Propun să fim fair și să recunoaștem că de cele mai multe ori vedem partea mai puțin bună a rețelelor de socializare. Oamenii în general vor fi atrași și intrigați de partea negativă a unui lucru și mai puțin de partea pozitivă. Este natura umană și o înțelegem, însă vreau să vă dau un exemplu viu că Social Media și mai concret Instagram-ul poate să facă și bine. Vorba românului, „nu este dracu atât de negru”.

Într-o zi ca oricare alta, ce puteam să fac pentru a mă relaxa într-o pauză după ce am stat în fața laptopului de muncă răspunzând la mail-uri? Ei bine, să analizez story-urile de pe IG din ultimele ore, bineînțeles. Pentru că după ce ai stat deja în fața unui ecran, ai nevoie de altul să te relaxezi, ba chiar să te ajute să scapi de stresul provocat de primul ecran. Kindly refrain from pointing out the irony, I am already as confused as I can possibly be about this matter.

Cu toate acestea, unul dintre story-uri mi-a captat numaidecât atenția și mi-a oprit instinctul de a trece la următorul story. Era vorba despre un share al unei postări de pe pagina „Victoria Finală” cu o vază spectaculoasă făcută din ceramică care avea un model pe care nu îl mai văzusem până atunci.

Full disclosure, de când nu mai stau în chirie și am propria locuință am început să investesc în lucrurile „pentru casă” cum s-ar spune și mă atrag mai mult decât orice altceva. Atunci când văd un lucru fain mi se derulează în fața ochilor un film în care analizez diferitele variante și posibilități pentru ca acel obiect să se potrivească cu vibe-ul din casă.

Am urmărit, sau studiat dacă vreți profilul de IG al Victoriei și am rămas impresionată de munca pe care o face și atenția la detalii cu care lucrează. Fiecare obiect, fie că vorbim despre o simplă cană, un bol, o farfurie sau o vază sunt speciale și create cu multă dibăcie și răbdare.

Victoria Cojocariu este founder al brand-ului „Victoria Finală”, un brand care folosește ceramica pentru a construi cele mai frumoase și unice lucruri din acest material.

All in all, pur și simplu mă încântă să descopăr brand-uri noi de la prieteni de pe Social Media. Îmi doresc un Marketing organic, nu forțat, ceea ce recomand tuturor.

Nu mi-a plăcut niciodată să fiu selfish, așa că am stat de vorbă cu Victoria Cojocariu pentru ca toți cei care nu ați auzit despre acest brand să îl descoperiți.

Iată în interviul de mai jos toate informațiile.

Care este povestea brandului „Victoria Finală”? De unde a pornit totul?

Totul a pornit dintr-o pasiune mare pe care o aveam pentru ceramică. Admiram ceramica făcută de alți ceramiști și visam la o zi în care să fac și eu cu mâinile mele ceva la fel de frumos. După câțiva ani de visat, am decis să îmi cumpăr un cuptor mic, lut și glazuri și am început să învăț singură și să fac primele mele obiecte. Pasiunea s-a transformat repede într-o activitate principală care a crescut încet și frumos până astăzi.

Când am început să fac ceramică, acum trei ani eram în căutarea unui nume care să transmită faptul că obiectele erau făcute de mine personal, dar numele meu, Victoria Cojocariu, mi se părea prea generic și ușor de uitat. Atunci mi-a venit ideea să folosesc numele „Victoria Finală” așa cum mă numea în glumă uneori soțul meu. Și a funcționat, în sensul în care numele generează întrebări și rămâne ușor în memorie.

De ce ai ales să lucrezi cu ceramică? Care crezi că sunt atuurile acestui material spre deosebire de celelalte?

Lutul este un material foarte plăcut și maleabil, chiar terapeutic prin plasticitatea lui, iar obiectele finale sunt durabile și foarte concrete. Ce îmi place la ceramică, spre deosebire de desen sau pictură este că expresia finală a actului de creație este materializată într-un obiect fizic funcțional pe care îl poți atinge și percepe mai mult fizic decât intelectual. Obiectul e acolo, în fața ta și dincolo de faptul că îl poți admira – îl poți atinge, lua în brațe, folosi în viața de zi cu zi.

Pentru cei care nu știu, care sunt pașii de urmat pentru a crea un produs din ceramică până la forma lui finală de pe raft/site?

Lutul vine în formă plastică și procesul de modelare seamănă foarte mult cu cel de patiserie. Sunt mai multe tehnici, dar eu folosesc modelajul cel mai mult. Se fac foi, se decupează forme și se modelează în formă de obiecte cu ajutorul diverselor instrumente și mai ales cu mâinile. Apoi se lasă la uscat lent, fără grabă, ca să nu crape.

După uscare se șlefuiește cu apă și bureți că sa fie neted și curat, iar apoi se pune la cuptorul ceramic pentru prima ardere, ardere care transformă lutul într-un material dur, asemănător cu piatra. Obiectele coapte se glazurează cu glazuri speciale și se introduc în cuptor pentru a doua ardere. La topire, glazurile se transformă într-un strat fin de sticlă care îmbracă obiectul și îl fac impermeabil și mai rezistent.

Cât durează acest proces ca un produs să fie ready to sell și ce presupune vis-a-vis de costuri?

Tot acest proces durează în medie cam două săptămâni. De aceea în această profesie ai nevoie de multă răbdare și imaginație, să poți vizualiza obiectul final încă de la început. Cel mai mult lucrezi în orb, dar experiența te ajută să obții exact obiectul dorit. Munca și timpul este cel mai mare cost, dar și toate utilajele, cuptoarele și spațiul de care ai nevoie ca să lucrezi, toate sunt o investiție costisitoare.

Nici materialele nu sunt ieftine, dacă folosești calitatea cea mai bună. De asemenea, se consumă considerabil de multă energie electrică, toate aceste costuri adunate fac ca produsele ceramice de atelier să fie mult mai scumpe decât cele de fabrică, cum e și normal.

Care a fost cea mai mare provocare în construirea brandului?

Nu aș putea spune că am avut o provocare anume. Toate detaliile ce implică construirea unui brand au fost puse la punct în timp prin multă muncă și perseverență. Am făcut munți de rebuturi și experimente până am ajuns la un nivel în care să stăpânesc tehnica și să îmi conturez un stil propriu.

Ca business owner, ce ne poți spune despre cum sau dacă te-a afectat această perioadă de restricții?

Nu, nu a fost nevoie să schimb nimic în mod special. Singurul lucru pe care l-am făcut în pandemie a fost crearea unui magazin online pe care nu îl aveam înainte și mă bucur că am fost mobilizată să îl fac, pentru că produsele mele acum pot ajunge oriunde în țară.

Ai fost nevoită să îți schimbi strategia de business în această perioadă?

Nu a fost nevoie de asta și pentru că sunt o afacere mică, care are un ritm constant. dar lent de creștere și pe care nu o privesc atât ca pe o afacere cât ca pe un mod de viață. Să pot face ce îmi place și să trăiesc din asta, fără a pune presiune pe mine sau pe ceea ce fac.

Cum alegi modelele pe care vrei să le aibă fiecare produs în parte? Ce te inspiră?

Materialul ceramic în sine mă inspiră cel mai mult. Posibilitățile pe care mi le dau lutul și glazurile nu pot fi epuizate. Experimentez mereu cu noi forme și culori și pornind de la rezultatele experimentelor mă inspir în crearea colecțiilor. Nu pot să zic că am o strategie în a veni cu colecții noi, ele se întâmplă natural, din dorința de a explora o glazură nouă, o tehnică nouă, o nevoie a unui client, etc. Dar cred că și faptul că locuiesc la țară, înconjurată de natură și liniște e o sursă mare de inspirație. Anotimpurile, animalele, plantele, sunt muzele mele.

Îți mai amintești care a fost primul produs din ceramică pe care l-ai gândit și apoi realizat? Cum vezi evoluția lor în timp?

Da. Primul obiect a fost un ghiveci mic pentru un cactus. Era din teracotă roșie și era neglazurat. Îmi place și acum acel ghiveci, deși nu mai fac obiecte din teracotă. Evoluția în timp a fost în principal o evoluție tehnică, în sensul că am învățat să stăpânesc materialele mult mai bine, dar cred că amprenta purtată de primul meu obiect a rămas și încă este acolo, în toate obiectele pe care le fac zilnic.

Ce face diferit brandul tău față de celelalte pe piața din România?

Brandul meu transmite estetică, amprenta și expresia mea artistică, iar asta îl face unic. Sunt mulți ceramiști pe piața din România și fiecare face ce poate mai bine și se exprimă în felul său. Eu – într-al meu și sper că sunt apreciate obiectele pe care le fac, pentru că le fac cu multă bucurie.

Sursă foto: arhivă personală

Write A Comment

error: Content is protected!