Când vine vorba despre relații, încerc mereu să am o părere cât de poate de obiectivă și să nu las emoțiile să preia controlul și mai ales, nu într-o situație care trebuie analizată „la rece”. Mereu am fost prietena care a dat sfaturi celor din jur când vine vorba despre relații (as we all know, oamenii care sunt single mereu dau cele mai bune sfaturi). Însă cum era de așteptat, în majoritatea cazurilor, cei apropiați nu țineau cont de sfaturi pentru că asta ar fi însemnat să ia niște decizii pentru care nu erau încă pregătiți emoțional și astfel preferau să se complacă într-o situație care le aducea mai multă nefericire și frustrare pentru că asta le era familiar.

Iar orice schimbare, detașare, ruptură într-o relație îi speria mai mult decât propria lor suferință. Lucru care pe mine mă duce cu gândul la o relație de co-dependență față de partener, o relație care a ajuns în faza de stagnare în care niciunul dintre parteneri nu evoluează unul lângă celălalt, iar toate acestea nu sunt „ingredientele” dacă vreți unei relații frumoase, sănătoase și de lungă durată. But hey, that’s just me.

„Ok, și din ce ai observat…ce lipsește într-o relație pentru ca ea să funcționeze?”. Bună întrebare, o să vă răspund numaidecât la ea. Comunicarea. Da, comunicarea. Vi se pare că ați întâlnit mult prea des acest răspuns? Ei bine, asta este pentru că „comunicarea” pe care o aveți în respectiva relație nu funcționează și somewhere, somehow, something gets lost in translation every single time.

Ceea ce înseamnă că vorbim, dar nu ascultăm activ. Or even worse, ascultăm, înțelegem nevoile, îngrijorările partenerului, însă doar pentru o perioadă (o lună, două, trei) apoi, se revine la același comportament. Și repetăm un ciclu din acesta vicios și toxic de altfel în care vorbim, dar fără să schimbăm ceva cu adevărat. De aici acele relații back and forth cu împăcări și despărțiri mai dese decât le putem noi număra.

Relațiile devin din ce în ce mai complexe, influențate de tot mai mulți factori externi, iar dacă o relație nu are o fundație stabilă, construită pe valori și principii sănătoase, ea inevitabil se va destrăma (fie că ne place să auzim asta, fie că nu).

By any means, nu sunt o expertă când vine vorba despre relații și nu știu dacă se datorează faptului că ador culoare roșie, dar se pare că atrag red flags left and right. Tocmai din acest motiv am vrut musai să stau de vorbă cu Raluca Anton, Doctor în psihologie și să aflu în primul rând mai multe despre Terapia Relațională Imago și despre evenimentul „Conferința Națională dedicată Relațiologiei – nouă știință a relațiilor, bazată pe teoria Imago” din 6-7 Mai. Cum își propune acest eveniment să ajute comunicarea între partenerii de cuplu și nu numai, ce presupune aceasta tehnică pentru cei care nu știu, dar și multe altele, le aflați în interviul de mai jos.

Have a read.

Pentru oamenii care nu știu, ce presupune Terapia relațională Imago și de ce este un concept despre care merită să știm mai multe?

Terapia Relațională Imago vine cu o integrare a mai multor concepte din domeniul psihologiei relaționale și le transpune într-o structură, într-un mecanism de comunicare care are ca scop principal construirea unor interacțiuni mai sănătoase între partenerii de cuplu și nu numai. Marea majoritate spune că cea mai mare dificultate în relațiilor lor vine din faptul că nu există o comunicare sănătoasă, însă puțini știu ce înseamnă, cu adevărat, o astfel de comunicare. Ei bine, Terapie Relațională Imago vine și ne arată asta: Cum putem vorbi astfel încât să fim ascultați, dar mai ales cum să ne dezvoltăm abilitatea de a asculta pentru a ne putea înțelege unii pe alții mai bine și pentru a construi relații mai armonioase.

Cum poate ajuta terapia relațională Imago un cuplu care se află într-o perioadă de stagnare sau care găsește motive de ceartă mereu?

Întâi de toate, îi poate ajuta pe membri acestui cuplu să se asculte unul pe altul în suferință și să stea unul cu altul în suferință, și nu unul împotriva altuia. Nimeni nu se ceartă din bunăstare, ci din suferință. Asfel, în demersul terapeutic noi îi ajutăm pe cei doi să își vadă propria suferință, dar și să își vadă unul altuia durerea emoțională. Abia apoi vom începe să îi ghidăm înspre rezolvarea de probleme.

Care este diferența dintre un specialist în terapia relațională Imago și un relationship coach/terapeut? 

Terapia relațională Imago este o tehnică. Ea reprezintă un set de abilități dobândite de către terapeut pe care acesta le practică în cabinet cu scopul de a face transferul acestor abilități în viața de zi cu zi a cuplurilor cu care lucrează. Orice relationship coach sau terapeut poate învăța această tehnică pentru a o aplica atât în relațiile lui personale, cât și profesionale.

Pe dată de 6-7 Mai va avea loc Conferința Națională dedicată Relațiologiei – nouă știință a relațiilor, bazată pe teoria Imago. Ce ne poți povesti despre acest eveniment? La ce să se aștepte oamenii care vin? Ce face acest eveniment diferit față de alte evenimente care au avut ca topic relațiile?

Alături de colegii mei de la Academia de Terapie Relațională Imago România ne-am dorit tare mult să ajungem cât mai aproape de colegii noștri din varii domenii de terapie, consiliere, psihoterapie, coaching pentru a le povesti mai multe despre ce facem noi. Credem, cu tărie, că a investi în sănătatea relațiilor noastre ne poate aduce sănătate emoțională și este păcat să nu investim în acest lucru atâta timp cât avem uneltele necesare pentru a face asta. Despre asta este invitația noastră!

Despre a aduce împreună specialiști, dar și persoane care doresc să descopere mai multe despre relațiilor lor. Ne dorim să deschidem porți de comunicare. Ne dorim să vorbim cât mai mult despre ascultare și să ascultăm cât mai mult ceea ce vorbesc cei din jurul nostru. Ne dorim să aducem oamenii împreună!

Crezi că societatea în care trăim are nevoie de mai multe evenimente de acest tip care să sprijine oamenii care au probleme în relație?

Cred că investiția în relațiile noastre va crește comunități mai sănătoase. Cred că, în ultimii ani, este foarte mult despre fiecare individ în parte și despre ce ne face pe fiecare dintre noi să fim speciali și e prea puțin despre întreg, despre faptul că degeaba sunt altfel, diferiți, speciali dacă nu avem un context relațional care să ne ofere suport atunci când e greu și care să se bucure alături de noi atunci când ne este bine. Dar cu adevărat!

Nu doar ca act social pentru că da bine în online, de exemplu. Și mai cred că este esențial să învățăm să ne vedem atât pe noi că indivizi, dar și pe noi ca făcând parte dintr-un sistem relațional, iar aceste două instanțe nu sunt mutual exclusive.

Are vreun sens întrebarea „Care este secretul unei relații/căsnicii sănătoase și de lungă durată?” De ce oamenii simt nevoia să întrebe acest lucru? Și de unde ar putea veni nesiguranța în propria lor relație?

Eu cred că vine din nevoia de a găsi o rețetă simplă la ceva ce este complicat. Aceasta este nevoia multora dintre noi în diverse contexte de viață, de altfel. Relațiile nu sunt ușoare. Sănătatea relațională nu este ceva ce se obține prin aplicarea unui secret. Sănătatea relațională se dobândește prin efort susținut în a ne cunoaște pe noi înșine și în a-i cunoaște pe ceilalți, în a înțelege cum funcționăm, în a investi zi de zi în relațiile noastre. Dacă vrei, acesta este secretul unui relații sănătoase.

Sursă foto: arhivă personală, fotograf: Raluca Ciornea

Write A Comment

error: Content is protected!