Toți cei din lumea blogging-ului știu ce au de făcut. Adică mai precis, care sunt task-urile. Sau hai să fiu în ton cu moda și să spun influenceri (even if I take issue with the word). Dar totuși, ce ar însemna un mare faux pas atunci când ești blogger?
Sau mai pe românește, ce nu ar trebui să faci când ai acest titlu? Sunt anumite situații în care trebuie să știi cum să reacționezi și să judeci la rece următorul pas. Poate fi un moment de cotitură pentru cariera ta și să influențeze parcursul tău ca blogger on the long run.
Chiar dacă sunt în această lume a blogging-ului de un minut și jumătate, am lucrat și am cunoscut la rândul meu oameni din domeniu care făceau acest job for a living, so I have picked up on some things. Așadar, iată câteva lucruri pe care ar fi bine să le eviți din punctul meu de vedere dacă ești blogger.
Nu intra în conflicte
Unii dintre blogg-eri, poate din lipsă de idei, vin cu o strategie neortodoxă să îi spunem așa, aceea de a fi acizi în comentarii și să aibă o părere despre orice. Cu alte cuvinte, sunt acei oameni care nu au nimic de spus concret, ci pur și simplu nu sunt de acord cu părerea ta. Iar înainte să treacă prin filtrul gândirii ceea ce au de spus, preferă să arunce un comentariu pasiv-agresiv tocmai pentru a crea vâlvă și conflicte. Vi-l amintiți pe Bob? Fiți ca el, just saying.
Părerea mea este că ei fac acest lucru din pură plictiseală și pentru că în viața de zi cu zi nu primesc suficientă atenție. Sfatul meu e să ignori complet acele comentarii și să urmezi exemplul lui Adam Sandler din „Anger Management” și să cânți „I feel pretty” de câte ori este nevoie.
Nu te vinde
Ce vreau să spun aici? Mă refer la oamenii care au deja o oarecare „recunoaștere” în online și un statut datorită celor care îi urmăresc. Iar odată cu această „faimă” să-i spunem, vine o responsabilitate. Orice blogger spune la început că el nu o să se vândă brand-urilor pentru bani. Exact ceea ce ar spune și un politician când își începe cariera, că el va schimba lumea și nimic nu îl poate corupe. Well, this is pure fiction. Și nu spun asta pentru că vreau să fiu a Debbie downer, dar îmi place să nu mă îmbăt cu apă rece, înțelegeți ce vreau să zic.
Poți să faci bani din blogging odată ce primești contracte. Ce înseamnă asta? Că anumite brand-uri te aleg pe tine să le promovezi imaginea, iar tu primești o sumă de bani, according to the numbers you can bring. Asta se traduce în „brand awareness” sau în sales. În teorie sună ok, asta până când realizezi că de fapt tu primești un brief din partea clientului care spune în cuvinte frumos alese și împachetate că vrea să te folosească pentru imaginea ta, nu pentru faptul că te apreciază pentru skill-urile de Social Media.
Ca blogger există tentația să devii foarte volatil, să accepți orice asociere care aduce un venit. Să fiu sinceră, oricât aș încerca să aduc un argument rațional pentru care blogger-ul X ar accepta orice brand să vină la el și să spună „Hei, tu, execută asta.” iar el să spună „Unde semnez?” e beyond me.
Vreau să fiu crystal clear aici. Nu spun că nu trebuie să existe înțelegeri cu brand-urile. Spun doar că în primul rând trebuie să știi cum să negociezi „contractul” pentru ca tu să nu fii obligat să faci sau să spui ceva cu care nu ești confortabil și, mai presus de orice, dacă tot accepți să fii imaginea unui brand, măcar să relaționezi cu el. This is my humble advice.
Să nu îți pierzi autenticitatea
Acest sfat se leagă mult de punctul doi. Pentru că, în momentul în care accepți termenii și condițiile clientului și el la rândul lui trebuie să înțeleagă că tu ai anumite principii pe care nu vrei să le încalci. Cel puțin așa sper. Ceea ce refuză brand-urile să vadă e că îngrădesc libertarea și odată cu ea creativitatea bloggeri-lor în momentul în care ei spun „Uite vrem postarea asta să sune așa”. Nu este corect și productiv pentru nimeni și at the end of the day, nu e good for business. Vă explic de ce. Pentru că odată ce impui ceva nu rămâne loc pentru o interacțiune naturală cu publicul. Iar acest lucru o să fie taxat accordingly: oameni care o să dea unlike, sau unfollow după caz. Iar noi nu vrem asta. Așadar, keep true to yourself pentru că nu a dat niciodată greș. #numazic
Încearcă să nu devii agresiv în postări și să nu spamezi oamenii în Social Media
Ați auzit expresia „Less is more”? Încercați să o aplicați nu doar când vine vorba despre fashion, ci și în cariera de blogger. Devii mult mai apreciat și cresc șansele să nu primești unfollow sau unlike pentru că postezi non-stop. Limitează-ți numărul de postări și încearcă să fii prezent în Social Media cu ceva relevant. Banalități vedem în fiecare zi. Iar oamenii nu o să fie sinceri cu tine și nu o să îți spună verde în față „Auzi, mă cam spamezi cu toate postările și o să îți dau unfollow”. Nu. O să vezi că un număr de oameni nu te mai urmăresc și o să te întrebi de ce. Oh, well. This is why.
Lasă lucrurile să meargă de la sine
Nu toți suntem buni la asta. Recunosc că și eu o perioadă lungă de timp forțam anumite lucruri să se întâmple and that did not go as planned. De aici vine acest sfat greu de urmat, ce-i drept, dar foarte util. Nu trebuie să ai nu știu ce plan măreț cu care să cucerești Instagramul sau să dansezi rumba în fața clientului să te remarce. Take it from me: dacă ești bun pe ceea ce faci, vei fi remarcat sooner or later. Și mai presus de orice, contează să fii remarcat de cine trebuie.
Aștept și din partea voastră sfaturi/sugestii pe această temă.
Use the comment section down below.