Oricine mă cunoaște știe cât de important este sportul pentru mine și cât de mult apreciez oamenii care au o viață activă, sănătoasă și echilibrată. Ați auzit cu siguranță de multe ori expresia „sportul este un stil de viață” și mi-aș dori tare mult să normalizăm această mentalitate și să o infuflăm oamenilor din jur. Mișcarea, sportul de orice fel (înot, tennis, basket, voley, handball, pilates) ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Primesc de multe ori întrebare „Cum ai timp să mergi de 5 ori pe săptămână la sală?”, iar pentru mine asta e o întrebare ciudată pentru că nu văd de ce nu mi-aș face timp pentru mine și pentru sănătatea mea fizică și mentală totodată.
Oamenii subestimează puterea sportului și transformările care ar putea să aibă loc odată ce încep să fie constanți, pentru că literalmente ți se schimbă realitatea și concepția despre tine în primul rând și despre lumea din jur.
În acest interviu vreau să îl cunoașteți mai bine pe Ionuț Stancovici, un sportiv și antrenor care iubește caiacul, iar din această pasiune și din dorința de a ajuta oamenii să ducă o viață mai împlinită, mai fericită a înființat proiectul „Litoral fără bariere, pentru persoanele cu nevoi speciale” unde oamenii cu dizabilități se pot bucura de vacanțe alături de cei dragi. Timp de două luni au fost aduse pe litoralul românesc caiace adaptate, paddle-uri, jet-ski-uri, ATV uri de nisip pentru zeci de familii cu nevoi speciale.
Iar pentru cei care sunt fani sporturilor de iarnă, de aproape 6 ani de când pârtiile din România au devenit accesibile pentru persoanele cu nevoi speciale, în fiecare sezon de iarnă prin acest proiect se organizează tabere de schi, adaptate pentru ei. De la persoane în scaun rulant, la nevăzători, la Sindrom Down, toți au oportunitatea să învețe să schieze pe propriile picioare, sau cu ajutorul unui dispozitiv special – sitski.
Mai multe informații despre cum a început ideea acestui proiect, care sunt planurile pentru 2025, cum se poate beneficia de aceste facilități în interviul de mai jos.
Cine este Ionuț Stancovici și de unde pasiunea pentru a face bine, într-o lume în care acest lucru devine tot mai rar?
Eu sunt, înainte de toate, sportiv și antrenor. Pasiunea mea pentru caiac și pentru sporturile de adrenalină m-a îndemnat să mă orientez către a face bine în domeniul pe care îl iubesc cel mai mult, și a ajuta oamenii să își descopere dragostea pentru sport. În timp, drumul meu m-a ghidat spre cei care au cea mai mare nevoie de mine, iar eu nu am cum să nu mă implic când văd că am puterea să aduc oamenilor cu nevoi speciale atât de multă bucurie.
Ați ales drumul mai greu. De ce pentru persoanele cu dizabilități?
Drumul meu s-a conturat pe parcurs odată ce am hotărât să mă dedic 100% sportului pe care îl iubesc cel mai mult – caiacul. Am fondat asociația cu scopul de a promova sportul de performanță caiac slalom și extrem, în România. Am început de la sportul de masă pentru a-mi putea selecta baza și a-mi înființa echipa de juniori.
Între timp, am văzut un film legat de impactul pe care caiacul îl are la persoanele în scaun rulant. Vorbeau atât de frumos despre sportul pe care eu îl iubesc. Așa am ajuns să pun prima dată în caiac o persoană cu dizabilități și să îmi dau seama de câtă libertate de mișcare le aduce acestor oameni sportul pe care eu îl iubesc. De la primul om cu dizabilități pus în caiac am ajuns să duc 3 dintre ei pe lac, apoi 30, 300, 3000 și tot așa.
Ce este programul „Litoral fără bariere, pentru persoanele cu nevoi speciale” și cum se poate adera la el?
Proiectul „ Litoral fără bariere” s-a născut din nevoia pe care acești oameni o au de a fi cât mai independenți cu putință, și de a se bucura de vacanțe alături de cei dragi. Inițiativa a pornit de la un proiect de accesibilizare a plajelor pentru persoanele cu nevoi speciale, alături de partenerii noștri și o Asociație din Constanța. Odată ce le-am accesibilizat plajele cu covoare și scaune plutitoare speciale care să le permită accesul în apa mării, mi-am dat seama că putem face mai mult decât atât și să le oferim o vacanță plină de activități, de care merită să se bucure.
Timp de două luni am adus pe litoralul românesc caiace adaptate, paddle-uri, jet-ski-uri, ATV uri de nisip pentru zeci de familii cu nevoi speciale. Oricine se poate alătura proiectelor noastre, activitățile sunt gratuite pentru acești oameni speciali, trebuie doar să ne urmărească pe paginile de socializare unde postăm calendarul tuturor activităților și să ne anunțe că vor să ia parte la programele noastre.
Mulți dintre noi nu îndrăznim să avem curajul pe care persoanele cu dizabilități îl au, în cel mai bun sens. De unde credeți că pornește această viziune pozitivă asupra vieții, când soarta nu îți dă cele mai fericite scenarii?
Nu degeaba spunem despre persoanele cu dizabilități că sunt „oameni speciali”. În perioada de recuperare de luni, sau chiar ani prin care ei trec, devin cei mai puternici oameni de pe pământ, atât fizic cât și psihic, deoarece sunt nevoiți să se disciplineze foarte mult și să lucreze cu mentalul lor. Odată ce își acceptă diagnosticul, ei învață (și apreciază mai mult ca oricine) cât de mult contează să te bucuri de viață în orice moment, pentru că ei știu pe pielea lor că într-o fracțiune de secundă totul se poate schimba.
Ajutați și iarna, să învețe să schieze. Ne puteți spune mai multe despre ceea ce urmează, în câteva luni?
De aproape 6 ani de când am început să accesibilizăm pârtiile din România pentru persoanele cu nevoi speciale, fiecare sezon de iarnă ne găsește la munte, unde organizăm tabere de schi, adaptat pentru ei. De la persoane în scaun rulant, la nevăzători, la Sindrom Down, toți au oportunitatea să învețe să schieze pe propriile picioare, sau cu ajutorul unui dispozitiv special – sitski.
Până și persoanele cu nevoi speciale grave care nu pot să schieze independent pot să fie plimbați în sitski de către noi, sau de către monitorii de la pârtie. Sezonul trecut peste 2000 de persoane cu nevoi speciale s-au bucurat de experiența schiului alături de noi, la pârtii din toată țara, instruiți de către cei 4 monitori ai mei speciali în scaun rulant – primii și singurii din România, îmi permit a spune.
Nu putem să nu menționăm și caiacul. Cum reacționează oamenii când învață acest sport?
Nu poți să ieși din caiac fără să zâmbești, de aceea ne numim Caiac SMile. Persoanele cu dizabilități se așteaptă la multă bucurie când vin să încerce un sport nou, alături de noi. Caiacul este unul dintre puținele sporturi care îi ajută pe cei cu dizabilități locomotorii să se simtă egali celor din jur, deoarece dizabilitatea lor nu e vizibilă în momentul în care intră în caiac și se pot întrece cu sportivi sănătoși fără să se simtă dezavantajați, sau neputincioși.
Ce vă bucură, cel mai tare, când reușiți să duceți un astfel de proiect la bun sfârșit?
Bucuria și mesajele de mulțumire care vin din partea persoanelor cu nevoi speciale merită, din plin, toate eforturile. Faptul că reușim să aducem, prin proiectele noastre, experiențe de neuitat și momente frumoase acestor oameni și familiilor lor, reprezintă un sentiment de nedescris. Faptul că prin sport, reușim să îi ajutăm să se integreze, ne arată că avem un impact major în viețile lor, dar și în societate.
Ce planuri aveți, pentru 2025?
În sezonul de iarnă și sezonul de vară avem două mari proiecte pe care le vom continua „ Tabere de schi adaptat” și „ Litoral fără bariere pentru persoanele cu nevoi speciale”. Pe lângă acestea, organizăm tabere și evenimente sportive peste tot în țară (atât pentru copii cât și pentru persoanele cu nevoi speciale), în cadrul mai multor proiecte la nivel național.
Între sezoane, ne dorim anul viitor să accesibilizăm cartierele județelor unde avem proiecte, cu elevatoare cu șenile și mașini adaptate pentru a încuraja copiii din școlile speciale și persoanele cu nevoi speciale să iasă din casă și să vină la sport.
Cum am putea ajuta aceste proiecte ale dumneavoastră să fie cât mai bine înțelese, dar și vizibile, la nivel comunitar?
Cel mai bun mod de a ne sprijini este de a promova cât mai mult aceste proiecte, pentru a ajunge la oamenii cu dizabilități care nu ies din casă. Majoritatea persoanelor cu dizabilități care nu ies în societate petrec mult timp în mediul on-line. Văzându-i pe ceilalți, prin aparițiile din media și presă, îi încurajăm cât mai mult să aibă curaj să vină alături de noi în activități.
.