Social Media este un domeniu care mi-a trezit interesul încă de acum câțiva ani. Atunci eram beginner pe partea de writing, cu alte cuvinte, un redactor în căutarea propriului stil. Am realizat repede că cele două domenii trebuie să meargă mână în mână, altfel nu există o potrivire și o fluiditate în ceea ce comunici în online.

Pentru că am lucrat în domeniu destulă vreme, am cunoscut oameni care fac asta for a living am ajuns la concluzia că orice content writer trebuie să investească aceeași energie și creativitate în Social Media. De fapt segmentul de Social Media și promovare implicit este cel mai important, chiar aș îndrăzni să spun definitoriu atunci când te vrei a fi content writer/blogger/story teller. Otherwise, dacă nu ieși în evidență prin ceva al tău, ceva unic, nu poți să te numeri printre content writers. Părerea mea este că trebuie să le îmbini perfect pe cele două pentru a nu te încadra în mediocritate. E ca și cum l-am vedea pe Batman fără Robin, Ross fără Rachel sau Shrek fără Fiona. You get my point, right?

Odată cu evoluția astronomică a domeniului din ultimii ani, am început să merg la evenimente legate de acest subiect și în același timp să urmăresc oameni din domeniu care m-ar putea inspira și să îmi ofere un pont sau două despre cum funcționează și se gestionează acest sector creativ care pare să se schimbe de la zi la zi, lucru valabil până în prezent.

Văd în online prea puțini oameni care au idee cum să facă Social Media și mult prea mulți care au impresia că stăpânesc această artă. Da, continui să văd Social Media ca pe o artă chiar dacă, de când era „cool” „funky” și acum mainstream să fii Social Media Expert nu mai putem diferenția între calitate și banalitate.

But let me help you with this one tho’ tocmai pentru înțelege mai bine diferența de mai sus. Pe Adrian Dan l-am cunoscut acum ceva timp în urmă, la un eveniment despre fotografie și IG. Chiar dacă am discutat doar preț de câteva minute, a fost suficient ca eu să rămân cu ideea în cap că „Trebuie să îl caut pe omul ăsta pe Insta să analizez ce face”. Apoi munca lui și proiectele în care a fost implicat au vorbit pentru el mai mult decât am fi putut să o facem în cadrul acelui eveniment.

Continui să îl urmăresc de atunci și se numără printre puținii oameni din Social Media care mi-au transmis că știu să facă și altceva decât să bage bani în Facebook și IG pentru o campanie. După cum am menționat, Social Media este o artă, iar content-ul postat de către Adrian în online nu doar că nu dezamăgește, însă este de o calitate care ar trebui să îi determine pe unii oameni din breaslă să facă precum Gânditorul de la Hamangia și să revizuiască ceea ce deja știau despre acest domeniu.

Fie că este vorba despre un client, un produs, un servicu, sau pur și simplu o locație, Adrian mereu a fost la înălțime și a livrat content original, creativ și mereu într-o manieră smooth as silk. Nu simțeam că era un ad plătit (chiar dacă a fost), iar asta pentru mine spune multe.

Pentru că în viitorul apropiat nu o să avem șansa unui eveniment în cadrul căreia să catch-up, am zis să stau de vorbă cu el despre Social Media, Creatoresfestival, dar și multe altele.

Care sunt stereotipurile despre Social Media pe care la auzi cel mai des?

Asta cred că e capcana aceea care intervine de fiecare dată când ți se cere un anumit content, sau trebuie să spui mai departe că cel mai bine este să fii original. Toți suntem originali by default, asa că fuga asta după originalitate este implicită cand vine vorba de content. Cred că mai indicat este să înțelegem cine se regăsește în „originalitatea” respectivă.

Care crezi că sunt aptitudinile și skill-urile pe care trebuie să le aibă cineva pe Social Media?

Trebuie să jongleze cu informații și idei, dar și să lucreze mult la imagine și să o păstreze în timp. Este ca un fel de campanie electorală continuă, fie că ne place sau nu ideea. Trebuie să cauți să ieși în evidență, să te promovezi singur, să știi să te vinzi în primul rând pe tine, pentru că doar așa poți câștiga credibilitate.

Abia apoi intervine perfecțiunea, imaginea asta perfectă la care lucrăm, dar care evident că nu este complet reală. Toți avem probleme, toți avem vicii și defecte. Eu aleg să promovez starea de bine pentru că mă ajută în primul rând pe mine. Dacă mă concentrez pe partea plină a paharului, reușesc să umplu mai multe pahare, dar asta nu înseamnă că eu sunt perfect sau că e totul perfect în viața mea.

Din punctul tău de vedere ce înseamnă Content de calitate pe Social Media (indiferent dacă vorbim de un brand mare sau blogging.)

Orice formă de comunicare vizuală care trezește o emoție sau o stare înseamnă că are o latură artistică. Atâta timp cât există cel puțin încă o persoană care să se regăsească în starea aia, cred că ne îndreptăm spre content de calitate. Acum, bineînțeles, că putem intra în tot felul de detalii tehnice, despre rezoluție, încadrare, compoziție, dar uneori este suficient doar de o emoție care se poate regăsi fie în ceva minimalist, fie într-un apus plin de culoare.

Care crezi că a fost cea mai mare gafă a unui brand în materie de Social Media?

Cred cu tărie că cea mai mare greșeală pe care o putea face un brand în perioada de izolare din primăvară a fost să nu mai comunice. Atunci când nimeni nu înțelegea ce se întâmplă sau către ce ne îndreptăm, din excesul de a păstra o imagine perfectă, au fost multe brand-uri care au ales să nu comunice deloc de frică sa nu se compromită.

Un simplu mesaj care să informeze consumatorii săi „Hei, știm că e greu, și pentru noi este la fel, dar nu renunțăm”, cred că era suficient cât sa umanizeze acel brand. Din păcate, sunt în continuare multe brand-uri mari care nu știu să fie umane și vor să rămână pe un podium în așteptarea de a primi aplauze doar pentru simpla prezență, dar în Social Media, aplauzele vin doar dacă ai o comunicare relevantă pentru urmăritorii tăi, altfel, este doar o comunicare cu sens unic.

Cât de important este ca un brand sau oricine face o gafă în online să reacționeze repede pentru a remedia lucrurile?

Este singura salvare rapidă, dar poate și cea mai puțin costisitoare. Uneori avem nevoie de atenție doar ca să știm că problema noastră contează.

Îți poți „curăța” numele în online după o gafă făcută? De ce?

Probabil că da, dar unele lucruri nu mai revin la cum erau înainte, mai ales când este vorba de pasiune. Pe de altă parte, provocarea unei reinventări nu e niciodată ceva rau, dar atunci când impactul este pozitiv, lumea în general îți este alături indiferent de „gafă”. Știu că este foarte ușor să judeci în online, dar este la fel de adevărat că nu putem împăca pe toată lumea și nici nu trebuie să facem asta.

Ai avut vreo campanie de Social Media care să nu funcționeze așa cum sperai? Ce ai învățat din momentele respective?

De cele mai multe ori privesc o campanie ca pe o nouă provocare. Uneori se întâmplă să nu iasă lucrurile cum mă gândeam inițial fie pentru că nu am reușit eu să mă identific cu produsul respectiv, fie pentru că brief-ul campaniei nu a fost unul potrivit pentru mine. Sinergia necesară între toți factorii implicați într-o campanie de Social Media este mai importantă decat pare la prima vedere. Chiar dacă este vorba doar despre o postare, fie că este o campanie mai amplă, este esențial să găsești un numitor comun între mesajul pe care vrea brand-ul să îl transmită și stilul tău de comunicare.

Cum a început povestea „Creatoresfestival”?

Acum câțiva ani se desfășurau destul de puține evenimente dedicate creatorilor de conținut deși cerința era în creștere. Inițial mă gândeam la cât de interesant ar fi să văd mai multe brand-uri cum colaborează împreună pentru a oferi experiențe inedite creatorilor de conținut, iar coincidența a făcut că cei de la Dumbrava Vlăsiei împreună cu agenția Fabrica de PR să îmi propună să mă gândesc dacă aș vrea să organizez un eveniment în locația lor.

Ideea a venit instant și deși a fost greu de descris ceea ce mi-aș dori să se întâmple acolo, am avut norocul să colaborez cu oameni cu deschidere și inițiativă și am ajuns să ne trezim că avem un Festival în fața noastră. Știu că poate este un eveniment atipic, nu sunt bilete de vânzare, locurile sunt limitate, iar participanții trebuie să fie creatori de conținut, dar energia oamenilor care au dorit să participe la eveniment au transformat atmosfera de acolo într-o reală serbare a creativității.

Cât de ușor ți-a fost să promovezi acest festival?

Nici greu, dar nici ușor. Îmi doream să fie mix-ul ideal de big and small. Adică aveam nevoie de câțiva sponsori principali pentru a susține evenimentul, dar nici prea mulți pentru a nu se transforma într-un eveniment prea comercial. Așa că mi-am dorit să atragem cât mai mulți parteneri mici locali să aibă șansa de a își expune creativitatea și de a provoca creatorii de conținut să intre în lumea lor.

Când te gândești ca va avea loc următoarea ediție ținând cont și de situația actuală?

Momentan prefer să îmi amintesc cu drag de edițiile anterioare fără sa creez o presiune. Cred că trăim niște momente în care trebuie să ne concentrăm asupra altor priorități și oricât de dificilă poate să fie distanțarea socială, haide să nu uităm că totul a plecat de la a lega oamenii din online. Putem să ne desfășurăm și să ne adaptăm în online foarte bine, iar creatorii de conținut pot fi suficient de creativi încât să își arate susținerea și ideile indiferent de situație.

Când ne vom revedea, vom avea doar mai multe de povestit și vom aprecia mai mult timpul pe care îl vom petrece împreună, o sa fie o revenire la rădăcini și sunt sigur că vom avea parte de același entuziasm pe care l-am avut în prima ediție. Nu online-ul ne schimbă pe noi, ci noi îl schimbăm prin conținutul pe care alegem să îl publicăm zi de zi. Depinde de noi să apreciem în continuare creatorii de conținut care depun efort să rămână constanți, care se reinventează, sau care își doresc să crească și vin cu abordări noi.

Sursă foto: arhivă personală

Write A Comment

error: Content is protected!