Story time. Cum am descoperit lucrurile faine pe care le face Ștefana pe Social Media? Ei bine, eu numesc asta Marketing meet cute. Da, este un termen pe care tocmai l-am inventat și da, feel free să îl folosiți anytime you want. Ce înseamnă, totuși, această expresie? Faptul că descoperi oameni faini care reușesc să te inspire prin content-ul pe care îl postează fără vreo strategie agresivă plătită pe rețelele de socializare. Astfel nu este nimic forțat, nu te simți manipulat whatsoever, iar dacă conținutul pe care îl postează rezonează cu tine și alegi să urmărești acel creator de conținut… you’re there for the long run.
Opinia mea nepopulară: mereu am fost adepta unei creșteri organice pe Social Media. Iar acum, toți „experții” din acest domeniu vor face un mic atac de panică și o să întrebe „Cum așa, nu vrei să plătești și să ai like-uri?”. No Chad, I’m good. Soluțiile pe termen foarte scurt nu fac decât să-ți ofere falsa impresie a unui succes, care poate dispărea literally peste noapte dacă urmăritorii tăi decid că nu mai ești relevant sau interesant. Oamenii care ajung în mod organic la servicul/blogg-ul sau afacerea ta cel mai probabil au primit deja un feedback despre tine, și-au făcut research-ul, they took their time și sunt more likely să-ți rămână fideli. Let that sink in.
Ce mă determină să urmăresc pe cineva în mediul online și să fiu invested în ceea ce postează? Ei bine, trebuie să împărtășim pasiuni comune, principii/viziuni despre viață asemănătoare și last, but not least, sinceritatea cu care transmite informațiile este deal breaker. Cu aceste gânduri în minte, nu de mult contul de IG al Ștefanei mi-a fost trimis de către o prietenă și odată cu el mesajul „Hai să-ți arăt pe cineva foarte mișto”.
Adevărul fie spus, Social Media este un mediu în care calitatea și mediocritatea sunt interconectate, lucru care complică procesul de diferențiere între oamenii care sunt în adevăratul sens al cuvântului, sau al profesiei content creators și le pasă de comunitatea pe care o au și cei care sunt acolo doar pentru like-uri/vizualizări.
Trebuie să recunosc că am analizat atent contul Ștefanei asta pentru că eram tot mai plăcut surprinsă de ceea ce vedeam. Am realizat că mă inspiră stilul ei de viață, modul în care promovează călătoritul și „o viață plină de aventuri”, faptul că este content creator, recomandă produse în care are încredere și le folosește, nu ceea este acum „în trend” sau nou, dar și multe alte lucruri.
Așa cum mă știți, nu-mi place să fiu selfish și îmi doresc ca și alți oameni să fie inspirați de povestea Ștefanei, de content-ul pe care îl postează, așa că am decis să facem acest interviu unde am vorbit despre travel, Social Media, content creation and the list goes on.
Toate informațiile în interviul de mai jos.
De unde a pornit dorința de a te muta împreună cu familia în Bali? Ce v-a determinat să luați această decizie?
Noi mai fusesem în Bali de trei ori deja și comparativ cu alte destinații în care am fost, cu Max am fost împreună în 25, 30 de destinații, ne-am dat seama că asta s-ar potrivi cel mai mult pentru noi. Dar știam clar că nu vom rămâne pe termen lung acolo, voiam să experimentăm pentru câteva luni, să vedem cum este să trăiești acolo. Noi oricum plănuim să stăm undeva două, trei luni, să ne mutăm, să mergem iarăși două, trei luni undeva…cam aceasta este planul nostru.
Ați avut totul plănuit până la cel mai mic detaliu înainte de a vă muta în Bali? Cum s-a desfășurat partea organizatorică?
Nu am avut nimic plănuit înainte să mergem în Bali, în afară de toate actele. Nici cazare nu aveam. Am luat un hotel când am ajuns în Bali fiindcă drumul era atât de lung și erau atât de multe peripeții încât nu am vrut să facem rezervări fără să știm exact dacă rămânem sau nu. Partea cea mai amuzantă a fost că noi am zburat stand-by la dus, iar la întors am zburat business, diferențe de preț majore, dar așa a fost să fie și așa am vrut.
Când am ajuns în Qatar pe noi nu ne lăsa să ne îmbarcăm către Jakarta dacă nu aveam cazare, dovada cazării în Jakarta și toate actele necesare. Noi am avut doar trei ore scală în care a trebuit cu Leo în brațe să sunăm la hoteluri, în timp de pandemie, să primim rezervarea pe mail ca să o putem arăta, să o scoatem la imprimantă… a fost o nebunie din punct de vedere că am lăsat totul pe ultima sută de metri. Asta pentru că nu știam dacă să plecăm sau nu și când și cum… pentru că așa suntem noi spontani mereu, dar am ajuns și asta este important.
Ce înseamnă pentru tine/voi călătoritul în sine? Și cum crezi că asta te schimbă ca om?
Călătoritul pentru noi înseamnă o aventură constantă, un stil de viață, o modalitate de a vedea lumea cu alți ochi, fiindcă noi suntem mai non-conformiști și mereu ne dorim să facem lucrurile altfel. Călătoritul te schimbă din multe puncte de vedere și te face să nu te mai compari cu oamenii din jur pentru că fiecare are altă poveste, dar fiecare are ceva foarte frumos înăuntrul lui pe care merită să îl exploreze și să îl dezvolte. Dar asta putem să facem fiecare dintre noi doar comparându-ne doar cu noi înșine.
Cu siguranță mulți dintre noi am vrea să facem acest pas și să ne mutăm într-o altă țară. Din punctul tău de vedere, care ai fi lucrurile pro și contra unei astfel de schimbări?
Cred că este foarte diferit dacă vrei să te muți într-o altă țară dacă ai un job stabil. Având în vedere că noi lucrăm în online este foarte ușor să facem asta. Peste câteva luni urmează să plecăm iarăși de pe continent și să mergem două, trei luni pe undeva. Dar nu aș sugera nimănui să facă niște mișcări, să ia niște decizii atât de drastice dacă nu are un plan bine stabilit sau măcar un buget pe care l-a strâns și își permite să trăiască câteva luni din el. Nu este nimeni inconștient și toată lumea vrea să aibă o plasă de salvare.
Ați avut momente când v-ați gândit că poate ați luat o decizie pripită atunci când ați decis să vă mutați într-o altă țară? Cum ați gestionat astfel de momente?
Noi nu ne-am gândit că este o decizie pripită atunci când ne-am putut fiindcă de fiecare dată noi o să mai luăm tot felul de decizii spontane. O să mai plecăm două, trei luni, o să ne întoarcem două trei luni și tot așa o să facem. A fost o decizie temporară, pentru o perioadă. La fel cum pentru o perioadă vrem să ne mutăm în Hawaii, pentru o perioadă vrem să ne mutăm în America, anul viitor pentru o perioadă de trei, patru luni vrem să stăm prin Italia. Deci acesta este stilul de viață pe care vrem să îl avem. Când nu ne mai place, când nu ne simțim bine, venim acasă.
În calitate de content creator, crezi că această schimbare de a te muta în Bali te-a ajutat?
Cu siguranță, ca și creator de conținut orice decizie de a ne muta în altă țară, orice decizie de a merge în alt loc, de a explora lucruri noi ne ajută și ne inspiră. Ne ajută pentru creativitatea noastră, pentru a crea conținut fiindcă suntem în alt loc, avem altă dispoziție, vibe-ul este diferit, ne ajută tot ceea ce ne înconjoară. Mie îmi plac foarte mult începuturile. Îmi place fiecare zi de Luni, când încep un an nou, îmi place să o iau de la 0 ca să zic așa. Cred că schimbările ajută.
Cum reușești să găsești un echilibru între a fi content creator/vlogger și mamă în același timp?
Nu cred că reușesc și nu știu cine reușește. Este greu și dacă nu ai niciun ajutor este foarte epuizant. Poate că se vede că munca mea din online ….nu este la fel de rapidă cum era înainte, dar am reușit totuși să lucrez la proiecte foarte frumoase care urmează să se lanseze, iar unul dintre ele este un proiect pentru mămici cu care cred o să ajut foarte multe femei care își doresc formeze o familie curând.
Un content creator sau antreprenor lucrează mereu cu clienți. Care sunt criteriile tale pentru a accepta un job/proiect?
În primul rând să mă înțeleg cu produsul sau serviciul respectiv. Dacă nu cred în el cu siguranță nu îl voi promova fiindcă am primit oferte sau propuneri de la diferite brand-uri pentru produse cu care eu chiar nu rezonez și ar fi fost ridicol să fac reclamă la ele. Eu cel puțin cred că un creator de conținut pe termen lung poate să reziste doar dacă are o relație foarte solidă cu audiența lui și mereu este transparent.
Dacă folosim Instagram-ul doar ca pe un build-board să zic așa, în care să afișăm azi un produs, mâine altul, doar vrem să arătăm toate produsele noi care apar. Nu cred că acesta este scopul platformei. Nu cred că asta își doresc oamenii și nici nu cred că este modalitatea ca oamenii să rezoneze cu tine și să aibă încredere în tine.
Ești de părere că ai nevoie de o sumă consistentă de bani pentru a călători? Este aceasta o concepție eronată?
Da, ai nevoie de o sumă consistentă de bani pentru a călători, însă depinde cum vrei să faci asta. Fiindcă acum oamenii nu mai vor să meargă backpacking, nu mai vor să meargă în hostel-uri, vor să pur și simplu să facă acea poză la hotelul acela de cinci stele fiindcă așa au făcut și ceilalți influenceri.
Dacă ești dispus să călătorești prin diferite metode de la Erasmus, Work and Travel, până la a lucra cu diferite ONG-uri care îți oferă cazare și mâncare și te plătesc să faci voluntariat în alte țări, poți să alegi varianta asta. Dacă îți dorești să călătorești în Maldive, Bora Bora, da…bugetul este destul de mare.
Cam 10.000 de euro este o vacanță în Maldive și minim 10.000 de euro în Bora Bora. Sunt prețuri mari, bugete mari, desigur și este o investiție pe care poți să o faci în tine. Adică în tine…..este mai mult un moft ca să zic așa la prețul acesta. Sunt vacanțe și city break-uri pe care le poți face la prețuri mult mai joase, dar o dată în viață este frumos să treci pe acolo.
Care sunt cele mai impresionante locuri pe care le-ai vizitat până acum?
Cred că cele mai impresionante locuri pe care le-am văzut în viața mea din toate călătoriile pe care le-am făcut este Bora Bora. Mie mi-a plăcut foarte mult toată Polinezia Franceză și mie îmi place foarte mult în apă, probabil și datorită zodiei mele. Îmi place foarte mult să stau cu animăluțe, să înotăm, să fim în soare.
Cred că Moorea mi-a plăcut cel mai mult din Polinezia Franceză. Acum sunt și multe alte destinații. Cuba este foarte frumoasă din punct de vedere cultural, istoric, mi-a plăcut acum foarte mult și Islanda. Cred că dacă mă întrebi în fiecare lună o să îmi aduc aminte de altă țară în care am fost și o să îmi fie dor de alte locații. De fiecare dată o să îți pot spune poate altă destinație. Acum plecăm în America și după în Mexic și sincer îmi era foarte dor să mergem la ski. Nu am mai skiat de un an și ceva și noi avem o tradiție să mergem în fiecare an la ski așa că îmi era dor de o vacanță la ski.
Sursă foto: arhivă personală.