric.  

Pe de altă parte, un client care vrea sa acumuleze kg (masă musculară) trebuie să adopte o alimentație hiper calorică. De această dată consumăm mai multe kcal, ardem mai puțin. Toți nutrienții se calculează în funcție de obiectiv: carbohidrați, proteine și grăsimi.

Ai avut clienți care trebuiau să urmeze un anumit regim și ți-au mărturisit că „au călcat strâmb” într-o anumită zi? Cum adaptezi antrenamentul dacă cineva nu urmează regimul recomandat de tine?

Eu ca și antrenor nu pot să fiu responsabil de felul cum arăți. Lângă mine stai o oră, restul timpului liber ține de tine să construiești o schimbare în adevăratul sens al cuvântului prin alimentație/odihnă dacă îți dorești asta. Eu mă asigur ca după fiecare ședință să pleci cu o lecție învățată, mai puternic/ă, mai rezistent/ă, dar felul în care te alimentezi depinde doar de tine.  

Este din punctul tău de vedere recomandat un „cheat day” pe săptămână? Și ce alegi tu în această zi?

Se zice că orice schimbare pe care o faci durează cel puțin între 6-8 săptămâni să devină un obicei, deci de evitat cheat day-ul în perioada asta. Cu timpul când organismul nu-ți mai cere zahăr, carbohidrați simpli, atunci îți poți alege o zi din săptămână în care o masă să includă răsfățul pe care ți-l dorești.

Write A Comment

error: Content is protected!