Humans are creatures of habit. Pornind de la această afirmație, curioasă din fire după cum mă știți deja, mi-am propus să aflu care sunt tabieturile oamenilor fără de care nu ar putea trăi. Dar mai ales, cum ar reacționa dacă aceste tabieturi de zi cu zi, aceste mici bucurii if you will, pur și simplu ar dispărea. Da, ați citit bine. Pe modelul „Now you see me…now you don’t” voiam să știu ce ar simți oamenii dacă nu s-ar mai putea bucura de aceste obiceiuri care îi fac să schițeze măcar un zâmbet și care le fac ziua mai frumoasă.
M-am întrebat mereu în ce proporție reușesc tabieturile să creioneze personalitatea omului în general, cu alte cuvinte, ce impact au asupra noastră. De-o vreme încoace am realizat cât de importante sunt pentru mine aceste obiceiuri pe care le am chiar dis-de-dimineață și cât de mult mă schimb dacă ele sunt întrerupte dintr-un motiv sau altul. Imaginați-vă numărul pe care un acrobat îl face pe o frânghie în timp ce merge pe o bicicletă cu o singură roată. At some point, vei fi pe punctul de a-ți pierde echilibrul. Iar pentru mine aceste tabieturi aduc echilibru și bunăstare în haosul de zi cu zi.
As the tradition goes, I’ll go first. Nu știu alții cum sunt, însă eu mă trezesc mereu cu noaptea-n cap tocmai pentru că tabieturile pe care le am, mai presus de orice, înseamnă tihnă și nu aș vrea ca cineva/ceva să mă grăbească. Pentru mine devine frustrant sentimentul acesta de repezeală și odată cu el, I can feel a disturbance in the force.
Primul lucru fără de care nu îmi pot începe dimineața așa cum se cuvine este o cafea. Acest elixir minunat, chiar magic aș adăuga aici, care te pregătește din toate punctele de vedere pentru o zi încărcată la muncă, sau care în zilele de weekend te răsfață, îți oferă liniștea și Zen-ul de care ai nevoie pentru a-ți reîncărca bateriile.
Rutina de skincare este de asemenea la loc de cinste de o bună perioadă de vreme. Îmi oferă o senzație de accomplishment și satisfacție în același timp care este greu de transpus în cuvinte. Highly recommend it.
Ultimul, dar cu siguranță cel mai important este sportul. Se declanșează ceva în mine atunci când renunț la sală, însă dacă aleg să fac asta este pentru un motiv cu adevărat important. Sportul musai trebuie să fie inclus în rutina de zi cu zi al fiecărui om. Te încarcă de energie pozitivă, te destresează și te ajută să uiți de probleme măcar pentru două ore. Totally worth it și încurajez pe oricine să facă sport.
Dacă God forbid n-aș mai putea să mă delectez cu toate aceste mici bucurii, cu siguranță viața nu ar mai avea meaning sau flavor și ar merge într-o linie dreaptă. Totul ar fi gri, monoton și poate chiar ciudat. Nu aș mai fi eu. Let’s keep our fingers crossed it doesn’t come to that.
Mai jos aflați care sunt răspunsurile altor persoane despre acest subiect.
„Nu cred în momente perfecte, nici în încercarea de defini sau înțelege perfecțiunea. Cred, însă, în acele momente care îți aduc liniștea și bucuria momentului prezent. În acele tabieturi, hobby-uri sau cum vrei să le numești, pentru că definiția lor este una subiectivă.
Pentru mine, momentele de bine încep sâmbăta dimineața, undeva nu mai târziu de 8. Deschid larg ferestrele să-mi intre un aer rece și proaspăt, în timp ce îmi fac rutina de skincare care, în timpul săptămânii, este mereu făcută pe fugă. Apoi, îmi pregătesc un mic dejun visat încă de miercuri și mănânc în tihnă. După, cafeaua cu lapte și musai ceva dulce, cu minimum o oră de citit. Când m-am încărcat cu energia necesară, pornesc în căutarea florilor care îmi vor fie prietene săptămâna care vine. Duminica, va fi la fel. Doar că schimb apa florilor, în loc să le cumpăr.
Dacă nu aș avea parte de ele, aș simți o parte lipsă a existenței firești. Pentru că, suntem asemenea unui puzzle cu piese împrăștiate în zile. Și pentru a fi complet, trebuie să le aduni pe zi ce trece, iar piesele să fie diferite, să poți obține forma mult dorită.” Iustina C.
„Diminețile pot fi foarte grele și viața în general, dacă nu încerci să o faci plăcută și să te bucuri de lucrurile simple. Sunt lucruri fără de care n-aș putea începe o zi reușită. Adesea mă surprind morocănoasă și efectiv aproape imposibil de pus în funcțiune înainte de a îmi bifa câteva mici plăceri care îmi alcătuiesc rutina de dimineață.
Cafeaua se află printre primele. Îmi place să îmi savurez cafeaua în tihnă, să mă alint cu spuma unui cappuccino bun, în ritm de Bach sau jazz, ori la fereastră, în ritmul păsărilor vioaie. My skincare routine este un pas important peste care nu pot să trec și care îmi aduce din nou bucurie și satisfacție personală. Și desigur, un mic dejun, fie el cât de mic, pentru că fac parte din categoria femeilor care devin gălăgioase atunci când le este foame.
Dacă aș fi privată de aceste mici plăceri, fără doar și poate ca dispoziția mea nu ar mai fi aceeași și timpul de adaptate la această schimbare ar fi foarte lung și foarte greu. Imaginându-mă în vremurile în care skinroutine-ul nu era un must, probabil că m-aș fi descurcat (cu greu) la fel cum o făceau toate femeile din alte vremuri. Din fericire lumea mănâncă din totdeauna și nici cafeaua nu a apărut chiar foarte târziu. Dacă m-aș fi aflat în preistorie, poate ar fi fost mai greu, dar totuși, și viața era mai simplă pe atunci.” Mădălina M.
„Uneori, înseamnă să mă trezesc cu soarele în geam, să mă port încet spre aragaz și să pregătesc ceai ori cafea, apoi să-mi trezesc mintea în timp ce răsfoiesc pagini în print. Alteori, nu-mi cer decât o baie fierbinte după o zi lungă. Duminica e cu ritm ardelenesc la brunch, iar la drum lung cumpăr reviste și ziare din benzinărie, semn că am pornit în aventură; merg singură la muzeu și apelez la lumânări ori bețișoare parfumate.
Iubesc stop-cadrele de viață boemă, așa că oriunde-mi agăț privirea caut culori, texturi, alăturări care să mă împlinească; cred că și asta a devenit tot un fel de tabiet. Dacă nu aș putea să mă bucur de ele, cu siguranță m-aș muta într-un sat pustiu, la mare sau la munte, ca să mă bucur zilnic numai de natură și iubire. Fără niciuna dintre ele, viața ar fi anostă, fără strop de inspirație ori echilibru.” Alexandra H.
„Printre tabieturile obligatorii se numără, în primul rând, făcutul patului dimineața – aspect care îmi determină succesul sau insuccesul fiecărei zi. Apoi îmi fac mereu cafeaua de dimineață, băută de preferat în aer liber, pe terasă, urmând să meditez. Fiind o persoană cu un program haotic în viața profesională, aceste mici activități rutiniere îmi oferă liniștea și senzația de control de care am nevoie pentru a contrabalansa lucrurile. Fără ele, cel mai probabil aș căuta să-mi dezvolt orice alt tabiet sau activitate de rutină care să-mi aducă un moment de echilibru într-o lume total dezechilibrată.” Denisa G.
„Deși nu ar trebui să fie considerat chiar tabiet, pentru mine micul dejun ar putea juca acest rol. Trebuie să recunoaștem, din păcate, că multe persoane au renunțat la « cea mai importantă masă a zilei » sau au înlocuit acest obicei sănătos cu țigara, cafeaua sau ceva dulce.
Din punctul meu de vedere, această deprindere, care pentru mulți dintre cunoscuții mei este un lux din cauza lipsei de timp, este ceva fără de care eu nu aș mai funcționa corespunzător. Atunci când « sar » peste micul dejun încep să mă agit, am stări de nervozitate, iar capacitatea de concentrare scade considerabil.
Cred că există și o explicație pentru care reacționez așa : nevoia de hrană, fiind una primară, crează disconfort atunci când nu este satisfăcută. Fără acest « tabiet » aș fi mai morocănoasă, mai puțin productivă și aș avea un nivel scăzut al energiei. Toate acestea având un impact nu numai asupra propriei persoane ci și asupra celor cu care interacționez.” Daniela U.
„Este destul de greu să renunți la tabieturi. Pentru mine nu există dimineață fără cafea, cum nu trece seară fără rutina de skincare. Sunt lucruri care ne-au intrat atât de bine în reflex încât nu cred că am putea trăi fără ele. Mhmm.. iar dacă am încerca să renunțăm la unul dintre tabieturi sigur l-am înlocui cu altul nou care să ne aducă la fel de multă plăcere. Andreea P.
Acestea au fost doar câteva răspunsuri. Puteți folosi secțiunea de comentarii de mai jos pentru a ne trimite și părerea voastră despre acest subiect.