Mai mult ca oricând acest topic este acum în trend pentru că majoritatea companiilor (atât cele mici, dar și corporațiile) încep să impună angajaților să se întoarcă la birou. După mai bine de doi ani în care cu toții am lucrat de acasă, întoarcerea la birou pare ceva straniu, incomod, frustrant și neproductiv. De ce spun asta? Pentru că majoritatea dintre noi am putut observa că job-ul se poate face extrem de ușor și eficient din confortul casei noastre, iar această schimbare nu pare logică, rațională, ci mai degrabă este în detrimentul companiilor care acum au de-a face cu push back din partea angajaților.
Ceea ce am observat din partea companiilor este că se raportează la viața dinainte de 2020 când noi veneam la birou și pe ploaie și pe vânt și pe ninsoare and so on. Corect, asta făceam și ar trebui să continuie acel statement cu faptul că oamenii ajungeau la birou nervoși, prost dispuși și sătui deja de tot și toate după un drum care i-a stors de energie și putere. Oamenii din conducerea companiilor (de orice fel) trebuie să înțeleagă un lucru: nu mai poți vreodată să te raportezi la viața dinainte de 2020 pentru că nu ne vom întoarce niciodată acolo. Cu cât o să înțelegeți mai repede asta, cu atât vă va fi mai ușor să comunicați cu angajații și să le înțelegeți punctul de vedere. Acest argument cum că „Înainte cum veneați la birou în fiecare zi?” este mut pentru că acea perioadă este ștearsă cu buretele. Suntem în prezent și ne gândim la viitor. Nu trăim în trecut. Keep that in mind, please.
Un alt argument pe care companiile îl aduc este nevoia de socializare. Ceea ce pot înțelege, cu toții putem, nu-i așa… într-o oarecare măsură. Solid point here, solid point. Dar cu toate acestea, socializarea între colegi, team bonding și așa mai departe se poate face în afara programului, într-un mediu în care cu toții să ne simțim relaxați și nu constrânși de faptul că suntem la birou și nu putem discuta chiar despre orice. Pentru că at the end of the day, la birou venim să muncim nu să socializăm. Socializarea la birou se face într-o doză foarte mică, asta dacă vrei să fii productiv și să atingi toate deadline-urile. Iar aici managerii și alți oameni din conducerea companiilor îmi vor da dreptate.
Sunt de părere că între angajator și angajat lipsește cu desăvârșire comunicarea sinceră pe această temă și ar trebui să existe o soluție de mijloc și nimeni să nu fie nevoit să se întoarcă la birou mai mult timp dacă nu este confortabil cu asta. În special dacă deadline-urile și task-urile zilnice sunt on point. Nu spun nu unui sistem hibrid, însă aceasta ar trebui să fie alegerea angajatului și nu a angajatorului.
Haideți totuși să vedem mai multe păreri, pentru că am stat de vorbă cu mai multe persoane și le-am pus această întrebare : Work from home sau de la birou. Ce preferi și de ce? Suntem cu toții extrem de diferiți și din acest motiv vreau să aud/citesc mai multe puncte de vedere. Nu există right or wrong aici.
Have a read and let me know what you think in the comment section.
„În acest an, pentru mine posibilitatea de work from home a făcut diferența în alegerea job-ului. În domeniul meu se lucrează foarte bine de acasă, uneori poate chiar mai eficient decât la birou, așa că nu văd rostul întoarcerii fizice la locul de muncă. Work from home, mai ales din orașul natal, din provincie, unde înainte ajungeam de maxim două ori pe an, mi-a deschis posibilitatea de a petrece mai mult timp cu familia. Aș îndrăzni să spun că WFH este poate cea mai bună parte a digitalizării forțate adusă de pandemie. Pandemia ne-a întors la origini, ne-a făcut să conștientizăm importanța timpului pe care îl petrecem cu noi și cu cei dragi. Și, mai ales În orașele mari precum Bucureștiul, unde din cauza distanțelor mari ajungem să facem chiar și 2-3 ore pe zi pe drum, spre birou, WFH salvează timp prețios, pe care-l putem rezerva pentru mai multă odihnă, pentru un hobby, pentru cineva drag.” Mădălina P.
„La acest capitol, pot spune că am norocul de a fi într-un loc unde lucrez hibrid, cu o zi minim la birou, indiferent care ar fi ea. Însă, merg de mai multe ori pe săptămână chiar, depinde în ce dispoziție mă aflu. În momentul, am remarcat că cel mai bine este un regim hibrid, fiindcă te ajută mai mult să ai o delimitare între personal/profesional. Să mergi la birou când poți/vrei, pentru a schimba mediul și a interacționa cu oamenii, dar și să rămâi acasă să îți transformi ora de mers la birou în activitatea preferată.” Iustina C.
„Dacă ar fi să aleg între „work from home” sau “back to office”, aș alege, fără să clipesc, varianta ultimă. Nu știu sigur dacă ține de latura mea extrovertită sau pur și simplu este un mod de a mă împotrivi, cu obstinație, pandemiei sanitare ce ne-a schimbat dinamica relațională, dar sunt și genul old-school, ce preferă să stea față în față cu interlocutorii, să-și ia energia și bucuria din interacțiunea cu semenii. Sunt total pentru evoluția tehnologiei (poate prea into), dar, în același timp, consider că niciun ecran nu poate înlocui latura umană, iar noi suntem, volens nolens, proiectați neurobiologic să trăim în relații, înconjurați de oameni. Așadar, oricum ar fi și oricare ar fi atmosfera la birou, nu încetați să vă bucurați de ceea ce faceți (fără a ajunge în extrema burnout -ului, desigur), și alegeți coechipieri care să vă potențeze atuurile (sigur sunt pe lângă voi, doar să fiți un pic atenți și curioși).” Bianca S.
„Mi se pare că este cu dus și întors, pentru mine cel puțin. Sigur că e mai comod să lucrezi de acasă și din punctul meu de vedere este și mai eficient cel puțin în cazul meu și al echipei mele. Mi se pare că este mai eficient lucratul de acasă pentru că ești tu cu tine și te concentrezi pe ce ai de făcut. La muncă mai stai la o vorbă cu colegul, e gălăgie, nu te poți concentra în permanență…sunt o grămadă de dezavantaje. Plus drumul pe care îl faci, orele pe care le petreci în trafic, practic tu lucrezi 8 ore, dar cu totul te duce la 10 ore și ceva. Deci tu 10 ore din zi le cam ai ocupate din cauza muncii. Da, ăsta e cel mai mare dezavantaj zic eu în privința venitului la muncă.
Dar în același timp eu una simt nevoia de interacțiunea asta cu colegii, de socializare. În perioada pandemiei petrecută acasă, mi-a plăcut, recunosc, mi-a plăcut foarte mult, dar la un moment dat am simțit că e prea mult și că m-am sălbăticit cumva. Pentru mine, varianta ideală ar fi să existe o combinație. Să venim la muncă, dar în zilele în care nu poți pentru că ai alte lucruri de făcut după, să poți salva acel timp petrecut în trafic și să lucrezi de acasă. Să existe înțelegere. Noi cum lucrăm în ture, eu aș pune seara să lucrăm de acasă pentru că este foarte incomod ca la 12 AM să mergi spre casă și e foarte obositor. Mi-aș dori să existe un echilibru cumva”. Claudia C.
„Din punctul meu de vedere, nu există dezavantaje, doar avantaje. Dar asta ține de fiecare, cât de autonom și de serios este în activitatea de lucru, câtă nevoie are de socializare sau chiar lucru în echipă și așa mai departe. În ceea ce mă privește, socializarea o poți avea în afara programului de lucru, sau chiar prin intermediul ședințelor online, nefiind necesar un “bonding” de prezență fizică la birou. Să nu mai vorbim ca acest work from anywhere you want te ajuta sa devii mai flexibil, mult mai eficient și mai concentrat în timpul programului datorită lipsei factorilor disturbatori și mai ales, timpul petrecut în trafic și stresul acestui timp pierdut dispare ca prin minune din viața ta.
Subliniez însă faptul ca pentru a te bucura pe deplin de toate avantajele lucrului remote, e nevoie sa ai un soi de independență, asumare și încredere de sine, astfel încât să nu te sălbăticească lipsa contactului fizic cu colegii. Mărturisesc că dacă ar fi după mine, o dată pe an sau hai, o dată la 6 luni ar fi mai mult decât suficientă prezența la birou pentru a confirma ca absența fizică din mediul de lucru nu m-a transformat în vreun extraterestru și pot fi recognoscibilă încă.” Emma Ș.
„Când a început pandemia, aveam deja opțiunea de wfh de la job, dar o folosisem doar o zi. În primele săptămâni, lucratul de acasă a fost ca o pauză, un fel de concediu de odihnă combinat cu puțină muncă (scăzuse volumul din cauza pandemiei), dar apoi cu trecerea timpului, a lunilor mai exact, am început să simt din ce în ce mai tare lipsa mersului la birou, a interacțiunii cu colegii, ba chiar a drumului spre și de la birou. În prezent, lucrez exclusiv de acasă. Mi-am schimbat job-ul la începutul anului, și cu toate că ni s-a promis program hibrid, am fost o singură dată la birou.
În momentul de față, după doi ani și jumătate de lucrat de acasă, nu știu dacă aș fi pregătită de o întoarcere full la birou, dar 2-3 zile pe săptămână mi-ar prinde foarte bine. Consider că toți avem nevoie de puțină socializare și de o reîntoarcere la activitățile și rutina ante-pandemie, cu toate că este mai confortabil să lucrezi de acasă.” Natalia U.
„Lucrez de aproape trei ani de acasă și pot să spun că mi se potrivește mănușă. Unul din motivele principale este trezitul. Cele 15 minute înainte de începerea programului sunt îndeajuns pentru o persoană care nu e tocmai matinală, pajamas all day, ca să „romantizez” puțin WFH. Also, disciplina alimentară este și ea prezentă. Un alt motiv ar fi cele trei ore pe care le pierdeam zilnic, un du-te-vino continuu, pe care îl pot manageria altfel acum.” Denisa I.
„Lucrez de acasă din timpul Facultății, de aproximativ doi ani. Experiența mea în câmpul muncii este exclusiv de acasă, cu mici excepții, vizite o dată pe lună la sediul firmei. Pentru o persoană introvertită este o plăcere să lucrez de acasă având, din punctul meu de vedere, mai multe avantaje decât dezavantaje, ca de exemplu, timpul economisit pe care îl alocăm pregătitului și mersului la muncă, banii cheltuiți pe mâncare, cât și pe transport, șamd. Îmi pot gestiona timpul cum doresc și pot face task-urile în ritmul meu. Consider că sunt mult mai eficientă când lucrez de acasă, neexistând colegi care să mă distragă.” Andreea I.
„Înainte de pandemie, nu aș fi putut conceptualiza munca desfășurată altundeva decât la birou. Cu toate acestea, odată cu „izolarea” impusă de către autorități de acum 2 ani, pot spune că „noua realitate” și conceptul de muncă de acasă (WFH) mi-au oferit multiple beneficii. Printre ele consider, evident, flexibilitatea, mai multă libertate de a realiza diverse activități pe care nu le-aș fi putut strecura în program decât după ora 18. Pe lângă acestea, aș adăuga faptul că am mult mai multă productivitate, comparativ cu anii precedenți pandemiei. Nu în ultimul rând, paleta de potențiali clienți este mult mai mare, deoarece comunicarea se desfășoară exclusiv online.
Recunosc că mă simt mult mai confortabil în a-mi desfășura activitatea profesională din confortul propriei locuințe, ori de la o cafenea, sau chiar din vacanță. Sunt norocoasă pentru că industria creativă în care activez îmi permite să-mi duc la bun sfârșit agenda cu resurse minimale (internet + laptop), iar posibilitatea alegerii locației influențează categoric, în bine, nivelul de performanță avut.” Denisa G.