Paradoxul în ceea ce privește protejarea mediului este că se vorbește extrem de mult despre această temă care impactează întreaga planetă, însă mult prea puțini oameni înțeleg cu adevărat modul în care schimbările climatice ne afectează viața de zi cu zi. Chiar dacă aceste schimbări sunt fix în fața noastră, staring at us right in the eyes.
Am avut norocul să învăț despre importanța protejării naturii încă de când eram mică, iar astfel am dezvoltat respectul pe care fiecare dintre noi trebuie să îl aibă pentru mediul înconjurător. O parte dintre oameni refuză cu nonșalanță să accepte realitatea, și anume că schimbările climatice cu care ne confruntăm în aceste momente sunt reale first and foremost și că pe termen lung efectele acțiunilor noastre vor fi ireparabile. Nu mai putem ascunde mizeria sub preș, cum îi place românului să facă.
Natura dacă vreți holds us accountable for our previous and future actions. Și trebuie să luăm cele mai bune decizii pentru ca generațiile viitoare să moștenească o planetă cel puțin locuibilă. Oricât de mult mi-ar plăcea să cred într-un scenariu SF în care toți vom pleca pe Marte cu Elon Musk în frunte, well… ar fi bine să avem grijă și să protejăm actuala noastră casă aici, pe Pământ, doar în cazul în care acest scenariu este doar…știți voi, SF.
Într-o postare recentă încurajam pe oricine cunoaște oameni talentați care fac lucruri frumoase despre care trebuie să audă/citească mai multă lume to hit me up and let me know. Așa am ajuns să citesc despre ceea ce două fete au reușit să facă și nu puteam decât să mă bucur și să încerc să le sprijin as much as I can.
Miruna Iliescu și Ioana Rînea sunt două prietene care au creat o platformă online unde vând produse sustenabile de îngrijire personală și pentru casă. You already know, they had me with produse sustenabile. Este poate cel mai curajos și de apreciat lucru să creezi un astfel de business și cu atât mai impressive este faptul că a fost deschis în timpul pandemiei.
Estiverde este magazinul online unde oamenii pot găsi produse de igienă și îngrijire din ingrediente naturale. Gama include săpunuri, deodorante, balsam de păr, pastă de dinți, dar și alte produse. Chiar și ambalajele trebuie să fie sustenabile.
Am stat de vorbă cu Miruna, Co-Founder al acestui business și am discutat despre ceea ce presupune să fii antreprenor, care sunt best seller-urile de pe site, cum sunt aleși partenerii cu care vor colabora, dar și multe alte subiecte.
În interviul de mai jos aflați toate informațiile.
Care a fost momentul când ai realizat că produsele eco-friendly sunt soluția problemelor pe termen lung?
Trecerea spre un stil de viață mai responsabil este o decizie treptată, aplicată cu pași mici. Nu cred că a fost ca în filme, un moment anume în care a apărut schimbarea. Față de produsele eco-friendly există inițial o ușoară rezervă pentru că nu sunt produsele obișnuite, întâlnite în supermarket-uri. Pot înțelege acest lucru pentru că și eu am trecut treptat la un stil de viață cu mai puține deșeuri. Odată ce testezi și ești mulțumit de produse responsabile cu natura dintr-o anumită categorie, devii mai curios, mai interesat să descoperi cum poți atinge și alte categorii.
Business wise, ați avut mereu o strategie cu privire la acest proiect sau a existat și o parte de „wishful thinking”?
Da, e o întrebare interesantă. Am avut mai multe strategii sau o strategie compusă. Noi am deschis firma la final de 2019 cu un plan și o strategie pre-pandemie. Apoi, după doar câteva luni, a fost dat complet peste cap de întâmplările din piață și restricțiile legale. Bineînțeles, am păstrat ideea de bază construită pe valorile noastre și pe ce ne-am propus să aducem nou în România, însă multe puncte au fost adaptate și reorganizate pentru mediul online și pentru un lanț de distribuție cât mai scurt. Am lansat magazinul online abia un an mai târziu, în noiembrie 2020 și totul de atunci s-a derulat cu o viteză neașteptată.
Din punctul tău de vedere, este publicul român receptiv la astfel de inițiative? Este protejarea mediului o prioritate?
Hmm.. Da, această întrebare vine în completarea răspunsului meu anterior. Cu siguranță există interes, curiozitate, anumite segmente din România încep să aprecieze mai mult natura și să înțeleagă că trebuie să o protejăm și că, dincolo de autorități și sistem, e vorba și de educația noastră și alegerile personale, de modul în care decidem și înțelegem noi că trebuie să ne investim banii. E vorba de cerere și atâta vreme cât clienții vor prefera produsele sustenabile și companiile vor fi nevoie să se adapteze pentru a rămâne pe piață.
Ce le spui oamenilor care nu cumpără produse eco-friendly pentru că sunt mai scumpe decât cele obișnuite? De ce merită să investești în astfel de produse?
Produsele naturale, produse manual și într-un mod care nu afectează mediul înconjurător sunt mai scumpe în principiu pentru că sunt de calitate: nu conțin tot felul de substanțe și compuși chimici care ne pot face rău și acordă atenție produsului în sine, mai mult decât industrializării lui.

În ultima perioadă prețurile produselor eco-friendly au devenit mai accesibile, există la nivelul Europei mai multe branduri sustenabile și aici ne-am propus noi să ne ajutăm comunitatea: platforma estiverde.ro reunește aceste branduri și produsele eco-friendly, fără ambalaje din plastic, de la mai mulți producători și pentru mai multe categorii.
Dintre toate produsele de pe site, pe care îl folosești cel mai des? De ce l-ai recomanda?
În funcție de anotimp, fiecare tip de produs are momentul lui de glorie. Momentan folosesc Uleiul de plajă de la Amazinc! pentru drumețiile pe munte, scurtele escapade la mare sau chiar prin oraș, în zilele cu multe drumuri.

L-aș recomanda pentru că simt că mă protejează și în același timp îmi ajută pielea să capete o culoare frumoasă, fără să se ardă sau să mă usture. Conține, printre altele, ulei de migdale, jojoba, rozmarin, lavandă, măceșe și doar ingrediente naturale cu un parfum superb.
Ca small business owner, care sunt cele mai mari challenge-uri?
Antreprenoriatul presupune o serie de activități foarte solicitante. Aș alege totuși această nevoie foarte mare de a învăța, capacitatea de a înțelege și a activa în domenii foarte diferite. Ca antreprenori, eu și colega mea ne ocupăm de tot ce ține de firmă: realizarea coletelor, crearea de materiale pentru site, social media, relația cu clienții, comunicarea cu partenerii actuali și viitori.

Bineînțeles, nu suntem singure. Avem prieteni care ne mai ajută cu poze, video-uri, sfaturi și recomandări. Însă volumul de muncă este mare atunci când te uiți câte departamente acoperim. Pe lângă timpul de care ai nevoie pentru a acoperi aceste cerințe, este nevoie evident și de timp și de buget pentru dobândirea cunoștințelor necesare. E nevoie de foarte multă energie, pasiune și dedicare pentru a oferi clienților servicii și livrări de care să fie mai mult decât mulțumiți și pentru care să revină cu drag la noi în magazin.
Ce alte produse eco-friendly v-ați dori să mai aduceți pe site?
Ne dorim foarte mult să aducem mai multe produse românești pentru că ne dorim să promovăm antreprenorii locali. Avem momentan câteva produse realizate în colaborare cu afaceri locale (măști de protecție, trăistuțe de pânză) și câteva branduri românești (Ophori, Vera Green), însă cu siguranță există spațiu pentru creșterea diversității. Suntem deschise mereu la propuneri din partea posibililor parteneri, dar și recomandări ale clienților.
Putem vorbi despre un bestseller dintre produsele de pe site? Care ar fi acela?
Noi ne-am orientat foarte mult spre produsele de îngrijire și hidratare de la Amazinc!, un brand pe care noi l-am adus din Cehia. Bestseller pe perioada verii a fost indiscutabil Loțiunea solară cu SPF 50+, lucru care ne bucură foarte tare pentru că se știe faptul că educația privind sănătatea pielii și expunerea la soare este esențială în evitarea bolilor grave de piele.

În perioada iarnă s-au vândut foarte bine produsele de igienă orală (periuțe din lemn de fag sau bambus), deodorantele naturale solide, iar spre primăvară am observat o creștere a vânzărilor pentru produse de casă fără plastic: în special bureții naturali și săpunurile naturale de vase sau pentru pete dificile.
Care este procesul ca un partener să poată beneficia de apariția pe site? Care sunt criteriile?
Partenerii noștri sunt branduri orientate spre protejarea mediului, cu produse realizate din ingrediente naturale – acest aspect este foarte important. La fel de important este ca procesul de fabricație să fie cât mai sustenabil, iar ambalajele să nu conțină deloc plastic: fără căpăcele, sticle sau orice altceva din plastic.
În general, procesul de selecție a fost unul activ: noi am căutat, testat și filtrat produsele care îndeplinesc aceste criterii și am contactat producătorii pentru a fi listați pe platforma noastră. Au existat cazuri în care ne-au scris și posibili parteneri, iar momentan suntem în discuții.
Sursă foto: arhivă personală.