Psih. Anca Dumitrescu : AUTStand este primul standard de calitate ABA din România, un instrument de protecție pentru persoanele cu autism
Aplicarea standardului ABA în România, lansat astăzi de Autism Voice, va schimba șa față terapia ABA în România, prin :
- Intervenții etice, validate științific și adaptate nevoilor presoanelor diagnosticate cu autism ;
- Alegerea specialiștilor pe baza unor criterii clare de competență;
- Reducerea disparităților regionale și a riscurilor asociate intervențiilor terapeutice necorespunzătoare
Astăzi, Autism Voice a lansat AUTStand – primul standard profesional de calitate în terapia ABA, un instrument-ghid definitoriu pentru profesionalizarea serviciilor destinate copiilor și adulților cu autism din România. Totdată, în cadrul evenimentului-conferință, Autism Voice a lansat Harta ABA, o platformă interactivă unde pot fi regăsite organizațiile din țară care funizează servicii de terapie ABA, care și-au asumat un standard de calitate ce le potejează beneficiarii. Desfășurat în prezența invitaților din partea autorităților publice, specialiștilor și jurnaliștilor, evenimentul Autism Voice este parte din demersul mai amplu AUTStand – primul standard profesional dezvoltat la nivel național, rezultat al cercetărilor organizației și al consultării extinse cu specialiști din domeniu.
De ce o conferință-consultare publică?
Evenimentul a deschis un spațiu de dialog real între organizații, specialiști și autorități. Astfel, pe de o parte au fost prezentate rezultatele cercetării privind nevoile terapeuților, iar pe de alta au fost validate propuneri concrete pentru componentele standardului de calitate ABA. Consultarea a permis o co-creare participativă și realistă, reflectând provocările și nevoile actorilor implicați.
„Am lansat astăzi AUTStand-standardul profesional de calitate în terapia ABA, după un an de consultări cu organizațiile din teritoriu și după consultări cu specialiștii certificați ABA la nivel național și internațional. Este un punct de cotitură tocmai pentru că această nevoie, a unui standard unitar, a venit către noi prin vocea organizațiilor din întreaga țară. Pe de altă parte, este un moment esențial care va ajuta beneficiarii noștri, copiii și adulții cu autism, să aleagă în cunoștință de cauză terapeuții și organziațiile cărora se adresează.”, spune psiholog Anca Dumitrescu, președinta Autism Voice.
Participare semnificativă și reacții instituționale
La eveniment au fost înscriși peste 140 de participanți, terapeuți, coordonatori de centre ABA, reprezentanți ai direcțiilor generale de asistență socială, dar și ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
Adina Condreș, Consilier Superior ANPDCA, precum și Elena-Alexandra Dobre, Director General-Adjunct DGASPC Sector 2, au susținut implicarea activă a autorităților în definirea și adoptarea unui standard național.
Organizațiile prezente au exprimat un consens clar în jurul următoarelor nevoi:
- Stabilirea unui standard național clar și coerent pentru terapia ABA;
- Acces extins la formare profesională de calitate și supervizare continuă;
- O infrastructură de sprijin pentru implementarea unitară a standardului.
În urma consultării, Autism Voice lansează un program de dezvoltare organizațională dedicat centrelor și profesioniștilor care doresc alinierea la standardul propus. În paralel, va avea loc pilotarea ghidului practic într-o cohortă de 10 organizații partenere, precum și continuarea procesului de validare în cadrul grupului de lucru național.
Harta ABA – un instrument esențial
Harta ABA este o platformă națională care facilitează identificarea furnizorilor acreditați și promovează transparența în oferirea serviciilor ABA. Acest instrument va ajuta părinții să acceseze servicii de calitate și va consolida colaborarea între profesioniști.
Pentru mai multe informații despre standardul AUTStand și inițiativele Autism Voice:
E-mail : karla.manea@autismvoice.ro