Mărturisesc că am fost străină de tot ceea ce înseamnă filtrele de pe IG o bună perioadă de vreme în ciuda faptului că este aplicația mea preferată. Acum că spun asta cu voce tare, simt cumva că aveam totuși datoria să fiu up to date cu fiecare feature al aplicației. În apărarea mea, urmăresc prea puține spre deloc „Instagramărițe” și nu aveam cum să fiu „educată” pe această temă.
Nu spun că momentul în care am încercat câteva filtre mi s-a părut straniu, dar aveam sentimente contradictorii. De la „Hey, nu e atât de rău” până la „Ok, asta mă face să arăt ca un clovn”. În concepția mea, filtrele erau de fapt ceva cu care să te amuzi, să creezi story-uri goofy, cum de altfel auzisem că se face pe Snapchat. Departe de mine gândul ca aceste filtre să ajungă un standard periculos de frumusețe pentru femei. But here we are.
De ce spun periculos? Pentru că de curând una dintre prietene a spus un lucru care m-a pus pe gânduri. Între o porție de paste și câteva bârfe nevinovate, discuțiile au luat o turnură neașteptată. Purtam o conversație despre filtrele de pe Instagram care te fac să arăți cel puțin altfel, iar asta ca să nu spun cu totul altă persoană și personalitate aș mai adăuga eu.
La un moment dat analizând un selfie de pe IG făcut cu unul dintre filtre a menționat următorul lucru „Filtrele astea te fac să vrei să îți faci operații estetice”. Nu i-am dat mare importanță comentariului pentru că nu-mi trecea prin cap că ar putea fi câtuși de puțin adevărat.
Totuși, later on, această idee avea să îmi rămână în minte și nu mi-a dat pace până nu am analizat-o în fel și chip. Dacă nu știați deja, există filtre care să îți mărească buzele, să îți modifice nasul, fruntea, ochii și basically orice lucru la care poți sau nu să te gândești. Știu, sună ca Photoshop, la asta m-am gândit și eu, însă e way faster, iar setările sunt deja făcute pentru tine.
Am făcut un mic studiu de caz întrebând în stânga și-n drepta despre aceste filtre pentru a-mi da seama unde ne aflăm.
Iată ce ne spun femeile despre aceste filtre:
„My opinion în privința filtrelor este că ne fură din ce în ce mai mult din naturalețe, inocență aș putea spune, văzând la prietenele surorii mele de 12, 13 ani, care ajung într-un final să fie nemulțumite de la o vârstă atât de fragedă de modul în care arată. Recunosc, mai folosesc și eu unele filtre, mai mult pe partea de editare, luminozitate, culori sau umbre, în niciun caz pentru mărire de buze, contur al feței sau gene până la sprâncene if you know what I mean. Cred că e vorba de acceptare, să știi să te iubești pe tine însuți chiar dacă nu arăți ca pe tabloide. S-a creat un standard al „frumuseții Barbie” care știrbește din diversitate.” Mădălina S.
„Cu filtru sau fără, nimic nu poate modifica felul nostru de a fi ca oameni.
Da, filtrele ne aplică make-up, ne subțiază fața, ne fac să strălucim, dar ceea ce nu vedem noi este că ne transformă în ceva ireal și ne degradează încrederea de sine. Nu avem nevoie de filtre pentru a fi frumoși și speciali pentru că fiecare dintre noi se naște așa, iar naturalețea e cea mai originală formă de a dovedi acest fapt.
Eu aleg varianta fără filtru pentru a putea fi eu însămi. Nu maschez nici oboseala și nici stresul sub un efect deoarece e omenesc să mă mai simt astfel din când în când. Nu par nici mai fericită dacă aleg un filtru cu sclipici pentru că fericirea pură licărește în ochii mei căprui fără efect și e de ajuns. Nici răutatea nu se poate ascunde sub efect.
Nu sunt 100% sfântă. Utilizez filtre, dar pentru culoare și de cele mai multe ori pentru peisaje sau lucruri pentru că îmi dă senzația că am ajuns într-o altă lume sau secol. Acestea îmi plac, în rest, cele ce ne deformează pe noi ca oameni, nu obișnuiesc să le aplic.” Cosmina C.
„Insta e un puternic instrument de Marketing, atât pentru companii, cât și pentru brandul nostru personal. Iar pentru că femeile sunt <<sexul frumos>> tentația e mare de a ne construi o imagine perfectă, de aceea filtrele au devenit așa de populare.
Din punctul meu de vedere sunt fun și atat, dar dacă ești femeie și te regăsești petrecând mai mult de jumătate din timpul tău liber filtrandu-ți fața pe Instagram, ai o mare problemă – cu încrederea în tine. Ai căzut în capcana business-urilor care se hrănesc cu insecuritățile tale și trăiești într-o bulă a superficialității, felicitări!
Don’t play stupid games, you’ll win stupid prizes. În loc să petreci atâta timp construindu-ți o imagine falsă, învață să te iubești așa cum ești – o să atragi oameni care te apreciază așa cum ești (da, există). Chiar ai vrea să trăiești într-o lume în care toți oamenii arată la fel, cu acelasi nas mic, drept și ascuțit, o față trasă la indigo, înălțimea perfectă, aceleași proporții ale corpului… o lume fără nuanțe? Fă o pauză de la Social Media, de la orice fel de media de fapt și… gândește pentru tine, o să fii surprinsă de ce o sa descoperi. Stay woke!” Mădălina P.
„Filtrele pentru mine au un rol negativ, dar și pozitiv pe Social Media. Partea bună este ca te poți amuza, dar unele filtre îți dau un astept frumos și îți scot spre exemplu defectele sau imperfecțiunile de pe față.
Partea proastă este că unele persoane le folosesc prea des. Atunci când aplică filtrul au și make-up pe față și combinația asta le fac să nu mai pară naturale. Fără filtre nu aș mai vedea Instagramul, m-am obișnuit cu ele.” Vanessa A.
„Încerc pe cât posibil să nu fac abuz de ele, dar ca toți muritorii de rând și eu vreau să fiu în rândul influencerilor, să arăt glamorous și să transmit „uite ce viață frumoasă am EU”.
Totodată sunt conștientă cât rău îmi fac – mă fac să mă îndoiesc de toată naturalețea mea și încep să mă judec: „Ia uite ce cearcane am”, „Ia uite, încă un coș, că nu aveam destule”, „Ia uite ce nas mare am”, etc.
Spunându-mi aceste lucruri îmi dau seama cât de ușor se poate transmite un mesaj eronat printr-o subtilitate atât de simplă precum un Instagram filter, iar aici mă refer că o altă femeie care vede poza mea își pune la îndoială frumusețea ei, așa cum și eu o fac când văd alte poze frumoase în feed, așa cum și tu o faci, așa cum o facem toate și toți.
Deși instagram filters trebuiau să fie o joacă, ceva amuzant, ceva plăcut, filtrele au ajuns să fie un război al frumuseții – un fel de care pe care.” Marina M.
„Sinceră să fiu, mi se pare că s-a ajuns prea departe cu filtrele. Mi s-au părut amuzante primele, cum a fost cu cel care te transforma într-un cățel, de exemplu. Era o modificare evidentă. Nu credea nimeni că te-ai transformat într-un câine, fie că știau cum arați în realitate cei care îți vedeau poza/story-ul sau nu. Filtrele mai recente fac să fie mai greu să diferențiezi între real și fals. Modificările sunt mai ,,reale” și mai greu de sesizat sau crezut, mai ales dacă cel/cea care îl folosește nu e o persoană cunoscută.
Ajungi să crezi că toată lumea are piele, nas și buze perfecte, numai tu, nu. Și uite așa ni se alterează percepția asupra frumuseții. Nu are cum să nu te afecteze, într-o măsură mai mică sau mai mare. Sper, totuși, că o să treacă curând moda asta, pentru că e, în definitiv, doar o modă.” Loredana M.
„Toate noile aplicații și filtre au rolul de a-ți distorsiona imagina de sine. Dacă nu ai convingeri puternice și picioarele bine înfipte în pământ este un teren foarte alunecos și riști să pici foarte ușor în această plasă. Sigur că oricine ar vrea să arate perfect. Dar cum rămâne cu „perfect imperfections”?! Până la urmă dacă toată lumea ar arăta la fel, ce ne-ar mai mai face unici, speciali?!” Mădălina M.
Ce fac filtrele este să îți arate o realitate alternativă în care tu ești perfectă (sau mai bine zis te crezi/vezi a fi perfectă). Să ne înțelegem. Nu doar că nu ești, ba mai mult de atât, ești foarte departe de a fi. Ideea pe care o ai despre perfecțiune este mai deformată decât modul în care te face filtrul de pe Instagram să arăți.
Consternant este că deja multe femei iau „exemplu” de la anumite „bloggerițe” care postează selfie-uri cu aceste filtre, iar asta nu face altceva decât să pună paie pe foc asupra unei teme care era deja la foc mare și anume frumusețea femeii în general și ce o determină. Dacă analizăm ceea ce se întâmplă în aceste momente frumusețea o determină un filtru care te duce paralel cu ceea ce ești tu de fapt și nu transmite decât nesiguranță în ceea ce ești.
Ce mă îngrijorează este că în subconștient femeile încep ușor, dar sigur să nu se mai placă pe ele însele fără filtru și să se gândească la schimbări mai mult decât inutile atunci când se privesc în oglindă. Sunt persoane care datorită acestor filtre ajung să aibă gânduri chiar și fugitive, sau unele serioase de a apela la operații estetice. Pe modelul „Parcă mi-ar sta bine așa” „N-ar fi rău să am nasul mai drept” sau „Ar da bine să am buzele mai mari”, iar lista credeți-mă poate continua.
Orice femeie trebuie să se ferească de aceste gânduri și să le îndepărteze prin orice mijloace. Nu spun că ar putea invoca vraja „Obliviate” pe care Harry Potter o folosea, dar ar funcționa foarte bine și înțelegerea că online-ul poate fi toxic și că avem nevoie de un detox pentru psihic, nu doar pentru corp. Ceea ce înseamnă că trebuie să înțelegem că idealurile nostre de frumusețe trebuie schimbate și adaptate.
Adevărul este următorul: aceste filtre nu fac decât să creeze o armată de monștri care arată la fel de fals, cu aceeași față, iar asta este cu adevărat înspăimântător și mă sperie mai mult decât o armată de zombie.
Mi-ar face plăcere să citesc mai multe păreri din partea voastră pe această temă. Puteți lăsa un comentariu mai jos.