Aș minți dacă aș spune că am fost mereu pasionată sau interesată de makeup. Deep down, mi-aș fi dorit să fie așa pentru că let’s be honest here, acum aș fi avut un story mult mai interesant să vă spun. Nu de puține ori am auzit povești care încep cu „Știi, când eram mică încercam toate rujurile mamei” sau „Odată am găsit trusa de machiaj a mamei și mi-am pus toate culorile pe față”.

Adevărul este că până să ajung la Facultate, machiajul era ceva de care nu aveam nevoie, pentru că asta mi-a fost întipărit în minte de când eram mică. Principiul era că doar adulții au voie să se machieze. De ce această concepție? Pentru a nu-mi strica/îmbătrâni tenul de la o vârstă fragedă în mod inutil. I gotta say, looking back, this was a huge flex.

Acum apreciez faptul că lucrurile au evoluat treptat, că s-au întâmplat la timpul lor și nu m-am grăbit să folosesc produse despre care nu aveam habar ce înseamnă de fapt. Am început să folosesc makeup la o vârstă la care știam ceea ce implică, lucru care din punctul meu de vedere este foarte healthy.

Machiajul a devenit over the years o rutină pe care încerc să o perfecționez în fiecare zi, asta pentru că în fiecare zi învăț lucruri noi din acest domeniu. Rapiditatea cu care s-a dezvoltat această branșă este uluitoare și e din ce în ce mai challenging să keep up cu toate brand-urile și produsele noi de pe piață. And here’s where Ioana Stratulat makes her entrance.

Într-o zi ca oricare alta de altfel, știți și voi la ce mă refer, „Scroll, scroll, scroll” în feed-ul de IG mi-a apărut poza unei persoane publice cu un machiaj foarte reușit care trebuie să recunosc mi-a trezit curiozitatea. Era machiajul acela… machiajul pe care ți-l dorești atunci când vrei să fii naturală și stunning în același timp. Modul în care erau puse în valoare trăsăturile „modelului” și îmbinarea de culori au fost „the scrollstopper” for me. Foarte ușor am descoperit că acest makeup a fost realizat de Ioana și pentru că era prima dată când ajungem pe contul ei de IG, I did my due diligence.

Ioana este un make-up artist cu adevărat pasionat de ceea ce face și se vede asta din content-ul pe care îl postează, dar și din proiectele în care se implică. Am fost plăcut surprinsă să aflu despre colaborarea cu Maybelline România, unde pe canalul lor de YouTube, Ioana ne vorbește spre exemplu despre „5 greșeli de makeup” și cum să le evităm. În acest clip am văzut greșelile pe care și eu le făceam la început and that was a cringe moment și un trip down memory lane.

Dacă vorbim despre provocări, Ioana a demonstrat că este up for it. Să te machiezi este un challenge by itself, dar vă puteți imagina să vă machiați cu o singură mână? Ei bine, Ioana a acceptat provocarea, iar video-ul este unul care transmite dedicare, tenacitate și amuzament. Not to mention skill, pentru că la final make-up era flawless.

Am stat de vorbă cu Ioana despre cum a început pasiunea ei pentru make-up, cum ne alegem fondul de ten, am dezbătut dacă putem sau nu să învățăm de pe YouTube cum să ne machiem, dar și multe alte subiecte interesante.

Întreg interviul mai jos.

De unde a început pasiunea ta pentru make-up?

Mult timp am crezut că pasiunea mea a venit de la pictură. Îmi amintesc că îmi plăcea să pictez, iar machiajul este tot un soi de pictură. Apoi mi-am dat seama că de fapt machiajul m-a atras pentru că este și artă, creație, dar și tehnică. Este exact așa sunt și eu: o tipă pragmatică, tehnică, dar artistă și visătoare. Așadar, pasiunea mea vine din faptul că am găsit ceva ce combină aceste două valențe ale personalității mele.

Cât de mult crezi că s-a dezvoltat acest domeniu în ultimii ani? Și care ți se par cele mai mari revelații din această branșă?

Toată industria de beauty s-a dezvoltat enorm în ultimii ani și nu cred că mă înșel când spun că este una dintre cele mai prolifice. Când am pornit pe acest drum era un lux să găsești produse bune, profesionale. Acum apar noi branduri zilnic. Din punctul meu de vedere, cea mai mare revelație este shift-ul de „putere” de la brand la cumpărător. Înainte, când te gândeai la beauty, te gândeai automat la ceva aspirațional. Acum beauty înseamnă rutina zilnică. Consumatorii comunică despre nevoile lor, iar brandurile livrează conform acestor nevoi.

Cum ți se pare abordarea „Mă uit pe YouTube la un tutorial și învăț să mă machiez”? Cât de bună este această variantă? Ai recomand-o?

Informația este putere, nu? Îmi place această abordare și da, cred că poți învăța multe doar uitându-te pe YouTube. Acest lucru este susținut de miile de liners on fleek. Și eu fac genul acesta de tutoriale și îmi place când aud că informația pe care o ofer este utilă. Cred totuși că este important să treci totul prin filtrul personal.

Nu orice se potrivește oricui și de aceea nu cred că poți lua totul de bun. M-aș mai feri de abordările super virale. Sunt inutile și chiar periculoase. Și chiar îmi vine în minte un exemplu: era un trend să aplici fondul de ten cu orice altceva decât cu buretele/pensula/mâinile – foloseai ouă, paduri de silicon, talpa de la pantofi… why?!

Ce înseamnă din punctul tău de vedere un make-up complex și unul simplu/natural? Cum ar arăta?

Orice machiaj poate fi complex, chiar și unul natural. Probabil că un machiaj natural este unul care doar corectează mici imperfecțiuni și subliniază subtil trăsăturile, iar unul complex are puterea de a transforma. Nu cred că îmi place împărțirea asta. Uneori lucrez la un no makeup makeup mai mult decât la un smokey eyes.

Ca make-up artist, crezi că există un așa numit „too much make-up”? Ce părere ai despre „bătălia” dintre naturală VS machiată?

Nu, nu cred că există așa ceva în ziua de azi. Cred că există doar percepții diferite.

În live-urile pe care le țin pentru Maybelline povestesc mereu cu fetele din comunitate despre acest subiect și le încurajez să aleagă machiajul în funcție de ceea ce le face pe ele să se simtă frumoase și confident. Dacă vrei să porți ruj roșu la 7 dimineața, just do it. Dacă îți place să porți doar concealer, good for you! Machiajul este o formă de exprimare înainte de orice, așa că nu cred că ar trebui să ne cenzurăm urmând normele impuse de societate.

Ai fost vreodată nevoită să realizezi un machiaj care nu era tocmai potrivit pentru respectivul client? Cum gestionezi acele momente? Intervii cu o părere sau oferi clientului ceea ce și-a dorit?

Din fericire, nu. Am avut situații în care clienții au venit cu o poza și au vrut acel machiaj, însă eu încep orice sesiune cu o consultație care mă ajută să ajung la un numitor comun cu persoana din fața mea. Fac acest lucru pentru că eu cred că machiajul este despre cel din fața mea și nu despre mine sau ceea ce vreau eu. Eu doar ghidez oamenii ținând cont foarte mult de ceea ce își doresc. Astfel rezultatul este ceva ce clientul poartă cu drag și de care și eu sunt mândră.

Cum ne alegem fondul de ten? Ce trebuie să avem în vedere?

Aceasta este una dintre întrebările pe care le primesc cel mai frecvent.

Pe foarte scurt: Mai întâi trebuie să descoperi ce subton are pielea ta: galben, roz, neutru.

După ce descoperi acest lucru trebuie să ai în vedere tonul pielii (cât de deschisă/închisă este pielea în acel moment)

Testul se face întotdeauna pe zona de mandibulă/gât pentru a nu risca să creezi efectul nedorit de mască.

Pentru ca machiajul să fie unul reușit, cât de importante sunt produsele pe care le folosim și automat calitatea lor? Cum alegem produsele de calitate?

Calitatea produselor este forte importantă, dar și mai important este modul de aplicare. Înainte de orice este bine să alegem produse potrivite pentru tipul nostru de piele/nevoile noastre. Tendința este să cumpărăm produsele în trend și de multe ori acestea ne pot dezamăgi tocmai pentru că nu se potrivesc nevoilor noastre. Aș mai vrea să menționez că în ziua de azi un produs bun nu mai este neapărat și foarte scump. Cel mai simplu mod de a descoperi cele mai bune produse pentru tine este să le testezi.

Cum trebuie curățate produsele/pensulele pe care le folosim în realizarea machiajului? Și la cât timp?

Produsele nu trebuiesc curățate dacă le folosești doar tu decât în cazul în care ai avut o infecție, un herpes etc. Evident că ștergem urmele de pe ambalaje etc, însă nu trebuiesc sterilizate. Este important totuși să fie ținute într-un mediu uscat și curat și să le aruncăm atunci când expiră.

Pensulele sunt altă poveste. Acestea trebuiesc curățate cât mai des prin spălare cu șampon/săpun/produse speciale și lăsate să se usuce la aer. Pensulele de fond de ten sau orice alt produs cremă trebuie curățate după fiecare folosire. Cele cu care aplicăm pudre la câteva utilizări.

Ce personalitate atât de la noi din țară cât și din afară ți-ai dori să machiezi?

Nu am o listă de persoane pe care îmi doresc să le machiez. Îmi place să machiez, punct. Dar mi-ar plăcea să o cunosc pe Jane Fonda sau pe Violet Chachki.

Dacă ar trebui să îți alegi o altă carieră, care ar fi aceea?

M-am mai gândit la asta. Cu siguranță tot ceva în zona creativă sau în servicii.

Îmi place mult să creez content, să filmez, să montez și îmi place la fel de mult să fiu gazdă. Lucruri pe care le fac deja. Creez content pentru Social Media și mă ocup de casa noastră de oaspeți de la Harman, The Good House. Așa că I’m living my dream.

Write A Comment

error: Content is protected!