Au fost scrise numeroase opinii despre ceea ce înseamnă/definește frumusețea de-a lungul timpului. De ce spun opinii? Pentru că acest topic a fost și va rămâne în continuare unul relativ. As such, nimeni nu deține adevărul absolut când vine vorba despre beauty sau beauty standards. Este un subiect care poate fi dezbătut în fel și chip, poate fi analizat din infinite unghiuri și fiecare este îndreptățit să aibă propria părere.
Dacă mă întrebați pe mine, frumusețea nu se transmite niciodată din exterior. Let me explain. Și din nou, aceasta este doar opinia mea, puteți oricând să mă contraziceți. Relația pe care o ai tu cu tine însuți, cu propriile gânduri și cum vorbești tu despre tine spune totul despre cum te vor percepe oamenii cu care interacționezi. Cum așa? Pentru că în mod inconștient, proiectezi ceea ce simți despre tine persoanelor din jur, iar asta va determina modul în care vei fi privit. Frumusețea este o stare care pornește dinăuntru și se compune din atitudinea pe care o ai și energia pe care o transmiți.
„Și vrei să spui că atracția fizică nu înseamnă frumusețe?” You’re right on the money, love. În societatea în care trăim frumusețea și atracția fizică din extrem de multe motive, eronate de altfel, vor să însemne același lucru. Dar asta nici că poate fi mai departe de adevăr. Din nou, frumusețea este ceea ce transmiți celorlalți prin ceea ce reprezinți tu ca om, iar aspectul fizic nu joacă niciun rol. Sau cel puțin nu on the long run.
Nu mă înțelegeți greșit, aspectul fizic este un factor pe care îl luăm în considerare pentru că așa suntem noi, oamenii construiți și nimeni nu încearcă să diminueze importanța atracției fizice. Însă ceea ce trebuie înțeles este că frumusețea nu este același lucru cu atracția fizică. It goes deeper than that și este tare greu să ne dăm seama de acest lucru datorită stereotipurilor și idealurilor de frumusețe care au fost create de diferite industrii cu scopuri cel puțin îndoielnice.
Ca să răspund la întrebarea pe care nimeni nu a pus-o anyway, frumusețea unei femei vine și din modul în care ea are grijă de propria persoană. Acele ritualuri de frumusețe, acele selfcare moments sunt baza dacă vreți a ceea ce reprezintă frumusețea unei femei. De ce? Pentru că odată ce faci acele lucruri care pe tine te fac fericită, împlinită, te fac să zâmbești, te fac să te simți încrezătoare, atunci… doar atunci radiezi ca femeie și surpriză, această stare va fi transmisă tuturor din jurul tău.
Sunt interesată de orice tips and tricks, de orice inovație care apare în domeniul de beauty sau selfcare. Pe Mihaela Gaspar, a.k.a. The Beauty Therapist am descoperit-o pe YouTube, acolo unde ne povestește și ne arată produsele de make-up pe care le-a încercat, argumentează motivele pentru care le-ar recomanda; de asemenea putem afla care este rutina de dimineața pe care o are, ce produse folosește sau aflăm cum aplicăm fondul de ten în mod corect.
Ce am apreciat din primul moment la Mihaela a fost această latură de sinceritate când vine vorba despre produsele pe care le folosește și le recomandă. Dar și modul friendly, natural în care se adresează nouă, publicului. Am simțit că îmi vorbește o prietenă în care pot avea încredere, nu cineva care vrea să facă vânzări pentru diferite produse.
Am stat de vorbă cu Mihaela despre ritualurile de frumusețe, make-up, blogging, dar și multe altele.
Have a read. Toate informațiile în interviul de mai jos.
Ce înseamnă pentru tine ritualul de frumusețe?
O sesiune de răsfăț, de 2 ori, pe zi. Îmi place tare mult să am grijă de tenul meu, iar după o zi lungă, seara, când ajung acasă, este o reală plăcere să îmi aplic o mască și să butonez TV-ul sau să vizionez clipuri despre machiaj pe YouTube. Lunar apelez la tratamente faciale care sunt o continuare a rutinei mele de acasă și cu ajutorul cărora tenul meu este mai luminos, mai ferm și mai hidratant.
Chiar dacă apelăm la tratamente faciale dacă nu continuăm îngrijirea tenului acasă rezultatele nu vor fi cele dorite. Dintotdeauna mi-a plăcut să am grijă de mine și să fiu la curent cu trendurile, chiar dacă nu le urmez ca la carte, absorb doar acea informație care se îmbină cu stilul meu, mai ales când vine vorba despre îngrijire.
Îmi place să citesc cărți de specialitate și mai ales să pun acasă în aplicare sfaturile de acolo. Ritualul meu este timpul petrecut cu mine însămi, cu gândurile mele și cu ideile care urmează să prindă viață dar pentru că îmi place să fiu multitasking apelez și la câte un răsfăț facial în același timp. Deși măștile sunt dedicate relaxării mintea mea este mereu în priză și în momentele de răsfăț îmi planific următoarele clipuri de pe Youtube sau postările de pe Insta.
Cum a început pasiunea ta pentru blogging/make-up?
Unele pasiuni se descoperă mai ușor, altele mai greu. În cazul meu totul a pornit de la o necesitate reală. Pe vremea adolescenței, eram o fată cu un ten invadat de acnee și o durere psihologică greu de exprimat în cuvinte. Într-o primă fază, am încercat toate leacurile din Formula As, dar nu m-au ajutat. Apoi, am solicitat servicii de specialitate, dar nici acestea nu mi-au fost de prea mare folos la început.
După care, din disperarea mai degrabă, am început să cochetez cu produsele de machiaj, încercând astfel să-mi acopăr imperfecțiunile. Parcă mi-a plăcut, dar nu prea știam exact cum se aplică acestea. De aceea, m-am înscris la un curs al Mirelei Vescan, după care mi-am făcut un blog, apoi m-am certificat în cosmetică și am mai finalizat câteva cursuri pentru utilizarea tehnologiei moderne în tratamentele faciale.
Acum, pe măsură ce răspund la această întrebare, parcă nici nu realizez cum a trecut timpul… deși sunt ani buni de când mă ocup de arta machiajului și de redobândirea frumuseții naturale. Simt că sensul vieții mele este să contribui la eliminarea suferinței fetelor și a femeilor, și să le ajut să-și redobândească încrederea de sine cu ajutorul tratamentelor cosmetice și a makeup-ului inteligent.
În paralel, trebuie să recunosc și că ador să descopăr produse noi de machiaj și cosmetică; astfel că, atunci când apare un nou produs care-mi atrage atenția, m-am obișnuit să-l cumpăr pentru a testa dacă este cu adevărat calitativ. Ulterior, am realizat că mi-am dorit o mică comunitate, să am cu cine să împărtășesc această pasiune, și mai ales să fac review de produs, astfel mi-am creat paginile de Instagram, Facebook, iar, de anul acesta, și de canalul de YouTube. Aceasta este în câteva cuvinte relația mea de iubire cu make-up-ul și cosmetica. (râde).
„Sunt prea obosită să mă demachiez” Cum răspunzi unei persoane care după o noapte în oraș nu mai are puterea să se demachieze? Cât de important este acest pas?
Hmmm… trebuie să recunoaștem că uneori nu-i deloc ușor să fii femeie, mai ales una care chiar are grijă de propria sănătate. Sunt momente în care uităm de ceea ce contează cu adevărat sau neglijăm demachierea, pentru că suntem prea obosite. În calitate de terapeut facial și de susținătoare a makeup-ului inteligent, le încurajez pe fete și femei să se iubească suficient de mult încât să nu se ignore și să nu-și facă rău cu bună-știință.
Desigur că, niciuna dintre noi nu este perfectă, ceea ce înseamnă că dacă se întâmplă foarte rar, o dată sau de două ori pe an, nu-i nicio tragedie; dar dacă devine o practică săptămânală, atunci înseamnă că avem deja un obicei format și se cere o schimbare comportamentală.
De aceea, le spun adesea clientelor mele (mai ales la cursurile de auto-machiaj sau la cele de coaching cosmetic), că demachierea este la fel de importantă, dacă nu și mai importantă decât partea de machiaj. Dacă nu prea ai energie să îți asiguri demachierea, mai bine aplici mai puțin produs, pe care-l poți îndepărta cu un șervețel demachiant. Nu este varianta cea mai bună, dar este mai bine decât să adormim fără niciun pic de demachiere.
Din punctul meu de vedere, demachierea este sfântă și nu ar trebui să sărim peste acest pas niciodată. Știu din cărțile de psihologie că putem să ne dezvoltăm acest obicei dacă-l practicăm zi de zi, este nevoie de aproximativ 66 de zile, după care am dezvoltat o nouă rutină și viața devine mai ușoară.
Care sunt consecințele dacă nu ne demachiem după o zi/seară în oraș mai ales pe timp de vară?
La o primă vedere, am putea spune că nu există consecințe majore, deoarece este posibil să nu vedem nimic neobișnuit în următoarea zi; de aceea, tindem să credem că totul este OK. Însă, în realitate, pielea nu respiră așa cum ar avea cu adevărat nevoie, iar asta poate duce la apariția coșurilor, a iritațiilor și punctelor negre. Acum sincer, care dintre noi își dorește așa ceva? Mai ales că știm cât de mult efort avem de depus pentru tratamentele faciale.
Majoritatea medicilor dermatologi, pe care-i cunosc vorbesc despre tratamente care durează minim șase sau opt luni și unele pot fi destul de costisitoare. Demachierea este o strategie de prevenție și de păstrare a sănătății tenului, să păstrăm acest gând în minte și să ne exprimă iubirea de sine. Pentru că, așa cum spun psihologii, iubirea de sine se exprimă prin grija de sine.
Pentru persoanele care apelează la un machiaj intens, recomand double cleansing, zilnic, însă pentru iubitoarele unui machiaj light este suficient să folosească un singur produs. Regula de aur, pentru noi toate, este să nu uităm să ne demachiem, chiar și în zilele în care nu ne-am machiat.
Cât de important este pentru tine skin care-ul on a daily basis și care sunt produsele de care nu te poți despărți?
Iubesc această întrebare, mulțumesc că ați adresat-o. Pe scurt, skin care-ul zilnic, este cel mai important. Produsele de îngrijire sunt baza unui ten sănătos și frumos, dar și a unui machiaj reușit. Cu ajutorul acestor produse putem oferi pielii ceea ce aceasta are nevoie – matifiere, hidratare, curățare. Vă puteți imagina ceva mai frumos, atunci când privim o femeie?
Revenind la întrebare, apa termală este produsul meu preferat, pe care îl folosesc de peste 14 ani, zilnic (chiar de mai multe ori pe zi). Apoi, în ordinea preferințelor, urmează: crema de față, împreună cu cea de ochi (am un ten gras, dar zona ochilor îmi este uscată), gelul de curățare și o loțiune tonică; acestea sunt produsele pe care mă bazez zilnic. Apa termală o utilizez dimineața și seara, după demachiere, o aplic peste zi, pentru a-mi răcori tenul sau atunci când am pielea iritată; este un produs care poate că nu oferă rezultate instant, însă pe termen lung are un efect benefic. Încercați și vă veți convinge singure!
Este obligatoriu ca produsele de skincare să fie scumpe pentru a avea efectul scontat? Sau putem achiziționa produse de calitate la un preț fair?
O altă întrebare excelentă. Cu siguranță, răspunsul este „NU”. Există nenumărate produse la un preț cu adevărat accesibil, pe piață, care fac o treabă foarte bună, uneori chiar mai bună decât cele scumpe.
Însă, este foarte important să ne alegem produsele în funcție de tipul de ten și de nevoile acestuia. Este singurul criteriu după care mă ghidez, atunci când merg la cumpărături sau atunci când le recomand produse clientelor mele. Cred că fiecare dintre noi, femeile, ar fi bine să cunoască puțină psihologie a consumatorului și să recunoaștem că marketingul este o industrie de milioane de euro.
Drept urmare, dacă cineva dispune de multe resurse financiare poate că nu trebuie să-și facă griji pentru câteva zeci sau sute de lei; însă dacă cineva are un buget restrâns (cum este și în cazul meu), este bine să facem achiziții inteligente și să luăm decizii conștiente. Drept urmare, a avea grijă de tenul nostru nu presupune un buget de Melinda Gates, este suficient să fim bine informate. Aceasta este puterea femeii în secolul XXI, educația și informația de calitatea.
Ești fidelă unui anumit brand atunci când vorbim de make-up sau îți place să încerci diferite produse pentru a vedea care ți se potrivește?
Adevărul este că ador (și nu exagerez deloc când spun asta) să testez produse; astfel că nu pot lucra doar cu un singur brand. Kit-ul meu de machiaj personal sau profesional este destul de pestriț (cum se spune la noi în Ardeal). În acesta se regăsesc produse foarte ieftine, de la branduri mass-market, precum și unele foarte scumpe, de la branduri de lux, pe care le achiziționez atunci când fac câte o călătorie în străinătate. Dincolo de asta, prin meseria mea de makeup artist/cosmeticiană, dar și cea de creator de conținut, am ocazia să testez destul de multe produse, ceea ce mă ajută să le recomand mai ușor și clientelor.
În ceea ce privește brand-urile, am un respect aparte față de Farmec, Bioderma, Benefit Cosmetics, Fenty by Rihanna, Anastasia Beverly Hills și Dior.
Care sunt cele mai comune greșeli din make-up? La ce aspecte trebuie să fim atenți?
Ohhh, greșelile! Este atât de important să vorbim despre ele, pentru că sunt cele mai bune contexte de învățare. Prima și ce mai importantă, culoarea și cantitatea fondului de ten aplicat. De multe ori, văd la fete acel efect de mască, diferență mare între gât și față. Less is more, vorba americanilor se aplică și în machiaj, este mai ușor să adaugi produs (dar este foarte greu să ștergi/estompezi).
Trebuie să ne alegem produsele în funcție de vârstă și de tip de ten. Odată cu înaintarea în vârstă apar și ridurile, astfel că avem nevoie de produse mai lejere, cu o consistență mai light, pentru a nu le evidenția. Pe canalul meu de YouTube postez săptămânal recomandări educative și utile pentru practica machiajului inteligent. Partea bună este că acestea pot fi ascultate chiar și atunci când facem sport sau când ne răsfățăm cu o baie fierbinte.
Ce make-up ai sugera unei persoane care este beginner pe partea de make-up? Care ar fi cel mai simplu, dar de efect make-up?
BB, CC sau un fond de ten lejer, setat cu un strat subțire de pudră, blush într-o culoare neutră de piersicuță sau un nude (asemănător cu nuanța pielii), pieptănatul sprâncenelor (ele sunt cele care ne pot schimba complet fizionomia feței), mascara și un ruj nude.
Rujul nude se aplică ușor și este foarte versatil, există o nuanță de nude pentru fiecare dintre noi. Dacă cineva își dorește un accent pe ochi, poate opta pentru o linie de tuș din fard, cea mai ușoară și mai sigură metodă pentru iubitoarele liniei de tuș, sau un fard peachy, nude ori maro pentru pleoape. Nuanțele de nude, maro sunt cele mai safe atunci când vorbim de începătoare sau nu știm exact ce cu ce se potrivește. Iar dacă cineva are nevoie de sugestii personalizate, poate să-mi scrie liniștită pe Instagram, acolo am cea mai cool comunitate de iubitoare ale machiajului natural și luminos.
Cine te inspiră pe tine când vine vorba despre beauty și make-up?
Îmi place să învăț, sunt genul de femeie care crede în life long learning, drept urmare mă inspir din cărțile de profil și cursurile online la care particip. De curând, mai exact anul trecut, am urmat cursul online (de la renumitul Masterclass) al lui Bobbi Brown.
Sincer, am foarte multe persoane de la care îmi adun informații și tehnici de machiaj. Printre preferatele mele se numără și Andreea Ali, Sandu Iuliana sau Lisa Eldridge, din fiecare clip sau postare am atât de multe de învățat.
Sursă foto: arhivă personală.