M-am întrebat de multe ori cum ne-am trăi viața dacă nu ar exista artă. Dacă nu ar mai exista sclipirea din ochii noștri atunci când admirăm o pictură care trezește în noi milioane de emoții, o ilustrație care să ne întrerupă rutina obișnuită, să ne facă să zâmbim și să ne transmită nostalgia unor momente trăite, o piesă de teatru care reușește să aducă la suprafață sentimente pe care nu credeam că le putem trăi ... iar lista poate continua la nesfârșit.

Este foarte dificil să răspunzi la această întrebare pentru că nimeni nu a putut cu adevărat să se pună în acea situație. Ne este teamă să o facem. Și pe bună dreptate. Doar gândul că nu ar exista artă ne sperie și tot ce facem este să încercăm pentru o fracțiune de secundă să ne imaginăm acel Univers în care arta nu mai există, iar în acel moment simțim cum viața așa cum o știm nu mai are sens. Arta e un elixir care îți hrănește sufletul cu bucurie, energie pozitivă și îți oferă o vibrație înaltă pentru că te afli în într-o stare de fericire pură și recunoștință pentru ceea ce trăiești. O stare pe care ar trebui să o simțim mereu ca să devenim un magnet pentru ceea ce ne dorim cu adevărat.

Am descoperit munca incredibilă pe care o face Cristina din pură întâmplare pe IG, iar imediat după ce am scris această idee, mi-am dat seama că nu voiam să spun „din pură întâmplare” pentru că eu nu cred în coincidențe. Mă gândeam de fapt că subconștientul meu este mereu în căutare de oameni minunați, talentați, care fac lucruri deosebite, iar algoritmul mi-a oferit această oportunitate...and I took it. So ladies and gents, here we are.

Cristina este un Illustrator/Visual artist care prin arta ei mi-a transmis sentimentul de siguranță, armonie, feminitate, unicitate și mi-am dorit tare mult să aflu mai multe despre cum a început pasiunea pentru ilustrații, desen, ce înseamnă să fii business owner, care sunt challenge-urile și multe alte topic-uri interesante.

În interviul de mai jos descoperiți toate aceste informații.

Have a read

Cum a început pasiunea ta pentru ilustrație?

Pasiunea mea pentru desen a început de când eram copil, adolescent și îmi plăcea foarte mult să desenez. Dar pasiunea pentru ilustrație a început în timpul facultății, atunci când am început să cunosc acest termen mai bine și atunci când am și descoperit-o pe una din ilustratoarele mele preferate, Oana Befort. Atunci am realizat că poți să faci ilustrație și că acest lucru poate fi chiar un job adevărat.

Ce te-a determinat să alegi această carieră?

Eu îmi doream foarte mult să ajung să fiu ilustrator, dar neîncrederea în sine își spunea mereu cuvântul și nu m-am gândit de fapt niciodată că voi putea face doar ilustrație și să și trăiesc din asta, deși la asta visam.

La început am avut câteva job-uri și la un moment dat m-am stabilit la o firmă unde am lucrat aproape trei ani, până când, pot să spun că mi s-au alineat planetele (deși nu știam asta la momentul respectiv) și mi-am dat demisia.  Atunci am simțit că a fost un semn și că trebuie să trag tare și să devin ceea ce îmi doream demult, un full-time freelance illustrator.

Domeniul în care activezi este unul creativ. Întrebarea este ce te inspiră să creezi ilustrațiile și cum gestionezi momentele în care inspirația lipsește?

Mă inspir mereu din lucrurile simple și frumoase și din emoțiile și sentimentele pe care le trăim fiecare în viața noastră de zi cu zi.

Iar atunci când inspirația lipsește, pauza și deconectarea sunt prietenele mele cele mai bune.

Pentru oamenii care nu lucrează în domeniu, cât timp necesită crearea unei ilustrații și cât de multă muncă este in spatele ei?

Depinde foarte mult de la o ilustrație la alta. Depinde de temă, subiect, de scopul ilustrației, de dimensiune și de alte multe detalii.  Dar pot spune că atunci când desenez pentru mine, timpul este mai scurt, pentru că de foarte multe ori când fac asta, mă pun pur și simplu să desenez, fără să am vreo schiță sau un scop în minte, am probabil doar un sentiment sau un gând pe care vreau să mi-l exprim desenând. Spre deosebire de ilustrațiile create special pentru un proiect sau client, unde e nevoie de o documentare înainte, de idei, schițe și unde procesul este mereu unul mai lung.

Au ilustrațiile pe care le faci o poveste în spate? Și cum crezi că face asta să rezoneze mai mult cu oamenii care văd munca pe care o faci?

Da, toate ilustrațiile au o poveste în spate și cred că din acest motiv oamenii rezonează mai mult cu ele. 

Poveștile lor, cred eu că sunt interpretate de fiecare diferit. De multe ori știu că eu am un anumit sentiment, sau o poveste pe care încerc să o exprim prin desen, dar această poveste nu va fi aceeași pe care o va primi altcineva atunci când va vedea aceeași ilustrație și că probabil va asocia ceea ce vede cu o altă poveste proprie, din viața lui.

Conexiunea cu ilustrațiile mele, cred eu că se creează pentru că oamenii rezonează cu propriile povești prin ceea ce desenez eu.

Joacă autenticitatea un rol important în munca pe care o faci? Și cum ai defini originalitatea în domeniul ilustrației? Mai poți face ceva ce nu s-a mai făcut?

Cred că este foarte greu să vii cu ceva care nu s-a mai făcut și deseori spun că „nu eu am inventat frunzulița”. În același timp simt că am ceva al meu, ceva care s-a dezvoltat în timp și ceva care se dezvoltă în continuare.

Nu știu sincer dacă pot oferi o definiție pentru originalitate în domeniul ilustrației, dar de exemplu mi se pare că toți ilustratorii mei preferați au ceva diferit și ceva special prin care se remarcă și cred că această originalitate se crează treptat, în timp, prin multă multă muncă și foarte mult desen.

Care sunt cele mai mari challenge-uri ca business owner și cum folosești Social Media ca tool de promovare? Cât de util este din punctul tău de vedere?

Mie sincer îmi este greu cu tot ce nu este creativ într-un business. De la partea de contabilitate, până la mail-uri oficiale, furnizori și toate procesele de producție, care de obicei sunt mult mai lungi și mai complicate decât par. Sunt multe lucruri pe care încă le învăț și cu care mă strădui să țin pasul.

Social Media este un tool esențial pentru mine. Tot ce fac eu, munca mea și ce vreau eu să transmit se duce mai departe prin social media. Prin social media s-a creat și o mică comunitate de omuleți minunați care mă susțin și îmi transmit mereu un sentiment de mulțumire și recunoștință.

Uneori poate fi obositor să fii mereu activ și să ții pasul cu toate schimbările care se întâmplă pe rețelele de socializare, dar eu personal încerc să merg în ritmul meu și să nu pun niciun fel de presiune. Dacă eu simt că vreau să postez doar poze, o să postez doar poze, dacă simt că vreau să fac un filmuleț, o să fac un filmuleț, dacă simt că nu vreau să postez nimic o săptămână, nu o să postez nimic o săptămână, dacă vreau să postez 24 din 24, o să postez 24 din 24 și tot așa…

„Dacă ai propriul business nu vei simți niciodată că muncești” Ce părere ai despre această concepție? Este ea validă sau nu?

Este complet invalidă… hi hi. Este foarte multă muncă în spatele unui business mic, iar omul din spate este muncit cât o echipă întreagă. Sunt și foarte multe lucruri bune și pozitive, dar sunt și foarte multe lucruri mai greluțe. Mie personal îmi este foarte greu să îmi setez niște limite, legate de volumul de lucru și de program… dar învăț și mă strădui în fiecare zi, să am grijă de business-ul meu dar și de mine.

Unde te pot găsi oamenii pe Social Media și cum pot ei comanda o ilustrație creată de tine?

Pe Instagram mă găsiți cu @cristina.frei iar site-ul meu oficial este www.cristinafrei.com

Care este sfatul pe care ți-ai fi dorit să îl primești înainte să te apuci de acest business? Și cum ți-ar fi ușurat munca de zi cu zi?

„Să ai încredere în tine și în munca ta.”

Cred că dacă aș fi conștientizat mai mult cât de importantă este această „încredere”, mi-ar fi fost mie mult ușor să trec peste multe lucruri.

Sursă foto: arhivă personală

Write A Comment

error: Content is protected!