Majoritatea oamenilor privesc sportul, sau activitatea de a merge la sală în general împovărătoare, extenuantă fizic și mental pentru că o fac din obligație. Au ajuns cel mai probabil în punctul în care își doresc o schimbare radicală în viață, vor să-și îmbunătățească starea fizică și vor să se simtă mai bine în propriul corp, însă nu vor neapărat să muncească pentru a avea rezultatele dorite. Dacă ar fi cu putință, după primul antrenament să se transforme exact cum au visat, ar fi minunat. Which it totally would be, dar cum bine știm, there’s no chance of that happening.
Unul dintre cele mai mari obstacole din punctul meu de vedere când vine vorba despre acest fitness journey sau al acestui proces de transformare prin care trecem fiecare dintre noi at some point in time, este răbdarea. Răbdarea pe care oamenii nu o au și nu au fost învățați să o aibă când discutăm despre long term goals. Să spunem că nu ai făcut sport mai mulți ani de zile, dar vrei să începi acest journey, să mănâncă sănătos, să mergi frecvent la sală și overall să ai un stil de viață echilibrat.
O mare parte dintre oameni dacă nu sunt obișnuiți să fie perseverenți, constanți, disciplinați vor renunța destul de ușor pentru că în mintea lor, progresul nu este suficient de rapid și ajung la concluzia, eronată de altfel, că „Nu merită să merg la sală dacă nu văd rezultate rapide. Mă chinui degeaba”. Noi ne-am impus un deadline de care corpul nostru is not aware of și încercăm să grăbim un proces din cauza fapului că vrem să arătăm într-un anume fel, but then what? Ceea ce vreau să spun este că acest proces trebuie să devină un stil de viață și nu o fază prin care treci ca să ajungi să un anumit body type pe care le-ai văzut pe Social Media. Doar în acest fel vei avea acel glow up la care toți aspirăm și nu doar asta, însă rezultatele vor fi de lungă durată, iar at the end of the day, this should be the ultimate goal.
Motivația mea de a merge constant la sală nu vine din gândirea „Mă duc ca să arăt ca X”, însă aș minți să spun că nu-mi doresc o transformare (and I’m actively working on it). Dar sunt very much aware că această „motivație” este superficială, din acest motiv nu sunt agățată de ea. Am fost, ce-i drept. Însă de-a lungul timpului prioritățile s-au schimbat. Ceea ce nu înțeleg oamenii este că o motivație superficială vine și pleacă și nu este suficient de puternică să te țină mereu constant și prezent în sala de sport. Acest „combustibil” se poate termina incredibil de rapid. Disciplina poate să facă ceea ce motivația nu o să reușească niciodată: să-ți ofere energia, puterea și determinarea să mergi mereu să faci sport chiar și atunci când nu simți că vrei. Credeți voi că disciplinei îi pasă că este vânt afară și plouă? Țin să vă reamintesc de Andy Anderson care spunea „Ce? Asta numești tu viscol? Pe vremea asta făceam plajă când eram la datorie.”. Keep that in mind următoarea dată când vreți să dați skip antrenamentului din cauza vremii.
În mediul online există mulți antrenori personali, oameni din lumea fitness-ului care vin și ne spun cum să facem corect un anumit exercițiu, cum să avem abdomenul ăla cu pătrățele, ce suplimente să cumpărăm, ce i-au ajutat pe ei and so on. Ce trebuie să facem noi cu toate aceste informații? Să învățăm cum să le discernem, să ne folosim de gândirea noastră critică, rațională și să ne dăm seama ceea ce este pentru noi. Dar mai ales, ceea ce este clickbait și care sunt informațiile cu adevărat folositoare.
Ați putea crede că este o coincidență, dar nu. Nu degeaba l-am contactat pe Vlad Burghelea să ne povestească despre cum a început el acest fitness journey, ce presupune un plan alimentar, cum gestionăm momentele când simțim că nu avem un progres atât de rapid în sala de sport and so much more. Ca să răspund la următoarea voastră întrebare pe Vlad l-am descoperit pur întâmplător în feed-ul meu de IG, într-un interviu acordat la Virgin Radio România și mi-a plăcut tare mult modul în care a vorbit despre miturile din fitness, ce înseamnă un stil de viață sănătos, ce alimente ne ajută, cum ne atingem scopul dorit, iar lista poate continua.
Am apreciat la Vlad sinceritatea cu care vorbește despre sport fără să menajeze sau să ascundă anumite informații oamenilor care îl ascultă. Acest interviu este unul cu care eu rezonez mult pentru că sportul este important pentru mine și mereu vreau să învăț și să mă documentez din cele mai sigure surse.
I’m not one to gatekeep information, așa că în interviul de mai jos găsiți toate informațiile.
Have a read!
Cum a început pasiunea ta pentru fitness?
Deși mi-a plăcut foarte mult sportul de mic copil, în egală măsură îmi plăcea și mâncarea, drept urmare mai toată copilăria am avut probleme cu greutatea. O dată ce am intrat la liceu am decis să merg la sală și să fac câteva schimbări. La început am mers din necesitate, abia câțiva ani mai târziu a devenit o pasiune.
Ce te-a determinat să alegi o carieră ca personal trainer?
Inițial am făcut acest curs pentru mine, pentru că deși făceam sală de câțiva ani, rezultatele erau foarte departe de cele dorite. După ce am simțit că am o bază solidă de informații, am început să-mi antrenez prietenii și urmând să lucrez part-time ca antrenor, în timpul Facultății. Îmi plăcea foarte mult ce fac, dar abia câțiva ani mai târziu mi-am dat seama de potențialul acestei industrii și am decis să fac asta full time.
Ai avut vreodată momente în care ai devenit nerăbdător să vezi rezultate sau ți se părea că deși muncești mult în sala de sport, nu ai rezultatele dorite? Cum ai gestionat acele momente?
La început am avut foarte multe momente în care nu se întâmpla nimic, deși mergeam de 4-5 ori la sală pe săptămână. Cu toate că rezultatele întârziau să apară, am continuat să merg în speranța că se va schimba ceva. După ce am început să învăț despre acest domeniu, mi-am dat seama de greșelile pe care le fac și am obținut ce mi-am propus.
În momentul de față a devenit un stil de viață și nu o mai fac pentru rezultatele la nivel fizic. Sunt la un nivel în care îmi place cum arăt și cum mă simt, iar scopul meu este doar să mențin acest echilibru.

Mulți dintre oamenii care fac sport pentru diverse motive (pentru a slăbi sau să pună masă musculară) așteaptă rezultate imediate. Realist vorbind, în cât timp poți vedea rezultatele mult dorite și ce presupun ele?
Rezultatele apar după prima săptămână de mers la sală sau mâncat corect, problema este că oamenii țin prea puțin cont de cum se simt și pun foarte mult accent doar pe cum arată. De cele mai multe ori au așteptări prea mari, de asta foarte multe persoane renunță sau sunt nemulțumite de rezultatele obținute. Dar, să ai un rezultat vizibil, trebuie să aloci o perioadă de minim trei luni în care să faci lucrurile corect.
Pentru a ajunge la rezultatele visate, cât de mult contează/impactează alimentația de zi cu zi, și cât de mult contează mersul constant la sală?
Pentru rezultate optime ai nevoie atât de alimentație, cât și de antrenamente.
Îmi este greu să dau un răspuns clar pentru că depinde foarte mult de obiectivul propus. Dar, de obicei, alimentația este partea subestimată și care contribuie mai mult în acest proces.
Există multe informații în Social Media despre „ce să mănânci ca să slăbești repede” despre „cum să faci corect un anume exercițiu” sau „acest program mi-a transformat corpul în 30 de zile”. Cum am putea să discernem între ceea ce este cu adevărat real, sănătos și de ajutor, și ceea ce este doar click bait sau scam?
Pentru a putea distinge care sunt click bait și care sunt reale, ai nevoie de câteva cunoștințe de bază despre nutriție și antrenamente. În acest moment chiar lucrez la ceva în acest sens, un ghid care să ofere toate informațiile necesare pentru a înțelege procesul (de slăbire, creștere masă musculară, s.a) și a deveni propriul tău antrenor.
Ce presupune din punctul tău de vedere un plan alimentar? Cât de stricți trebuie să-l urmăm pentru a obține rezultate?
Sunt foarte multe abordări când vine vorba despre alimentație. Depinde de obiectivele persoanei cu care lucrez, eforturile pe care este dispusă sa le facă și stilul său de viață.
În general, abordarea mea este ușor flexibilă și nu presupune respectarea întocmai a unui plan alimentar. Deși ofer întotdeauna un plan alimentar, prefer ca acesta să fie folosit ca backup în momentele de neinspirație sau în lipsă de timp, focusul meu fiind pe educarea clientului. Cred că poți obține și menține rezultate pe termen lung doar dacă înveți principiile de bază și să fii flexibil, iar eu tocmai asta ofer.
Când vine vorba despre suplimente, ce anume recomanzi oamenilor/clienților cu care lucrezi?
Suplimentele le recomand pe baza analizelor medicale și nevoile clientului.
Dacă ar fi să recomand câteva suplimente, ar fi: creatină, complex Zn și Mg, vitamina D și pudră proteică.

Care ar fi sfatul tău pentru cineva care nu a mai făcut sală, însă vrea să înceapă și nu știe de unde?
Cel mai bun sfat ar fi să investească într-un antrenor sau curs care să-l inițieze în acest parcurs. Astfel va avea rezultate mai rapid și fără risc de accidentări.
De ce crezi că e important ca oamenii să facă sport în general (nu doar fitness) și cum crezi că ar putea să-ți găsească motivația să facă sport?
Hai să vă enumăr câteva motive pentru care este bine să faci sport și în special fitness:
dezvoltarea masei musculare → o rată metabolică crescută
construirea unor oase mai puternice și sprijinirea articulațiilor;
reducerea riscului de leziune;
creșterea stabilității, forței și rezistenței la efort;
longevitate.
Cred că fiecare persoană trebuie să-și găsească propriul motiv pentru a începe, unii pentru sănătate alții pentru un corp mai estetic. Indiferent de motivul pentru care începi, mai important decât motivația, este disciplina și menținerea acestei activități pe termen lung.
Știu că ați mai auzit asta de multe ori, dar motivația vine și pleacă, este important să conștientizați motivele pentru care este important să faceți sport și să-l faceți!
Dacă aștepți să te simți motivat sau plin de chef ca să vii la sală, sunt șanse mari să nu ajungi sau să ajungi foarte rar, ceea ce clar nu-ți va aduce niciun rezultat.