Cei care mă cunosc știu prea bine că pot fi o persoană destul de impulsivă în anumite circumstanțe, mi-e destul de greu să-mi controlez emoțiile, reacțiile în special dacă vorbim despre un topic de care îmi pasă foarte mult. Nevoia de dreptate, echilibru și common sense este atât de înrădăcinată în mine încât nu am cum să nu am o părere sau să nu mă revolt dacă văd ceva ce nu este la locul lui. Acestea fiind spuse, internetul/Social Media în general might not be the safest place for me. Pentru că internetul este plin de „experți” care își dau cu părerea despre orice, oricum și oricând simt ei nevoia. Și mai ales simt nevoia să-și spună opinia atunci când nimănui nu le pasă de părerea lor. Ați observat și voi asta, nu?

Cum definesc eu rage bait-ul în mediul online? O persoană care încearcă să se facă cunoscută/auzită pe Social Media print-o postare sau o serie de postări controversate pe un topic care o să trigger-uiască mai mulți oameni să comenteze la acea postare în ideea de a-i schimba părerea sau să-i explice de ce e total eronată gândirea pe care o are. Acea persoană va alege un subiect care este în acel moment „fierbinte”, de actualitate, un breaking news dacă vreți și va profita pentru a spune cele mai outrageous lucruri tocmai pentru a atrage atenția și mai ales pentru a enerva, pentru a declanșa ura, revolta, indignarea celor din jur. But that’s the whole point. Pentru că în anumite situații, if it’s done right, acei oameni care fac rage bait ajung faimoși, ajung să aibă o platformă de pe urma căreia să facă bani.

Ce vreau să spun cu asta este că atenția înseamnă bani, înseamnă engagement, poate însemna notorietate chiar dacă pe termen scurt sau mediu. Ați auzit cu siguranță expresia: any publicity is good publicity și trebuie să recunosc că la început eram sceptică pentru că nu puteam să fiu de accord cu acest concept. De ce ai vrea să fii on the wrong side of history și să devii cunoscut/faimos pentru ceva … ce nu ți-ar face cinste? Au fost necesari câțiva ani de Marketing, Social Media ca să înțeleg următorul lucru: energy is currency. Mai precis, chiar dacă devii să spunem cunoscut printr-un scandal uriaș, datorită backlash-ului o să ai vizibilitate în online. Oamenii care vorbesc despre tine lucrează practic pentru tine și la imaginea ta, dar și la contul tău bancar, pentru că el va crește.

Ceea ce nu mulți oameni înțeleg este că majoritatea oamenilor nu le pasă motivul pentru care o să devină cunoscuți, ci doar să devină cunoscuți pentru că ei simt că este singura lor șansă să iasă din anonimat. Cu alte cuvinte, să-și depășească condiția și să-și crească statutul social. Aceasta este scopul. Beyond that, nu mai este nimic relevant. De ce? Pentru că ei sunt conștienți că oamenii sunt dependenți de dramă, de scandal, de intrigi absurde și din acest motiv vor avea întotdeauna oameni care să-i urmărească și să le dea „o voce” în online.

O să mă întrebați „Păi și dacă așa mulți oameni o să vină și o să arate cât de greșit este ce a făcut X-ulescu, nu înseamnă că nu are cum să-și mai arate fața pe Social Media?”. Ar fi cazul ideal, dar nu. De ce unii oameni care au fost „cancelled” revin pe Social Media ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Pentru că oamenii uită foarte ușor ceea ce s-a întâmplat, trebuie să fim conștienți de acest lucru. Tot ce trebuie să facă o persoană care a fost „cancelled” în urma unui anumit scandal este să aștepte momentul potrivit ca să revină în mediul online. Trebuie să treacă o perioadă de timp pentru ca lumea să aibă timp să uite ce s-a întâmplat. „Roxana, dar noi nu uităm!”. Agree to disagree. În fiecare zi apare un nou scandal, o nouă situație care ne distrage, care ne obligă să ne îndreptăm atenția spre ea și este firesc și uman să uităm. Pentru că situția din trecut nu mai reprezintă o prioritate, creierul nostru o să o șteargă cumva cu buretele. Și sincer, nu este vorba neapărat de uitare cât despre faptul că intensitatea conflictului nu mai are cum să fie aceeași și este normal ca altă situație să ia locul și să devină prioritară.

La ce mai trebuie să fim atenți când vine vorba despre aceste „personalități” din mediul online? La modul în care ei își fac comeback-ul sau rebranding-ul cum îmi place mie să-l numesc. Ce am observat este că ei revin cu un take care să îi facă mai plăcuți în ochii publicului; fie vor face un trend nou pe TikTok care să le dea acea alură mai „umană” și „relatable” fie se vor asocia cu o cauză socială cu intenția de a demonstra că ei au „principii” sănătoase și aligned cu toată lumea. De aici încolo este decizia fiecăruia dacă îi mai oferă o șansă acelei persoane sau nu. Doar pentru că aparent și-a învățat lecția sau face un clip în care își asumă vina pentru ceea ce s-a întâmplat nu înseamnă că mai merită o șansă. Keep in mind: oamenii nu se schimbă. They are who they are.

Rețelele de Socializare funcționează pe bază de algoritmi, iar acesta ar fi momentul ideal să vă reamintesc că feed-ul de pe TikTok, Instagram posts și reels este creat pe baza preferințelor voastre și pe baza postărilor/conturilor cu care interacționați. Rage bait-ul poate să funcționeze doar dacă există oameni care interacționează cu acel content. Oamenii care se pretează la acest tip de video-uri sunt disperați după reacții și comentarii, pentru că altfel… rămâne doar un clip postat într-o gaură neagră a internetului căruia nimeni nu i-a oferit atenție. Fără atenție și interacțiuni o să „înfometați” acel „content creator” și va rămâne la acel stadiu mediocru. And that’s what we actually want.

Cel mai bun defence mechanism pentru astfel de situații este să nu reacționați, să ignorați  acel conținut and go about your merry day. Dacă vă simțiți extra spicy puteți chiar să dați block acelei persoane pentru că orice energie negativă o să vă obosească psihic și vă va da o stare de anxietate pentru nimic. Schimbările în societate nu se fac pe Social Media în secțiunea de comentarii cu ură, ranchiună și vorbe urâte. Nu trebuie să devenim oblivious la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ci trebuie să fim mult mai selectivi cu ceea ce consumăm în mediul online. Sănătatea noastră mintală trebuie să fie pe primul loc și cred că unii dintre voi aveau nevoie de acest reminder.

As per usual, secțiunea de comentarii este deschisă pentru orice opinie legată de acest subiect.

Write A Comment

error: Content is protected!