Încrederea în sine este un topic pe care mi-am dorit să îl abordez de mult timp, însă niciodată nu a fost momentul oportun. Ironia face că trebuie să ai foarte multă încredere în tine să începi o discuție pe această temă și totodată să nu-ți fie teamă să fii vulnerabil/ă și să vorbești deschis despre propriile tale insecurități.

Majoritatea dintre noi refuzăm să ne gândim la acest subiect, cu atât mai mult să îl discutăm liber pentru că este mai comod și nu implică efort emoțional. O bună perioadă de vreme, asta însemnând până am terminat Facultatea, am refuzat vehement să-mi adresez mie însămi propriile insecurități. După cum vă puteți imagina, de aici rezultă că nici nu le-am comunicat nimănui. I mean, why would I, nu-i așa?

Nu mă înțelegeți greșit, eram perfectly aware care sunt insecuritățile mele, de unde provin și ce ar trebui să fac, cel puțin teoretic, să-mi îmbunătățesc propria imagine despre mine. Well, am făcut asta? Bineînțeles că nu. Am făcut cel mai „inteligent” lucru și dacă-mi permiteți, cel mai autentic românesc lucru, acela de a masca aceste insecurități (prin umor și sarcasm), de a mă preface că nu există, sau pur și simplu de a le da uitării. Și btw, multe persoane mi-au spus că nu pot să fiu o actriță bună. Ei bine, I’ve done a pretty good job până acum, așa că adevărata întrebare este, nu-i așa, „Unde este Oscarul meu?”.

Dar revenind la ceea ce este cu adevărat important, încrederea în sine trebuie să depindă….de tine exclusiv, nu de validarea celor din jurul tău/factori exteriori. Da, sună ca și când am avea mult prea mult de muncă dacă mergem pe această cale, lucru complet adevărat, însă, ceea ce vom obține, adică eliberarea de insecurități și frici (care de cele mai multe ori sunt rezultatul unor traume neadresate) va merita acest journey.

Până nu realizăm acest lucru, ceea ce facem de fapt este să oferim control asupra noastră unor oameni/situații care desigur vor profita de aceste circumstanțe. Frica, naivitatea sau chiar și lipsa de informație pot întârzia acest proces de autocunoaștere și acceptare că de fapt există anumite issues care trebuie adresate pentru ca tu să-ți poți construi o viață frumoasă, să dezvolți relații sănătoase și productive cu cei din jur (lucru care se aplică și în cazul meu). Odată cu timpul am început să mă întreb „De ce acționez așa și nu invers?” „Care este motivul din spatele alegerii mele?” „De ce mă simt așa atunci când cineva aduce în discuție un anume subiect?” and so on and so forth.

Sunt două vești pe care trebuie să vi le transmit. Și voi începe cu cea mai puțin bună: dacă refuzi sau reprimi pur și simplu sentimente nerezolvate legate de încrederea în tine, universul are un mod de-a dreptul „amuzant” aproape poetic dacă vreți să vi le aducă din nou în viață; până ajungeți în punctul în care realizați că aceste lucruri nu o să dispară decât în momentul în care ați învățat lecția care era menit să o învățați și să vă dezvoltați voi înșivă în același timp. Take it from me, mi-a luat ceva timp să-mi dau seama de acest lucru. Și nu trebuie să vă împotriviți cu atâta înverșunare unor lecții care nu vă vor aduce decât liniște și prosperitate pe toate planurile. Lupta împotriva curentului când vine vorba de încrederea în sine și cunoașterea propriei persoane nu face decât să amâne inevitabilul, that’s all.

Vestea bună? Este că o să vă simțiți atât de liberi, fericiți și puternici după ce o să parcurgeți acea perioadă în care vă adresați vouă înșivă insecuritățile/fricile cu care vă confruntați când vine vorba de încrederea în sine, încât nimic altceva nu o să mai conteze. Și toate, dar absolut toate lucrurile pe care vi le doriți o să se întâmple pentru că pur și simplu ați îndepărtat blocajul care exista (adică propria voastră minte și gândurile negative pe care vi le spuneați vouă), iar acum focusul se va îndrepta către dezvoltarea voastră personală și îndeplinirea oricărui vis/scop pe care vi l-ați setat.

Știu la ce vă gândiți. „Ok, frumoasă teorie, dar ce pot să fac eu ca să mă lupt cu aceste insecurități pe care le am”? Mă bucur că ați întrebat. Iată câteva lucruri pe care le poți face:

Trăiți în prezent

Mare parte din insecuritățile pe care le avem se datorează faptului că devenim prizonieri acestei idei: că trebuie să ne construim viitorul perfect, să ne construim viața pe care alții să o invidieze. Nu știu cine trebuie să audă/citească asta, însă această gândire nu face decât să declanșeze anxietatea care se învârte în jurul dorințelor și idealurilor pe care le avem. Trăim într-o societate obsedată de rezultatul final al unei acțiuni și uităm că trebuie să ne concentrăm asupra călătoriei și nu asupra destinației de cele mai multe ori.

Contrar a ceea ce vă așteptați, procesul în sine care ne ajută să ne atingem scopurile este cea mai frumoasă parte a propriei noastre transformări. De ce? Pentru că acest segment include partea în care învățăm lucruri despre noi înșine și ne dezvoltăm personal. Trebuie să trăiți în prezent dacă vă doriți un viitor mai bun și dacă doriți să vă creșteți stima de sine.

Identificați ce anume vă declanșează insecuritățile și adresați-le

În acest moment al conversației este musai să ne cunoaștem pe noi foarte bine. Dacă ai ajuns în acest punct, trebuie să știi că fiecare dintre noi avem triggere diferite și trebuie să descoperim care sunt ele. Pentru mine, sunt topic-urile care se referă la bullying, harassment și body positivity. Cu alte cuvinte, the holy trinity, nu-i așa? Ei bine, am observat că insecuritățile/fricile mele se declanșează în momentul în care se dezbat aceste subiecte. Mă implic personal și emoțional mult prea mult, iar asta îmi afectează starea mentală, îmi consumă energia și mă inundă cu sentimente de revoltă și frustrare așa… „de nicăieri”.

Ați ghicit, nu…nu este „de nicăieri”. Tocmai aceste stări/sentimente trebuie analizate pentru că ele vin de undeva și sunt rezultatul unor întâmplări/traume încă nerezolvate. Recunoașterea propriilor triggere te ajută să deții mai mult control asupra emoțiilor tale și asupra mediului în care te afli. Odată ce poți să-ți adresezi sincer toate aceste lucruri, încrederea în tine va urma și ea ca pe ceva firesc, natural. Iar schimbările în bine își vor face și ele prezența numaidecât. Totuși, acest proces nu este ușor, liniar și rapid (chiar dacă asta ne-am dori). Depinde doar de tine ritmul în care vrei să-ți adresezi insecuritățile/fricile și astfel să-ți schimbi complet perspectiva asupra lucrurilor și să-ți recuperezi încrederea în tine.

Practicați mindfulness

Când ne gândim la sănătatea noastră mintală, sau being mindful, avem impresia, greșită de altfel, că se referă/limitează doar la a avea un comportament și o gândire pozitivă față de noi înșine și față de cei din jur. Însă așa cum v-ați dat seama, mindfulness este mult mai mult de atât. Este un subiect mai complex decât pare.

Being mindful este un tool și o stare de spirit extrem de puternică care te poate ajuta să-ți descoperi adevăratul tău potențial și astfel să te bucuri de experiențe care să te împlinească din toate punctele de vedere. Being mindful înseamnă să fii prezent, să te bucuri de moment și să fii conștient de sentimentele pe care le ai. Iar această stare, mă credeți sau nu, ne ajută să atingem inteligența emoțională de care avem nevoie pentru a face față acelor probleme de stimă de sine cu care ne confruntăm. 

Încrederea în sine, din punctul meu de vedere, nu poate fi abandonată chiar dacă putem afirma că am trecut prin toate etapele, iar acum suntem mai încrezători ca niciodată. Be mindful, după cum spuneam, pentru că asta trebuie să devină un stil de viață by default, nu doar un capitol prin care trecem o singură dată.

Secțiunea de comentarii, ca de obicei, este deschisă celor care vor să împărtășească propria lor experiență/opinie legată de acest subiect.

Write A Comment

error: Content is protected!