Singurul moment în care am fost „aproape” un model, sau cel puțin m-am simțit unul, a fost atunci când eram mică și am încercat the oldest trick in the book: să merg cu o carte pe cap. Scopul era firește ca ea să nu cadă și astfel să exersez postura și mersul modelelor de pe catwalk. Mers care mie îmi inspira feminitate, grație și încredere în sine. Cui credeți că îi mai păsa de toate celelalte beneficii pe care le aducea sănătății?

Modelling-ul este una dintre acele meserii care face cu ochiul multor adolescente prin prinsa a ceea ce văd pe pasarelă. Acolo totul pare ușor, relaxat, breezy, pentru că doar mergi pe catwalk și porți hainele unui designer de modă celebru. „How cool is that!?” you might say. Nu o să vă mint, există și o parte a meseriei care este uber cool și extravagantă și fancy și tot ceea ce ați putea visa. Still, asta nu înseamnă că nu implică incredibil de multe sacrificii și extrem de multă muncă în spate. Guess what, toate acestea nu le vezi pe un catwalk. Acolo vezi doar frumusețea, misterul și luxul acestei meserii, care nu durează decât câteva minute pe un podium.

Ceea ce nu se vede este haosul din backstage, disciplina de care ai nevoie ca model și responsabilitatea pe care o ai față de client, de public și de tine însăți atunci când mergi pe catwalk.

Nu spun că România are cele mai frumoase femei din lume, însă cu toții suntem de acord că așa este, am dreptate? Exhibit A: De această dată am vrut să stau de vorbă cu Simona Bitiușcă, pe care întâmplător am văzut-o pe IG într-un shooting realizat de Alex Gâlmeanu (just a quick fyi, un foarte fain fotograf).

Simona a ales cariera de model, sau cariera de model a ales-o pe ea, ca să fiu mai precisă. Am rămas  impresionată de munca pe care o face, de proiectele în care se implică așa că am vrut să aflu mai multe despre ce înseamnă viața de model din perspectiva ei, care au fost primul pas în carieră, dificultățile acestei meserii, dar și multe altele.

Iată tot ce am discutat în interviul de mai jos.

Ce ne poți spune despre cariera ta din modelling? Cum a început?

A fost neașteptat. Trebuie să recunosc faptul că a dat la propriu norocul peste mine atunci când am fost abordată de un model care m-a văzut în biserică cu mama mea și m-a întrebat dacă mă încântă ideea de a fi model. Tot ceea ce s-a întâmplat ulterior e un cumul de experiențe, reușite, la fel de multe eșecuri, iar ceea ce am realizat până azi a venit cu multă muncă și perseverență.

Ce sacrificii a presupus cariera în modelling? Este această lume ceea ce te așteptai?

Nu știu dacă aveam vreo așteptare, nu știam nimic despre această industrie. Singurul lucru pe care îl știam era că există în mine un potențial și că aș putea face o carieră din asta. Așa că mi-am cumpărat un fond de ten, o pereche de sandale cu toc, pe care le-am împachetat împreună cu toate întrebările, curiozitățile și fricile mele și am urcat în avion.

Era perioada în care începusem să mă maturizez, începusem să îmi pun întrebări, să descopăr oamenii și lumea din jur, iar oportunitatea de a intra în lumea modei a venit ca o avalanșă care m-a purtat cu ea și m-a modelat în toate aspectele vieții. Sacrificii au fost multe la momentul respectiv, distanța de casă, relații și școala la distanță, lipsa echilibrului, a banilor, munca pro bono. Azi nici nu le-aș mai numi sacrificii, căci dacă aș da timpul înapoi, aș face aceleași alegeri.

Care sunt trei lucruri pe care le-ai învățat odată ce ai intrat în această lume?

Doar trei? Haha. Am învățat cine sunt eu, e un „ongoing process”, încă descopăr multe lucruri despre mine prin prisma acestui job, a interacțiunilor și situațiilor de zi cu zi. Îmi observ limitele și fricile, descopăr oameni, locuri, estetici care mă emoționează. Am învățat să fiu disciplinată și responsabilă, am învățat că în această industrie a fi motivat și determinat nu e îndeajuns dacă nu ai și putin noroc.

Ai simțit vreodată că există o competiție acerbă între tine și alte modele pentru „a prinde un loc” pe pasarelă?

Fiecare zi e o competiție, zilele mele înseamnă castinguri și întâlniri cu clienții, unde văd alte zeci de fete care sunt acolo pentru același job. Imaginează-ți că tu ai merge în fiecare zi la interviuri pentru un job de o zi, exciting, nu? În mod straniu, nu am simțit niciodată această competiție, chiar dacă suntem 100 de fete, iar clientul are nevoie doar de un singur model, sunt conștientă că nu pot fi pe placul tuturor.

Au fost proiecte pe care le-ai refuzat? Și ce te-ar face să renunți la un proiect pe tine ca model?

I am a „yes” person, ai văzut filmul „Yes Man” cu Jim Carrey? Ei bine, eu sunt Carl Allen după ce a ieșit de la „Yes” seminar, îmi este imposibil să spun „nu”, chiar și când poate ar trebui să o fac. Nu am refuzat niciodată un proiect, îmi place să profit de orice oportunitate,. Orice job îmi vine propus, pentru mine este o confirmare a muncii mele și vreau să profit de asta la maximum.

Care sunt miturile despre modele pe care ai vrea să le demaști?

Ce mituri există legate de modele? Trăind în această lume, m-am deconectat de toate prejudecățile societății, dar am să răspund la întrebările pe care le primesc cel mai des. Da, modelele mănâncă pizza, paste și dulciuri, facem și excese uneori. Nu primim hainele de la shootinguri și da, noi plătim chiriile și biletele de avion. Lumea modei este una exclusivistă și plină de blițuri, asta nu înseamnă că e un univers al fericirii unde modele sunt în centrul atenției și toată lumea e la picioarele noastre. Am zile triste, în care sunt descurajată, simt presiune când toți cei din jur au așteptări, am întrebări și dubii, frici și nesiguranțe.

Care sunt lucrurile pe care de regulă le caută un casting crew de la un model?

Depinde de multe aspecte, în general directorul de casting caută o anumită tipologie de model din punct de vedere fizic, în funcție de mood board sau de cerințele clientului. Poate influența uneori experiența modelului, agenția care o reprezintă, vibe-ul pe care îl transmite în momentul întâlnirii, dar în mod principal se rezumă la aspectul fizic. E o industrie a imaginii, nu?

Care este rutina ta pentru a te menține în formă (alimentație și sport)?

Trebuie să recunosc că nu am o rutină pe care o respect cu strictețe. Mi-am găsit confortul în a-mi satisface poftele culinare și a compensa cu sport. Îmi place să fac clase de box, reformer Pilates uneori chiar și CrossFit. De câteva luni am descoperit ca 30 de minute de alergat pe zi îmi da un boost de energie și mă ajută în echilibrul emoțional. La capitolul „dreaming big” plănuiesc să mă antrenez atât de mult încât să reușesc în viitorul apropiat să alerg maratonul din New York.

Când vine vorba despre mâncare, care este un guilty pleasure al tău?

Haha nu știu dacă ești pregătită să auzi un „guilty pleasure” al meu sunt niște chipsuri cu gust de roșii, pe care le găsesc doar în Italia și nu ratez nicio ocazie să le ronțăi seara când mă uit la un film.

Ce sfaturi ai pentru cineva care se gândește la o carieră în modelling?

Cred că fetele care au șansa de a fi model sunt cu adevărat norocoase, e o șansă care vine o singură dată în viață, iar cariera are un termen limitat. „Just go and take the best out of it”.

Sursă foto: arhivă personală

Write A Comment

error: Content is protected!