Cu siguranță nu multă lume o să fie de acord cu asta, însă am avut întotdeauna această convingere că muzica poate să schimbe lumea. Hear me out. Muzica este singurul element care are forța să treacă peste orice obstacol (indiferent de natura lui), să depășească barierele impuse de societate, poate să unească oamenii și să formeze o legătură atât de puternică între ei pe care nici „The elder one” din Harry Potter nu ar putea să o destrame. Iar ca să răspund la următoarea întrebare… Da, chiar este atât de puternic raportul care se crează. Mai mult decât atât, muzica joacă diferite roluri în viața fiecărui om, roluri care se schimbă în funcție de momentul în care ne aflăm.
Industria muzicală în general este un domeniu complex, forever changing, iar rețeta succesului din păcate nu a descoperit-o nimeni yet; oricât ar încerca X sau Y să ne explice că există doar o modalitate de a deveni cunoscut și relevant în această branșă.
Asta este de fapt și frumusețea acestui domeniu if you think about it: tu ești cel care își conturează propriul succes și depinde în proporție foarte mare de tine cum îți gestionezi cariera. Bineînțeles sunt factori care pot influența acest lucru, însă ca în orice alt domeniu creativ, „regulile” nu sunt set in stone ci trebuie adaptate as you go along.
Muzica este fără doar și poate second nature pentru mine și oricât de mult aș putea să-mi imaginez/creez scenarii ipotetice, singurul scenariu pe care nu-l văd este să trăiesc fără muzică. Unul dintre lucrurile pe care le făceam când eram mică era să mă uit la festivalurile/concursurile de muzică televizate pentru că admiram curajul și talentul celor de pe scenă. Eurovision era unul dintre acele concursuri, un concurs cu o istorie uriașă în spate și care to this day adună mulți oameni în fața ecranului.
Fiecare este entitled să aibă o părere despre acest show, însă un lucru este cert: munca pe care o depune fiecare artist pentru a ajunge pe acea scenă este reală și uriașă. Dacă nu ai fost pus în aceiași situație nu ai cum să realizezi câtă implicare necesită să participi la un concurs precum Eurovision.
Natalia Gordienko este una dintre artistele finaliste de la Eurovision 2021 care a avut un show spectaculos cu piesa „Sugar”, o piesă care a ridicat publicul în picioare și a stârnit ropote de aplauze. Întreaga reprezentație a fost una completă și gândită astfel încât să se plieze ca o mănușă pentru Eurovision.
Am stat de vorbă cu Natalia despre participarea la Eurovision, despre munca care stă în spatele fiecărui show, dar și multe alte subiecte.
Întregul interviu cu Natalia Gordienko mai jos:
Ce înseamnă pentru tine Eurovision și ce te-a determinat să participi din nou la acest eveniment?
Eurovision este o provocare profesională pentru mine. Faptul că reprezint țara din care provin îmi dă o mare responsabilitate, dar și o onoare, pe măsură. Așadar, voi face tot posibilul să nu dezamăgesc pe nimeni.
Cât de multă pregătire există în spatele unui show pentru Eurovision? Ce nu vede lumea din fața ecranului și ți-ai dori ca ei să știe?
Actul artistic este unul destul de subiectiv. Mulți oameni care nu știu câtă energie și muncă se depune pentru construirea unui moment de câteva minute. Pot subestima implicarea artistică, dar pot confirma că pentru un astfel de show, trebuie să fii cu tot sufletul și cu toată puterea.
Există o responsabilitate pe care o simți atunci când reprezinți o țară la Eurovision? Ce iei în considerare atunci când vrei să reprezinți o țară la un asemenea eveniment?
Că toți compatrioții mei își pun bazele în mine, că m-au plăcut și m-au ales să îi reprezint.
Ce ne poți spune despre procesul creativ al melodiei „Sugar”? Cum a fost produsă melodia și cât de mult a durat ca ea să fie finalizată?
Piesa „Sugar” este o colaborare internațională, eu sunt originară din Republica Moldova, compozitorii piesei sunt Philip Kirkorov și Dimitris Kontopoulus, versurile sunt scrise de Sharon Vaughn (producător și deținător al unui Premiu Grammy) adaptate în limba engleză de către Mikhail Gutseriev (un textier extrem de faimos).
Piesa este produsă de Ilias Kokotos și coregraf Fokas Evangelinos, regizorul clip-ului este Katya Tsarik (Ucraina). A fost o colaborare foarte frumoasă, nu este prima mea colaborare cu Sharon, anul trecut piesa „Prison” a fost tot de ea realizată, însă, din cauza pandemiei, concursul nu a avut loc. Orice proces de creație durează, dar eu zic că timpul a fost relativ scurt pentru un produs așa fain precum este acesta.
Există multe zvonuri și supoziții în media despre Eurovision. Care este mitul pe care l-ai auzit și ai vrea să îl demontezi?
Aș vrea să cred că nu se cunoaște dinainte câștigătorul. Se vorbește mult despre faptul că este geopolitic, însă vreau să cred că un moment artistic impecabil nu are cum să nu fie notat correct.
Știu că de la o vârstă mică ai început să cânți și să fii atrasă de această lume. Ți-ai putea imagina o carieră care să nu fie în muzică? Ce ți-ai dori să faci în afară de muzică?
Cred că domeniul artistic mi se potrivește cel mai bine. Am început de mic copil și îmi este greu să mă gândesc la o reconversie profesională. Dar dacă se poate numi așa, sau o extensie a meseriei mele este crearea unei Academii de Muzică, pe care o voi intitula „Little Beatle” prin care ne propunem să facem din copii – adevărate vedete.
Care sunt trei lucruri pe care le-ai învățat din industria muzicală?
Răbdarea, muncă asiduă, repetiția.
Ca artist, ai simțit nevoia mereu să te reinventezi pentru că publicul cerea un alt stil de muzică?
Pentru că toți vrem diversitate, pentru că este nevoie să ținem pasul cu vremurile pe care le trăim.
Ai cântat pe mai multe scene, în fața unui public divers. Dacă ar fi să alegi un show care te-a impresionat din punct de vedere al publicului, care ar fi acela?
De fiecare data când sunt acasă, la mine în țară simt aparte publicul, deși știu că publicul meu este pretutindeni și le mulțumesc mult admiratorilor mei că îi ascultă și îmi fredonează piesele.
Care sunt următorii pași pe care vrei să îi faci în carieră? Ce urmează din punct de vedere profesional?
Vreau să dau tot ce pot în acest show de la Eurovision, ulterior aș vrea ca piesa mea să răsune pretutindeni și să ne bucurăm de vremuri mai bune și mai însorite. De asemenea, îmi doresc să ne reluăm concertele, evenimentele și întâlnirile cu oamenii care ne ascultă muzica și ne vor mai aproape de ei.