Aduceam în discuție într-un articol anterior nocivitatea filtrelor de pe Instagram și modul în care ele au reușit să redefinească frumusețea unei femei. Lucru care s-a întâmplat probabil „noaptea, ca hoții” pentru că nu îmi amintesc o perioadă de mijloc în care să dezbatem necesitatea lor. Într-o dimineață ne-am trezit că pur și simplu le avem și „Hei, haide să le folosim”.
Pentru că voiam să am „the bigger picture”, dar și să înțeleg motivul pentru care femeile folosesc aceste filtre am ales să merg direct la sursă. Am fost cu adevărat uimită să văd reacția femeilor cu care am vorbit despre această temă și la fel de uimită am fost să văd cum fără să știe se completau una pe cealaltă în opiniile trimise.
De această dată am vrut să ridic miza și să „dig deeper” asupra acestui subiect. Pentru că atunci când postăm pe Social Media avem un „public” care vede, însă probabil și Nostradamus ne-ar spune că nu avem de unde să știm ceea ce gândește.
Sunt de părere că noi femeile avem nevoie de această dată de părerea bărbaților care sunt cumva „outsiders” în această situație. Iar asta le oferă un avantaj uriaș pentru că ei pot avea poate cea mai onestă și obiectivă opinie.
Din pură curiozitate profesională desigur, am întrebat câțiva bărbați care este opinia lor despre aceste filtre și ce gândesc mai exact atunci când văd poze de acest gen pe IG.
Iată care au fost răspunsurile lor:
„În mare cred că toate tool-urile au fost create cu o intenție pozitivă în spate, însă greșit este modul în care sunt folosite și mai ales regularitatea. Faptul că te distrezi o dată și te înregistrezi cu un astfel de filtru pe față e una și alta e când te vezi vreun mic influencer și ajungi să folosești filtrele cu regularitate. E clar că în timp ajunge să îți scadă încrederea în tine și să îți dorești diferite operații estetice care să te facă asemănător filtrului. Într-o mare măsură ține de educație fiecăruia și pornind de la educație ar fi bine să îi ajutăm cât mai mult pe cei din generațiile tinere ce impact are tehnologia folosită greșit asupra vieților lor.” Adrian V.
„Filtrele dacă vorbim de acelea care sunt mai mult preseturi de culoare, luminozitate și contrast mi se par destul de utile pentru că fac ca unele imagini să pară cât de cât mai profi și le oferă o estetică mai aparte, să zicem. Deși acum sunt destul de comune și multă lume exagerează cu ele încercând să-și ascundă nasul sau alte detalii pentru că nu mai e normal să ai un nas în mijlocul feței în ziua de azi.
Dar filtrele cele mai dubioase și inestetice mi se par alea „beauty” shit care îți blurează trăsăturile, porii și textura pielii și îți măresc ochii până când îți dă aspectul ăla de chestie de plastic inumană. Și nu cred că ar trebui încurajate. Pielea are frumusețea ei naturală și ar trebui lăsată să se vadă chiar și cu imperfecțiuni. Mi se pare că e un standard de frumusețe în ziua de azi destul de nesănătos. Oamenii și femeile în general cred că dacă ți se văd porii sau riduri sau ceva e urât sau neatractiv și asta e departe de adevăr.” Ciprian T.
„Cred că bărbații în general, sau poate gresesc, nu au o mare problemă cu fetele care folosesc acele filtre pentru a estompa anumite imperfecțiuni pe care le au doar în momentul pozei. Cum ar fi cearcăne, poate nu dormise în ultimul timp, ori ochii roșii, poate petrecuse în noaptea trecută. Însă nu îmi plac cele care își măresc posteriorul de 2x ori și buzele 3x. Adică arată într-un anume fel în poze, iar în realitate e complet diferită. Nu cred că le ajută deloc. Acum vorbesc de cele care nu-s persoane publice, îmi dau seama că dacă pozează pentru reviste, atunci is multe alte lucruri la mijloc, nu doar faptul că vor ele să se dea mari în online.” Bogdan O.
„Ținând cont că în prezent majoritatea fetelor/femeilor folosesc diferite tipuri de filtre la editarea foto….eu am observat și conștientizat trei aspecte destul de importante și anume:
1) Prin folosirea acestor filtre foto practic se pierde din esența și din realitatea fotografiei, indiferent că vorbim de un peisaj sau de o persoană fotografiată (cu alte cuvinte nu prezintă realitatea așa cum este ea, ci modificată)
2) Folosirea acestor filtre devine o dependență (cred) o schimbare de auto-percepție. Ajungând să le folosească pentru că nu se mai consideră atrăgătoare din punct de vedere fizic, sau își auto-instaurează o părere negativă asupra aspectului personal.
3) Iar cel mai important aspect pe care îl consider eu în toată această treabă este faptul că mă sperie direcția în care se îndreaptă acest lucru, se preferă și se pune accent din ce în ce mai mare pe acest lucru…și anume se preferă o prezentare obscură a noastră decât pe noi înșine.” Tudor M.
„Legat de filtrele, sincer nu sunt chiar atât de activ pe Instagram, dar din ce am văzut unele sunt chiar reușite și adaugă exact cât trebuie din efectul dorit, alte devin creepy.
Îmi aduce aminte de bancul cu baba care visează că Dumnezeu vorbește cu ea și îi promite că mai trăiește 35 ani pentru că a fost credincioasă.
A 2-a zi baba la clinica de liposucție, silicoane, se face blondă, etc.
La ieșirea din clinică o calcă autobuzul
La poarta Raiului:
– Doamne, dacă mi-ai promis 35 de ani, de ce m-ai omorât?
– Nu te-am mai recunoscut!
Cam așa și cu filtrele”. George Ș.
„Nu văd o necesitate profundă sau mai bine spus serioasă a filtrelor animate. Nu sunt totuși împotriva existenței acestora, pot să fie extrem de amuzante în anumite contexte, în special pentru cei tineri. Deși nu le utilizez sunt impresionat de tehnologia care stă la bază acestora.” Ioan M.
Timpul nu mi-a permis totuși să fac un studiu de caz mai amplu pentru a afla și mai multe opinii, însă secția de comentarii este deschisă în case you feel like sending your opinion.