Educația financiară este un topic care mi-aș dori să fie abordat tot mai frecvent, pentru că acum, mai mult ca niciodată (luând în considerare economia globală din ultimii ani), avem nevoie de experți în acest domeniu. Experți care să ne ofere câteva măsuri pe care le-am putea lua când vine vorba despre gestionarea propriului buget; astfel încât noi să fim mai conștienți de anumite costuri/situații neprevăzute care ar putea apărea.
Adevărul este că nu am fost niciodată copilul care să fie extrem de pretențios sau mofturos când vine vorba despre lucruri materiale. Au contraire, ai mei erau cei care de cele mai multe ori la cumpărături voiau să-mi cumpere hainele cele mai scumpe, iar eu, la cei câțiva ani pe care îi aveam, refuzam pentru că prețul acelui produs mi se părea exagerat. De ce mi se părea exagerat? Pentru că nu credeam că merită suma respectivă de bani și ce spuneam alor mei era „Eu nu dau banii pe așa ceva.” Bineînțeles, nu eu eram cea care „dădea banii” pe acel produs și ai mei trebuiau mereu să ducă muncă de convingere cu mine.
Dintotdeauna am avut această noțiune de a fi atentă pe ceea ce cheltui banii, să nu dau banii pe lucruri de care nu am nevoie și să fiu practică când vine vorba despre bani. Asta nu înseamnă că la 10, 11 ani nu aveam dorințe. I most certainly did. O seară de iarnă, într-un magazin de jucării, dar și alte gadget-uri comes to mind, când nu voiam să plec din magazin fără un microfon. Acel moment a fost prima dată când mi-am arătat vârsta prin comportamentul meu, iar în cele din urmă I got what I wanted. Că acel microfon a fost apoi rătăcit, dat uitării, that’s another entire story.
Ar fi minunat ca cei mici să învețe ce înseamnă să fii responsabil cu banii, cum să-i folosești, să-i gestionezi pentru a ajunge la independența financiară pe care noi toți ne-o dorim. Tocmai din acest motiv am ales să o întreb pe Claudia Oprescu mai multe despre acest topic. Am discutat despre ceea ce înseamnă educația financiară, despre proiectul „Școala de bani”, despre ce trebuie să știe cei mici despre economii, dar și multe altele.
Toate informațiile le veți găsi în interviul de mai jos.
Ce este educația financiară, mai exact, și cui i se adresează aceasta?
Știu că poate să sune arid acest concept, dar de fapt educația financiară reprezintă capacitatea noastră de a lua decizii responsabile când vine vorba de banii noștri. Aceste cunoștințe sunt importante atât pentru copii și tineri, dar și pentru adulți. De multe ori am auzit oameni care spun că ar trebui să învețe copiii și tinerii aceste noțiuni, că pentru noi deja e prea târziu, dar realitatea e că nu e niciodată prea târziu să învățăm lucruri care să ne facă viața un pic mai bună. Prin urmare, dobândirea de cunoștințe despre cum să ne gestionăm banii, cum să ne stabilim obiective financiare, cum să facem cumpărături cu cap, ar trebui să fie niște deziderate pentru noi toți, indiferent de vârsta pe care o avem.
Conceptul de educație financiară este relativ nou în România, astfel că vreau să știu de la cine a pornit această idee și de ce este important să avem o educație în acest sens?
Conceptul de educație financiară nu e chiar atât de nou. Programul Școala de Bani există deja din 2016. Sunt și alte programe dezvoltate de alte instituții financiare și organizații non-profit cu scopul de a-i ajuta pe români să aibă mai multe cunoștințe despre gestionarea banilor. Interesul mai ridicat legat de educație financiară, din ultimii ani, este dat de toate studiile care ne plasează pe ultimul loc în UE la nivelul de educație financiară și necesitatea de a face ceva pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a lua decizii financiare, de a ne gestiona mai bine banii.
„Școala de bani” este un proiect care a pornit cu avânt spre educarea tinerilor. Povestește-te, te rog, mai multe despre aceste cursuri.
Școala de Bani este un program gratuit de educație financiară, lansat în 2016 de BCR, cu scopul de a-i ajuta pe români, indiferent de vârsta lor, să aibă o relație mai bună cu banii lor, să înțeleagă pe ce se duc banii și ce ar putea face pentru a-i gestiona mai bine. Pe de o parte organizăm cursuri în companii, instituții publice, ONG-uri, iar pe de altă parte lucrăm cu copiii din grădinițe, școli, licee și universități.
Toate atelierele sunt susținute de profesorii de educație financiară BCR și sunt exclusiv educaționale, nu fac nicio referire la produse și servicii comerciale. Pe lângă cursurile pe care le organizăm față în față, avem și platforma www.scoaladebani.ro unde pot fi regăsite cursuri pentru copii, pentru părinți și pentru oricine dorește să învețe cum să fie mai atenți la ceea ce face cu banii, cum să-i planifice mai bine și cum să-i folosească mai bine pentru visurile sale.
Pentru a-i educa pe cei mici, important este ca, întâi de toate, să ne educăm pe noi. Cum putem să fim un bun exemplu pentru copii, atunci când vorbim despre bani?
Cu siguranță, copiii învață cel mai ușor prin repetiție așa că e esențial să le arătăm că suntem echilibrați cu banii pentru ca ei sa poată deprinde comportamente similare. Ar trebui să-i implicăm pe copii în deciziile noastre financiare, să le arătăm de exemplu de ce mergem cu lista la cumpărături și de ce cumparăm un produs și nu altul. Să le arătăm că punem deoparte o sumă de bani, lunar, pentru situații neprevăzute și să-i încurajăm și pe ei să facă acest lucru cu ajutorul unei pușculițe. Sau am putea să le dăm o mică sumă de bani, lunar, pe care ei să o poată folosi la cumpărături ca să le explicăm diferența dintre nevoi și dorințe și a le arăta că e esențial să nu dăm toți banii pe dorințe, ci doar o mică parte, prioritare fiind nevoile.
Iată, traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere financiar și simțim cu toții efectele scumpirilor. Cum putem să mai economisim acum, când banii sunt extrem de puțini și greu de împărțit?
Realitatea este că în perioadele dificile e foarte greu să facem schimbări, tocmai de aceea e important să ne pregătim din timp pentru aceste perioade mai dificile, prin constituirea unui fond de urgență. Ce putem face însă acum e să fim foarte atenți la cheltuieli și la consum și să ne propunem să economisim lunar orice sumă, oricât de mică, 30 lei, 50 lei, 100, astfel reușim să ne conturăm un obicei care ne ajută pe termen lung.
Revenim la cei mici și la educația lor financiară. Ce ar trebui să știe copiii în legătură cu banii? Dar legat de economii?
Cei foarte mici ar trebui să știe că banii sunt limitați și că dorințele nelimitate așa că e nevoie să alegem, să fim atenți la alegerile noastre și să înțelegem că banii nu ies în mod miraculos de la bancomat. Pe măsură ce mai cresc, e bine să le arătăm că prin muncă putem câștiga bani, le putem da sume mici de bani pe care să le gestioneze singuri sau îi putem răsplăti cu bani pentru anumite lucruri pe care le fac prin casă. Atenție, însă, nu le dăm bani copiilor pentru lucrurile care intră în responsabilitatea lor (de exemplu să păstreze ordinea în cameră, să se spele pe dinți, să învețe bine) și, bineînțeles, e important e să le arătăm că facem lucruri și ca să-i ajutăm pe cei dragi sau pe cei care au nevoie, nu doar ca să primim o recompensă financiară.
Cum pot părinții să îi ajute pe cei mici să gestioneze cu folos banii?
Un exercițiu foarte util pe care îl pot face este să le achiziționeze o pușculiță, să-i pună pe copii să își deseneze pe o foaie un vis pentru care vor să economisească (de exemplu o bicicletă sau să meargă în tabără sau să-și cumpere un anumit joc) și să lipească acea foaie pe pușculiță astfel încât să știe pentru ce anume economisesc. Un alt lucru pe care îl pot face este să le dea ocazia să facă alegeri atunci când merg la cumpărături. Să împartă, de exemplu, lucrurile din coșul de cumpărături în categorii: ce produse intră la nevoi, ce produse intră la dorințe. E essențial ca cei mici să înțeleagă că mare parte din bani merg spre nevoi, iar pentru dorințe e important să fim disciplinați și să punem deoparte pentru a le îndeplini.
La ce vârstă ar trebui să primească un copil primii bani de buzunar? Le oferim sfaturi cu privire la felul în care ar fi util să îi folosească sau îi lăsăm pe ei să ia decizia de unii singuri?
Nu sunt adepta rețetelor, cred că fiecare copil e unic și fiecare are propriul sau ritm așa că nu contează neapărat vârsta la care le oferim primii bani de buzunar, ci contează să avem constant discuții cu copiii despre bani astfel încât atunci când primesc banii să știe ce să facă cu ei. Bineînțeles că e la fel de important să le explicăm că nu putem lua tot timpul decizii bune, că ne mai lăsăm câteodată tentați să ne cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, dar nu trebuie să ne blamăm că nu suntem perfecți, ci să încercăm ca în 80% din timp să luăm decizii cât mai bune.
Cred că cea mai valoroasă lecție pe care le-o putem da este ca din orice sumă de bani, oricât de mică, de oriunde o primesc și cu orice ocazie, o mică parte să meargă în pușculiță pentru un vis viitor. Ca să concluzionez, e bine să le dăm câteva sfaturi de care să țină cont, dar să-i lăsăm să decidă singuri cum îi folosesc, să discutăm cu ei fără reproș atunci când nu au luat cele mai bune decizii și să îi ajutați să vină ei cu soluții despre cum ar putea face mai bine.
„Banii sunt murdari” sau „banii sunt ochiul dracului”, auzim adesea aceste expresii legate de bani. Ce se ascunde în spatele acestor credințe și cum vezi tu lucrurile, ca profesor în cadrul Școlii de Bani?
Fiecare dintre noi venim din familie, de la părinți, bunicii sau membrii familiei cu care ne-am petrecut primii ani din viață, cu niște mesaje, niște povești pe care ni le spunem despre bani. Ce ne ajută să facem este să vedem care sunt toate aceste mesaje pe care le știm despre bani de la familia noastră, să vedem care ne ajută și e bine să le păstrăm și pe care e mai degrabă indicat să le lăsăm să plece din mintea noastră pentru că nu ne sunt deloc de folos. V-aș recomanda să urmați cursul gratuit de pe www.scoaladebani.ro Mindfulness Financiar, creat de Gaspar Gyorgy, în care sunt o serie de exerciții foarte utile și practice care ne ajută să ne înțelegem mai bine relația cu banii și să păstrăm din familia de origine doar mesajele și credintele care ne ajută cu adevărat.
Povestește-ne, te rog, despre proiectele viitoare în cadrul „Școlii de Bani”. Mulțumesc!
Dezvoltăm Life Lab, un proiect educațional prin care ne propunem să introducem noțiuni de educație financiară în fiecare materie de curs. Totodată, vom lansa cursuri noi pe platforma www.scoaladebani.ro așa că vă invităm să ne urmăriți.
1 Comment
Teme pe care toti adultii si-ar dori sa le stapaneasca.