Am tot discutat despre red flag-uri în ultima perioadă, însă main focus au fost relațiile romantice, iar de această dată mi-am propus să vorbesc și să scot în evidență problemele care apar între prieteni în societatea de astăzi. De cele mai multe ori spunem că despărțirea de un partener/ă este cea mai dureroasă și că după un astfel de eveniment ne vindecăm destul de greu. Lucru care este într-o oarecare măsură adevărat și valid, dar haideți să discutăm despre cum se simte trădarea din partea unui prieten apropiat, din partea unei persoane care n-ai fi crezut vreodată că ar fi capabil/ă să facă ceva care să te rănească.
Din propria experiență „despărțirea” sau detașarea de un prieten apropriat este mult mai dificilă și complicată, iar sentimentele de regret, frustrare, anxietate sunt mult mai prezente și dureroase decât dacă am vorbi de o relație romantică. Dezamăgirea pe care o simți atunci când realizezi că trebuie să renunți la o prietenie, mai ales una de lungă durată, pentru că nu mai există acea conexiune pe care o aveați înainte, sau poate chiar încă există, dar este one sided, este extrem de greu de exprimat în cuvinte.
Odată cu trecerea timpului am realizat că este foarte greu spre imposibil să-ți faci prieteni noi, prieteni în adevăratul sens al cuvântului, care să fie alături de tine. Nu am fost niciodată adepta unui grup mare de prieteni pentru că am trecut prin suficiente experiențe până acum ca să știu că astfel de grupuri sfârșesc prin a se destrăma foarte rapid și de cele mai multe ori există foarte multă dramă la mijloc. I’m good on that front și încerc să mențin dramele to a minimum.
Atât în relațiile romantice, dar și când vine vorba despre prietenii am observat că problema cea mai mare este că oamenii ignoră cu bună știință toate acele red flag-uri care apar: fie le dau uitării, le șterg cu buretele doar de dragul de a menține relația, de a nu disturba pacea care teoretic există în relație și pentru a nu se confrunta cu adevărul care este fix în fața lor. Iar acel adevăr este simplu: relația de prietenie nu mai este una sănătoasă, benefică pentru ambele părți și ar trebui să se încheie.
Iată care sunt red flag-urile pe care ar trebui să le aveți în vedere și pe care să nu le ignorați niciodată atunci când vorbim despre o prietenie:
Prietena care este boy crazy și ar face orice ca să primească atenție din partea bărbaților. Aceste femei trăiesc într-o altă realitate, unde ele trebuie să fie centrul Universului, ele trebuie să primească toată atenția, mai ales din partea bărbaților, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, ego-ul lor se simte în pericol și vor începe o competiție cu tine. Competiție despre care tu nu știai nimic și la care tu nu ți-ai fi dorit să participi oricum. Eu numesc această atitudine „pick me behaviour” pentru că vorbim despre acele femei care literalmente s-ar da peste cap pentru a obține validarea din partea oricărui bărbat din simplul motiv că altcineva primește atenția pe care ele simt că o merită. Aceste „prietene” sunt și cele care discută numai despre problemele pe care le au cu bărbații în general, trăiesc într-un Univers limitat și sunt foarte male centered pentru că valoarea lor reiese de fapt din câți bărbați pot atrage. Iar întreaga lor „personalitate” se învârte în jurul bărbaților. Get away from that.
Dacă o prietenă te sună doar în momentul în care are nevoie de ceva, te sună întotdeauna just to trauma dump și niciodată nu te sună just to check in și să vadă cum ești, să propună o activitate de care să vă bucurați împreună, atunci nu mai putem vorbi de o prietenie. Dacă vrei să o numești așa, atunci este un one sided friendship pentru că o prietenie în adevăratul sens al cuvântului înseamnă un give and take. Înseamnă să asculți, dar și să fii ascultat atunci când ai nevoie, înseamnă să sprijini și să fii sprijinit la rândul tău, înseamnă să fii loial și să primești loialitate în aceeași măsură.
Prietena pentru care nu reprezinți o prioritate și te invită mereu în ultimul moment la evenimente sau ești ultima persoană invitată dintr-un grup de prieteni. Nu vreau să mă înțelegeți greșit. Spontaneitatea este ceva ce chiar încurajez, însă dacă ești mereu invitată pe ultima sută de metri la un eveniment este foarte probabil ca acel grup de prieteni să nu-și dorească prezența ta acolo de fapt și te invită doar din complezență. Te invită în ultimul moment pentru că vor ca tu să fii nevoită de circumstanțe să refuzi invitația și vor ca tu să nu ai niciun motiv să te superi, pentru că teoretic vorbind ei te-au invitat, și-au făcut datoria, dar tu ai ales să spui „Nu”. Mai ales dacă ești o persoană care are nevoie de timp să se pregătească, bineînțeles că va trebui să spui „Nu pot să ajung” deși dacă te-ar fi anunțat ceva mai devreme ai fi putut fără probleme să fii acolo.
Prietena care nu se bucură pentru succesul tău. Fiți extrem de atenți care sunt persoanele care se bucură și vă sărbătoresc succesul. Oamenii care aplaudă efortul pe care l-ați depus pentru a primi fie o nouă promovare la job, fie pentru că v-ați deschis propriul business sau orice ar reprezenta un accomplishment pentru voi din orice punct de vedere. Dacă o persoană pe care o considerați prieten apropiat nu vă împărtășește entuziasmul și trece repede peste acel moment de bucurie este un red flag pe care nu trebuie să-l ignorați. Înseamnă că acel „prieten” are sentimente de invidie, frustrare, ranchiună, iar deep down probabil consideră că nu meritați succesul pe care îl aveți și doar norocul a făcut să ajungeți acolo unde probabil el și-ar fi dorit. Sunt energii negative pe care trebuie să le îndepărtați din viața voastră. Înconjurați-vă numai de oameni care vă sărbătoresc și vă apreciază întru totul.
Prietena care vede ce postezi, dar nu te susține pe Social Media. Poate că o să sune superficial ceea ce urmează să spun, but I don’t really care. Știu că am dreptate. Aprecierile pe Social Media cântăresc mult și spun multe despre relațiile de prietenie pe care le avem. Like it or not, asta este lumea în care trăim și de când trăim în era Social Media asta este un fact. Prietenii tăi apropiați trebuie să fie printre primii oameni care-ți apreciază postările, să te susțină, să-ți dea un boost de încredere prin comentarii sau reacții. Dacă acest lucru nu se întâmplă, trebuie să reevaluezi relația de prietenie pe care o ai cu persoana respectivă, s-ar putea să fii surprins/ă să afli că de fapt nu-ți apreciază postările pentru există o invidie ascunsă de care nu ți-ai dat seama.
Prietena care pretinde că nu știe să facă poze și nu are răbdare atunci când o rogi să-ți facă o poză. Acesta este poate cel mai subtil red flag, pentru că la prima vedere te gândești „Nu poți schimba omul, dacă nu știe și nu-i place să facă poze…”. Ei bine, nu. Un prieten apropiat înțelege cât de importante sunt amintirile pentru tine și o să facă un efort ca să iasă poza perfectă, chiar dacă asta înseamnă să-ți facă o sută de poze. Un prieten adevărat găsește cea mai bună lumină și se dă peste cap ca să-ți facă o poză care ar închide internetul. Un prieten adevărat nu te grăbește când îți dorești o poză și e atent la detalii. Dacă lucrul ăsta nu se întâmplă înseamnă că ai de-a face cu o persoană foarte nesigură pe ea, care nu se simte bine în propria piele și detestă faptul că tu radiezi și ești o persoană frumoasă from the inside out.
Do with this information what you will, însă motivul pentru care ignorăm aceste comportamente toxice și ne este tare greu să luăm o decizie este în strânsă legătură cu cât de mult ne prețuim pe noi înșine. Suntem suma primelor cinci persoane cu care ne înconjurăm și fie că ne place sau nu, ele sunt oglinda noastră și reflectă exact percepția pe care o avem despre noi. „De ce rămânem în aceste relații toxice?”. Pentru că stima de sine nu este acolo unde ar trebui să fie și nu ne dăm seama cât de mult cântărește ceea ce oferim într-o relație de prietenie: suport emoțional, devotament, onestitate, respect, empatie și înțelegere. Odată ce realizezi că meriți mult mai mult decât bare minimum, că nu meriți o prietenie superficială sau o prietenie în care doar tu să oferi și să nu primești aceeași energie înapoi, îți vei transforma percepția despre cum trebuie să fie o relație de prietenie. Recunoașterea red flag-urile urmată de o acțiune în consecință te va ajuta să faci cel mai mare pas spre iubirea de sine, iar din acel punct vei atrage doar oameni care merită să fie în energia ta.
As per usual, secțiunea de comentarii de mai jos este deschisă and you guys can let me know your take on this topic.