Relația pe care am avut-o cu mâncarea în trecut a fost una destul de haotică și dezechilibrată. Nu am fost niciodată the skinny girl (așa cum poate aș fi visat) și gânduri precum „Nu am voie să mănânc asta” „Mă îngraș dacă mănânc așa ceva” m-au făcut să nu-mi placă ceea ce mâncam. Totul s-a schimbat radical când am început să merg frecvent la sală, să fac sport, să mă pun pe mine pe primul loc și mai mult decât atât, să mă educ în ceea ce privește mâncatul sănătos și gustos în același timp. Este poate cea mai mare transformare din viața mea din 2018 până în prezent.
Ceea ce credeam eu că înseamnă „mâncat sănătos” era de fapt ceea ce mă făcea să mă simt mereu inconfortabil după ce mâncam, simțeam că mai bine nu mai mănânc decât să mă simt în acest fel și de aici a pornit nevoia de schimba ceva în dieta pe care o aveam. Așa cum v-am obișnuit, voi fi foarte sinceră: înainte să încep acest journey în ceea ce privește mâncatul sănătos și echilibrat nu știam pe nimeni care să fie food blogger. Nici din România, dar nici din străinătate. Să spunem că nu era în aria mea de interes în acele momente. Încă o transformare de care aveam nevoie, pentru că odată ce am descoperit oameni cu adevărat pasionați de gătit și care oferă soluții simple, sănătoase și delicioase I was completely hooked și tot ceea ce salvez pe Instagram sunt rețete pe care vreau musai să le încerc.
Majoritatea dintre noi avem un prieten apropiat căruia îi trimitem meme-uri sau video-uri amuzante, ei bine...cumnata mea și cu mine ne trimitem rețete pe care să le încercăm, avem discuții întregi și analizăm dacă merită să încercăm rețeta respectivă sau nu. Mai mult decât atât, dacă este ok să introducem rețeta în meniul săptămânal sau de zi cu zi. I know, right? So grown up of us. Rețetele pe care ni le trimitem sunt diverse, însă am observat o constantă în ceea ce îmi trimitea ea, și anume rețetele de la coltul cu bunatati. Rețetele cu ovăz (care au devenit preferatele mele), salatele, banana bread cu ciocolată (pe care deja am făcut-o de câteva ori și lăsând modestia la o parte pentru un moment, deja mă consider specialistă în această rețetă). Andreea Dumitru, owner-ul paginii coltul cu bunatati a făcut aceste rețete să fie extrem de ușor de încercat, not time consuming și într-adevăr delicioase.
Tocmai din aceste motive am ales să stau de vorbă cu Andreea și să aflu mai multe despre cum a început pasiunea ei pentru gătit, de unde provine inspirația pentru toate rețetele, dar și multe, multe alte subiecte interesante.
Întregul interviu mai jos.
Have a read.
Cum a început pasiunea ta pentru gătit? Și când ai realizat că acest lucru se poate transforma într-o carieră?
Cred că pasiunea s-a conturat de mult timp, încă din școala generală, când a cumpărat mama o tigaie nouă și am vrut să o încerc. Îmi amintesc și acum tigaia – neagră cu două suprafețe de gătire, pentru clătite (mai precis, pancakes americane, nu tocmai populare atunci), luată de la Teleshopping. De atunci, am început să mai pregătesc câte ceva pe acasă, copil fiind, din curiozitatea de a încerca și alte feluri de mâncare pe care nu le gătea mama. Dar cred că cel mai pronunțat moment a fost când m-am mutat în chirie și am fost nevoită să gătesc ceva (de foame). Atunci mi-am dat seama că îmi crescuse cumva interesul pentru ce fel de alimente aleg și ce anume avem la cină.

Încă nu știu dacă este o carieră sau nu. Eu în continuare am un job full time (care îmi asigură un venit și îmi susține întreaga poveste), iar treaba cu cooking-ul este mai mult un hobby. Totul a început din curiozitate, iar acum încerc să îmi stabilesc o traiectorie clară.
Ce te-a determinat să creezi blogg-ul „coltul cu bunatati”?
Consumam foarte mult food content înainte să creez acest cont/blog. Îmi plăcea să reproduc ce văd și să ajustez rețete în funcție de nevoile mele. Ideea a pornit odată cu sugestia unei prietene care era deja activă în lumea asta și am încercat din curiozitate. Nu am avut un plan pus la punct, doar am dat curs dorinței de a împărtăși și cu altcineva ideile mele. Blogg-ul a venit la câteva luni după ce am creat contul de Instagram. M-am gândit că o să am nevoie de o platformă unde să arhivez toate rețetele, iar oamenii să poată să le găsească mai ușor.


Pentru cei care nu știu, care este povestea din spatele numelui? Și la ce tip de conținut ar trebui să se aștepte pe pagina ta?
Sincer, nu știu dacă este o poveste neapărat. Cred că asta mi-a venit în minte prima dată atunci când am creat pagina de Instagram, în 2020. Eu funcționez foarte mult pe locuri/colțuri cozy de unde îmi pot lua energie pozitivă, de aceea m-am gândit că această pagină sa fie un locșor unde găsești bunătăți de pregătit.
Pe scurt, pe coltul_cu_bunatati găsiți multe idei de rețete simple și din viața de zi cu zi. Focusul este pus pe alimentație, sport și energie bună. Rețetele sunt mai mult pe zona „healthy”, însă încerc să păstrez un echilibru între practic, bogat în nutrienți, dar și gustos (cel mai important!).


Care este relația ta cu mâncarea și ce te inspiră să creezi rețete noi?
Îmi place foarte mult să mănânc. Mă bucur de orice codru de pâine și trăiesc intens această experiență a mâncării. Sunt continuu fascinată să descopăr noi combinații și nu ezit să încerc nimic. Pe lângă asta, mă preocupă foarte tare partea de nutriție și ce impact are mâncarea asupra corpului meu.
Inspirația cred că pleacă și a plecat din dorința de a le oferi și celorlalți o soluție pentru a-și disciplina alimentația de zi cu zi. Obișnuiam să mănânc haotic și prea puțin gătit, până când am descoperit ușurința cu care îmi pot asigura o masă bogată în nutrienți, dar și o masă gustoasă. Asta mă ajută să continui în fiecare zi.
Putem vorbi despre autenticitate în acest domeniu al gătitului? Tu ca food content creator cum îți pui amprenta atunci când gătești? Cum faci o rețetă să fie „a ta”?
Nu știu dacă putem vorbi despre autenticitate în cazul de față, pentru că cele mai multe rețete există deja și n-am putea să reinventăm noi roata. Însă, chiar și așa, cred că fiecare blogger își poate pune amprenta asupra rețetelor lui.


Așa cum am zis și mai sus, pe mine mă preocupau mereu alternativele sugar free sau mai slab calorice, dar în continuare gustoase, pe care cred că le-am împrumutat de la bloggerițele americane. Să zic că așa încerc eu să îmi pun amprenta – prin a oferi variante delicioase de dulciuri care nu conțin zahăr adăugat sau opțiuni de mese hrănitoare și bogate în nutrienți, poate chiar mai slab calorice. Însă, nu este o regulă aici, găsiți o mulțime de alte rețete clasice pe blog.
Ai avut situații când o rețetă nu a ieșit așa cum te așteptai? Cum gestionezi acele momente?
Am avut multe situații în care rețetele nu mi-au ieșit așa cum mi-aș fi imaginat. Pur și simplu am luat-o de la capăt din nou și din nou. Eu funcționez mult pe exercițiu și cred că orice poate să aibă rezultat cu efort susținut. Au fost și zile în care fie nu mi-a ieșit rețeta și așteptările erau sus, fie nu am surprins un anume moment (video) pe care a trebuit să îl repet. Asta m-a făcut să mă consum puțin. Însă, în timp, am învățat să accept mult mai ușor eșecul și lucrez intens la asta.
De obicei, încerc să iau o pauză de o zi-două, mă deconectez complet de la lumea asta, iar apoi revin cu forțe proaspete, în speranța că îmi va ieși mai bine.
Care sunt criteriile după care alegi să postezi o rețetă pe blog? Prin ce proces de selecție trebuie să treacă?
Din păcate, nu toate rețetele ajung pe blog din lipsă de timp și cele mai multe sunt împrăștiate prin highlights sau în reels (unde sunt mai la îndemâna oamenilor). Deci, un criteriu important ar fi timpul.


În principiu, dacă mi-a plăcut rezultatul final, mi s-a părut gustos și am reușit să trag câteva fotografii decente (un alt criteriu important, tot de timp ține), orice rețetă ajunge pe blog.
Dintre toate rețetele, care ar fi un top trei cu preferatele publicului? Și de ce crezi că acele rețete au fost cele mai vizionate/încercate de oameni?
Destul de greu de zis. În general, publicul caută idei simple și ușor de executat, iar mai nou genul ăsta de rețete focusate pe scăderea aportului caloric, cu cat mai puține ingrediente și cât mai curate sau de sezon. Una din cele mai iubite rețete este Ovăzul Raffaello pregătit la rece. Este o rețetă foarte simplă și se pregătește în cinci minute. Asigură o masă hrănitoare și poate fi consumat chiar și drept gustare. Tot la capitolul ăsta sunt și terciurile de ovăz.
Apoi, printre preferate sunt mereu rețetele cu ciocolata: banana bread, cookies, batoane, dar și ideile rapide pentru prânz (lipii, sandwich-uri, salate).

Pe ce canale de Social Media te pot urmări oamenii?
Momentan sunt doar pe Instagram și din când în când pe Tik Tok. Cea din urmă nu m-a prins prea tare și o țin cumva în umbra Instagramului. Pe Facebook nu cred că mi-aș găsi neapărat audiență, deci cel mai probabil nu există în viitor un plan legat de asta, iar la Youtube mă gândesc tot mai intens în ultima perioadă.
Care sunt avantajele și dezavantajele din punctul tău de vedere în a avea un blog?
Avantajele cred că ar fi legate mai mult de conexiunea cu oamenii. Prin platforma asta am cunoscut persoane cu care încă păstrez o legătură. Tot contul ăsta m-a ajutat să ies puțin din bula mea „corporate”, în care lucrurile funcționează pe alte principii. Avantaje mai sunt legate de mulțumirile și mesajele frumoase pe care le primesc în fiecare zi. Faptul că poți „influența” oamenii să facă anumite alegeri spre îmbunătățirea alimentației lor mi se pare satisfăcător. Desigur, există și avantaje financiare, însă așa cum am precizat mai sus, eu am deja un job full time care îmi asigură deja un venit.
La dezavantaje cred ca ar intra „toxicitatea” din Social Media și faptul că te trezești prins în ea fără scăpare. Iar aici nu mă refer doar la hate sau oameni cărora le aduce satisfacție să îi pună pe alții într-o indispoziție, dar și la faptul că ești prins într-un vârtej de scrollat/urmărit. Desigur că și eu consum conținut de acest tip, pentru inspirație, dar și pentru că îmi place. Mă prinde foarte tare și uneori îmi dau seama că am alocat prea mult timp în scopul ăsta. De aceea îmi monitorizez timpul petrecut pe Social Media și vă încurajez și pe voi să o faceți.
Și cât de ușor este să crești pe Social Media?
E destul de greu să crești un cont de Social Media și asta pentru că trebuie să înțelegi foarte bine conceptul din spatele respectivei platforme (în cazul meu Instagram). Desigur că poți continua să distribui ce vrei tu pe ea, fără să ții cont de algoritmi și cum funcționează, însă asta nu îți garantează o creștere. Sunt elemente asupra cărora nu avem control, însă sunt și strategii pe care le poți folosi să crești, iar pentru asta e nevoie de timp și răbdare ca să înțelegi cum funcționează totul, raportat la tipul de content pe care tu îl creezi.
Sursă foto: arhivă personală.