Alexandru Lucian Olah este jucător profesionist de baschet la CSO Voluntari și component al lotului național de seniori și ambasador al CUPEI EDU, aducând entuziasmul pentru sport și educație în comunitate. Face parte dintr-o generație în care sportul nu era foarte la îndemână și, cu toate acestea, a făcut și face performanță în domeniu. Mai mult decât atât, sprijină tinerii să se îndrepte spre baschet și este total implicat în „povestea” CUPEI EDU, o întrecere între 24 licee, a cărei finală va avea loc pe data de 17 decembrie 2023.

Am apreciat și voi aprecia mereu oamenii care fac sport, care promovează un stil de viață sănătos, dar mai ales oamenii care încearcă să motiveze pe ceilalți să facă sport și se implică activ în această misiune. Nu este tocmai ușor, let me tell you. Trebuie să fii conștient că nu toată lumea este pregătită să-și transforme viața, perspectiva asupra lucrurilor și trebuie să fii recunoscător pentru fiecare om care alege să facă o schimbare and simply take that win.

Ideea că sportul trebuie să facă parte din viața noastră, iar aici nu mă refer ca obligație, ci ca stil de viață, trebuie să o avem de când suntem mici. Better late then never, cu toții știm asta, însă why not just skip to the good part? Tocmai din acest motiv mi-am propus să vorbesc cu Alexandru Olah despre cum a început cariera lui de jucător profesionist de baschet, de ce este important ca tinerii să facă sport, despre ce înseamnă Cupa EDU, dar și multe alte subiecte interesante.

Cine nu este Alexandru Olah?

Alex Olah nu este genul de om care să nu învețe din propriile greșeli. Nu este îngâmfat și nici prea plin de el.

Alex Olah, în viziunea lui, nu este încă jucătorul care își dorește a fi.

Cum ai știut că vrei să faci baschet?

M-am îndrăgostit de acest sport încă de mic. Desigur, m-a ajutat înălțimea, dar pot spune că am și învățat rapid bazele baschetului. Însă, abia când am avut oportunitatea de a pleca în Statele Unite ale Americii, mi-am dat seama că pot să fac o carieră din baschet.

Ai urmat liceul și facultatea în Statele Unite ale Americii. Cum a fost acomodarea?

La început a fost greu. Nu știam foarte bine limba engleză, dar am avut norocul de a sta în gazdă la o familie de excepție timp de doi ani de zile; eram foarte timid. La început, singurul lucru familiar a fost mingea de baschet. Pe terenul de baschet vorbeam toți aceeași limbă. Ulterior, am făcut din adaptarea mea un lucru firesc, care trebuia să se întâmple pentru buna funcționare a lucrurilor. Am avut marele noroc de a avea sprijinul permanent al celor ce urmau să devină a doua mea familie.

Ce este CUPA EDU și cui se adresează?

CUPA EDU este cea mai tare competiție de baschet între licee, care are ca obiectiv principal promovarea jocului de baschet și atragerea tinerilor către sport. Scopul nostru este acela de a transforma CUPA EDU într-un eveniment de referință din viața liceală, transmiterea valorilor sportive tinerilor precum fairplay-ul, tăria de caracter, comunicarea, jocul onest, etc.

De ce este important să facă tinerii sport?

Sportul aduce numeroase beneficii pentru dezvoltarea fizică, mentală și socială a tinerilor. El te menține sănătos, te învață disciplina și autocontrolul, îți dezvoltă abilitățile sociale, îți dezvoltă abilitățile cognitive și nu numai.

Ce sfat le dai părinților care nu știu către ce sporturi să-și îndrepte copiii?

Copiii sunt mereu în continuă dezvoltare și acumulare de informații. Este prielnic ca un copil să încerce cât mai multe sporturi. Sfătuiesc părinții să îi lase pe ei să decidă ce sport le-ar face plăcere să practice, după o prealabilă îndrumare.

Să nu uităm în schimb, că puterea exemplului este și ea importantă. Oricum, în final, sportul „îl va alege” pe copil, căci jucând, va putea să observe ce îi place mai mult și către ce anume duc calitățile lui native ori dobândite.

Cum arată planurile tale de viitor, pentru anul ce bate la ușă?

În fiecare an îmi doresc să fiu un jucător, dar și o persoană mai bună în comparație cu anul precedent. Toate acestea sunt posibile doar prin muncă și atenție la detalii. 

De asemenea, îmi doresc să îmi acord mai mult timp mie, sănătății mele, iar nu în ultimul rând, să mențin un echilibru între viața profesională și cea personală, profitând de fiecare ocazie pentru a învăța și a crește ca persoană.

1 Comment

  1. Valorilor si a mesajelor pozitive catre generatia tanara. CUPA EDU se adreseaza tuturor tinerilor care isi doresc sa se dezvolte prin sport si educatie, indiferent de varsta si nivel de pregatire.

Write A Comment

error: Content is protected!